Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CELE MAI SCUMPE BOLI

CELE MAI SCUMPE BOLI

• 3.369 nemteni cu afectiuni grave si foarte grave consumã lunar medicamente de 1.900.000 lei • pentru acestia, lipsa tratamentului înseamnã moarte • cei mai multi dintre ei sînt copii sau pensionari cu venituri infime care nu au nici o sansã sã îsi cumpere medicamentele necesare supravietuirii • contravaloarea tratamentelor este decontatã de CAS Neamt cu bani proveniti din fondul unic de asigurãri de sãnãtate • la ora actualã, în judet sînt 435.000 asigurati si mai putin de 100.000 de plãtitori efectivi de asigurãri de sãnãtate •

Viata a 3.369 de nemteni cu afectiuni grave si foarte grave depinde în fiecare zi de administrarea unor medicamente. Costul lor este atît de mare, încît contravaloarea tratamentului necesar pentru o lunã este astronomic. Cei mai multi dintre nemtenii cu afectiuni grave si extrem de costisitoare sînt pensionati pentru limitã de vîrstã sau pe caz de boalã, ori copii. În cazul pensionarilor, veniturile sînt infime si nu ar fi suficiente nici pentru cumpãrarea tratamentului necesar într-o sãptãmînã. Dar nici salariul net lunar al multor angajati din Neamt nu ar fi de ajuns pentru achizitionarea unui medicament administrat bolnavilor de talasemie (boalã congenitalã ereditarã manifestatã prin anemie progresivã), atît timp cît o fiolã din acesta costã 800 lei (8 milioane de lei vechi). Conform evidentelor de care dispune Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt, în judet sînt, la ora actualã, nouã bolnavi de talasemie, toti copii, iar costul mediu al tratamentului lunar este de 7.139,61 lei (71,396 milioane de lei vechi). O altã boalã congenitalã ereditarã foarte gravã si costisitoare de care suferã trei copii din judet, este mucoviscidoza, care se caracterizeazã prin excesul de vîscozitate a secretiilor glandelor cu secretie externã. Costul mediu lunar al tratamentului unui suferind de aceastã maladie este de 4.000 lei (40 milioane de lei vechi).
60 dintre nemteni care suferã acum de hepatitã cronicã de tip B sau C primesc, la ora actualã, tratament, în timp ce altii sînt inclusi pe o listã de asteptare existentã la CAS Neamt. Costul mediu lunar al tratamentului pentru un astfel de bolnav este de 5.000 lei (50 de milioane de lei vechi). 1.497 de nemteni figureazã în evidentele medicale cu diverse afectiuni oncologice cuprinse într-un program de sãnãtate preluat spre decontare de cãtre CAS Neamt. Costul mediu al tratamentului lunar pentru un bolnav de cancer este de 2.417, 41 lei (24,174 milioane de lei vechi).
209 nemteni sînt diagnosticati si tratati la ora actualã de HIV/ SIDA. Costul lunar mediu al medicatiei necesare unui astfel de pacient este de 16.152 lei (161,52 milioane de lei). Costul mediu lunar al medicatiei unui bolnav de tuberculozã este de 349,85 lei (3,498 milioane de lei). Iar la nivel de judet sînt în tratament, la ora actualã, 1.404 bolnavi de TBC.

13.000 lei, costul lunar al tratamentului unui pacient cu transplant

O categorie specialã de bolnavi o reprezintã cei care, din cauza unor probleme majore de sãnãtate, au suferit interventii chirurgicale si sînt acum în situatia de a avea anus contra naturii. Acestia au nevoie zilnic de pungi speciale în care sã se colecteze excrementele. În astfel de situatii sînt acum în judet 41 de bolnavi. Pungile de care beneficiazã toti acestia costã în total 37.925 lei (379,25 de milioane de lei vechi), sumã decontatã lunar de CAS Neamt. Alti 30 de nemteni care suferã de diverse afectiuni renale necesitã zilnic pungi colectoare ale urinei, care si acestea sînt destul de scumpe. Aceste pungi colectoare intrã în categoria dispozitivelor speciale decontate de cãtre CAS Neamt. Cel mai costisitor este tratamentul de care au maximã nevoie ca sã supravietuiascã cei care au beneficiat de un transplant. În Neamt sînt în evidente si tratament, în momentul de fatã, 22 de pacienti cãrora li s-a transplantat un rinichi sau ficat, ori care au donat astfel de organe. Contravaloarea maximã a medicamentelor de care are nevoie un asemenea pacient este de 13.000 lei (130 de milioane de lei vechi).

Doar 100.000 de plãtitori de asigurãri

Pentru cei 3.369 de nemteni ghinionisti, care nu au nici o vinã cã au fost loviti crunt de boalã, CAS Neamt deconteazã lunar medicamente în valoare de aproximativ 1.900.000 lei (19 miliarde de lei vechi). Sumele respective provin din banii strînsi din plãtile fãcute de cãtre populatie si angajatori la fondul asigurãrilor sociale de sãnãtate. Conform evidentelor CAS Neamt, la ora actualã în judet, existã 435.000 de asigurati, dar plãtitori efectivi ai asigurãrilor de sãnãtate sînt aproximativ 100.000. Multi dintre cei care sînt asigurati si beneficiazã de servicii medicale mai mult sau mai putin costisitoare, investigatii de înaltã performantã, sînt pensionari, copii, elevi, studenti, sau alte persoane aflate în întretinere, adicã neplãtitori de asigurãri sociale de sãnãtate. Nemtenii care plãtesc asigurãri de sãnãtate contribuie la fondul unic al acestora cu sume mai mici sau mai mari, în functie de venitul pe care îl au. Cele mai mici venituri le au agricultorii. În judet sînt, la ora actualã, declarati 1.654 de agricultori care si plãtesc asigurãri de sãnãtate. Cel mai mic venit de agricultor declarat la CAS Neamt este de 10 lei, adicã 100.000 de lei vechi pe lunã. Conform legilor în vigoare, o astfel de persoanã plãteste asigurãri de sãnãtate, 100 lei (1 milion de lei vechi) pe an.

„La baza asigurãrilor sociale de sãnãtate stã principiul solidaritãtii“

„Pînã în 1989, dar mult si dupã aceea, s-a tot vehiculat ideea cã sãnãtatea este gratuitã. Nu este adevãrat. Sãnãtatea costã, sau mai bine zis lipsa ei este foarte pãguboasã, pentru cã medicamentele, tratamentele sînt extrem de costisitoare. De nenumãrate ori am auzit persoane care sustin cã plãtesc bani pentru asigurãri de sãnãtate si nu apucã mãcar o datã pe an sã îsi facã analize gratuite sau nu beneficiazã cu anii de o retetã gratuitã. Perfect adevãrat. Numai cã la baza asigurãrilor sociale de sãnãtate stã principiul solidaritãtii. Adicã persoana care plãteste asigurãri nu face acest lucru numai în interes propriu, sau plãteste fãrã sã primeascã ani în sir vreun serviciu medical în schimb. Este normal sã fie nemultumiti aceia care contribuie cu sume considerabile la fondul unic al asigurãrilor de sãnãtate si nu acceseazã servicii medicale. Eu pot sã le spun cã din banii dumnealor primesc medicamente, dispozitive sau alte servicii medicale semeni de-ai nostri foarte grav bolnavi care, pentru a supravietui, consumã lunar foarte multi bani pe care nu au de unde sã îi plãteascã. La ora actualã, avem în evidente aproape 3.400 de bolnavi de acest fel, cazuri disperate, la limita supravietuirii si nu cred cã ar fi corect sã îi lãsãm sã moarã“, apreciazã jurista Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamt.

Articol afisat de 1895 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective