Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 24 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Hepatita C, boala „tãcutã“

Hepatita C, boala „tãcutã“

• multi nemteni descoperã întîmplãtor cã au hepatitã C, în urma analizelor de laborator • din cauza simptomelor care se aseamãnã cu acelea ale dischineziei si colicii biliare sau indigestiei, multe dintre persoane duc boala pe picioare • netratã corespunzãtor, hepatita C ajunge, în timp, la cirozã sau cancer hepatic •


Analizele de laborator efectuate în ultima vreme aratã cã multi nemteni au hepatitã de tip C, desi nu prezintã simptomele bolii. Acestia s-au prezentat la medic acuzînd alte suferinte. Cum investigatiile medicale nu au relevat alte boli, doctorii au dirijat pacientii spre laborator pentru efectuarea testelor specifice prin care se determinã prezenta virusului hepatic B sau C.
Conform precizãrilor fãcute de doctorul Valentin Goga, seful sectiei Contagioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt, simptomele hepatiei C se pot confunda cu acelea ale dischineziei sau colicii biliare, ori ale indigestiei - senzatii de vomã, dureri în partea dreaptã, dureri de cap, stare generalã proastã, obosealã.
Transmiterea virusului hepatic C, precum si a virusului hepatic B se face pe cale sexualã sau prin sînge, fie prin tratamente injectabile, fie cã se mosteneste de la mamã. Numai cã utilizarea seringilor si acelor de unicã folosintã, precum si testele complexe ale sîngelui care urmeazã a fi transfuzat, fãcute dupã 1990, eliminã posibilitatea ca hepatita de tip B sau C sã se transmitã prin sînge. „Virusul de tip C nu este agresiv din prima fazã si nici nu dezvoltã forme fulminante. Asa se face cã boala evolueazã lent si în cele mai multe din cazuri devine cronicã, avînd evolutii ulterioare persistente sau chiar acute, culminînd cu ciroza sau cancerul hepatic“, a precizat doctor Valentin Goga. Boala se manifestã dupã 20-30 de ani de la infectare si afecteazã cu precãdere bãrbatii trecuti de 40 de ani, amatori de bãuturi alcoolice. La risc se aflã si consumatorii de droguri injectabile sau cei care apeleazã la tatuaje sau piercinguri. Pentru formele cronice ale bolii existã terapii specifice, prevãzute de programele de sãnãtate pentru hepatita de tip B sau C, preluate si decontate de o bunã vreme de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt. Referindu-se la numãrul de internãri, doctorul Valentin Goga a apreciat cã, o vreme, hepatita C a fost mai rãspînditã decît hepatita B, dat fiind faptul cã împotriva ultimei forme de boalã se face imunizare. Recent a fost lansatã prima campanie nationalã de informare, educare si preventie a hepatitei C, denumitã „Aflã de C!“. Cei interesati pot obtine mai multe informatii de pe site-ul informativ www.afladec.ro.
În România existã peste un milion de persoane infectate cu virusul hepatitei C, ceea ce determinã plasarea tarii noastre pe un nedorit loc fruntas în Europa, ca numãr total de cazuri înregistrate, a apreciat profesor Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Române pentru Studiul Ficatului (ARSF). Pe de altã parte, statisticile aratã cã, din cei 12 milioane de europeni infectati, 10% provin din tara noastrã. Specialistii spun ca numãrul românilor purtãtori ai acestui virus este mult mai mare. Profesorul Voiculescu a mai opinat cã testele efectuate printre imigrantii români aflati în Spania au scos la ivealã faptul cã cinci la sutã dintre ei sînt infectati cu virusul hepatitei C. Potrivit aceleiasi surse, testul pentru identificarea virusului hepatitei C este obligatoriu pentru toate persoanele care, înainte de 1991, au recurs la transfuzii de sînge sau interventii chirurgicale. Testul costã în jur de 50 de lei.

Articol afisat de 3747 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective