Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 26 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pensionarii si studentii, în topul solicitãrilor de carduri de sãnãtate

• 1.500 de nemteni au solicitat, de la începutul anului pînã acum, eliberarea cardului european de asigurãri de sãnãtate • majoritatea celor cãrora li s-a eliberat actul sînt pensonari care au plecat la copiii aflati la muncã în Italia si Spania • au solicitat cardul si foarte multi studenti care au plecat la burse •


Peste 1.500 de nemteni au solicitat Casei de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt, de la începutul anului pînã acum, eliberarea cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate. Conform precizãrilor fãcute de cãtre Carmen Curalariu, purtãtor de cuvînt al respectivei institutii, majoritatea celor cãrora li s-a eliberat acest document sînt pensionari care au plecat la copiii lor aflati la muncã în Italia si Spania. Fie cã s-au dus acolo doar în vizitã, fie cã s-au dus cu intentia de a gãsi ceva de muncã si de a cîstiga un ban, acestia nu au putut pleca fãrã respectivul document care este valabil numai în Europa si care înlocuieste asigurarea medicalã de sãnãtate plãtitã obligatoriu si are valabilitate de sase luni. O altã categorie de nemteni cãrora li s-a eliberat cardul european de asigurãri de sãnãtate sînt studentii care au plecat la studii, gratie unor burse obtinute în Franta, Anglia, Italia, Spania. Potrivit precizãrilor fãcute de sursa citatã mai sus, o adevãratã avalansã de cereri pentru eliberarerea respectivelor documente s-a înregistrat înainte de Paste, cînd foarte multi nemteni, de toate vîrstele si categoriile sociale, au plecat în strãinãtate la rude. Un numãr însemnat de nemteni care au solicitat eliberarea acestui card se aflã de cîtiva ani la muncã în tãrile Europei si nu îsi pot permite plata unor asigurãri de sãnãtate acolo, întrucît este foarte costisitoare. Toti cei care doresc obtinerea respectivului card trebuie sã aibã asupra lor o copie dupã actul de identitate, adeverintã de salariat vizatã de CAS Neamt prin care sã se facã dovada plãtii la zi cãtre fondul unic al asigurãrilor de sãnãtate sau ultimul cupon de pensie. Solicitantul trebuie sã completeze o cerere tip, emisã de cãtre Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate, si sã plãteascã o taxã de 2,2 lei (22.000 de lei vechi). Conditia absolut necesarã pentru ca solicitantul sã obtinã documentul este ca acesta sã fie la zi cu plata la zi cãtre fondul unic de asigurãri de sãnãtate. Odatã cu aderarea României la Uniunea Europeanã, nemtenii care merg în tãri ale acestui spatiu în vacantã, la studii, ori în scop de afaceri trebuie sã aibã asupra lor cardul european de asigurãri sociale de sãnãtate. Documentul este valabil nu doar în tãrile membre ale Uniunii Europene, ci si în Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein.
Românii care cãlãtoresc în tãrile Uniunii Europene au acoperite serviciile medicale de urgentã oferite si asiguratilor din tãrile respective. În caz de necesitate, tratamentele se acordã în conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurãri de sãnãtate din tara respectivã. Asta înseamnã cã unele tratamente care sînt gratuite în România pot fi compensate partial în statul în care survine problema de sãnãtate. Cardul de sãnãtate nu contine informatii medicale despre posesor, cum ar fi grupa de sînge sau bolile de care suferã, scopul lui fiind acela de a facilita accesul la îngrijiri medicale în timpul sederii temporare a posesorului în alt stat european si accelerarea rambursãrii costurilor implicate.
Cardul european de asigurat este valabil în tãrile care sînt membre ale Spatiului Economic European - Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria) si Elvetia.
Dat fiind faptul cã acest card este valabil doar sase luni, multi dintre cei care au obtinut acest document la începutul lunii ianuarie si mai au de stat în strãinãtate vor trebui sã si-l reînnoiascã.

Articol afisat de 1997 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective