Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cea mai rece dimineatã de 2 mai

• ieri dimineatã, s-au înregistrat cele mai mici temperaturi ale zilei de 2 mai, din ultimii cinci ani • mãsurãtorile fãcute indicau 0 grade Celsius la Piatra Neamt si Roman, - 0,5 grade la Tîrgu Neamt si -12 grade la Vîrful Toaca • în prima decadã a lunii, vremea se va mentine rãcoroasã •

Vremea rece cu care a debutat în Neamt luna lui Florar îsi va mentine aceleasi caracteristici pînã la finele primei decade a lunii mai. Conform precizãrilor fãcute de cãtre Ioan Rancea, seful Statiei Meteo Piatra Neamt, dimineata de ieri a fost cea mai rece din ultima perioadã. Potrivit aceleiasi surse, tinînd cont de regimul termic al diminetilor de 2 mai din ultimii cinci ani, cea de anul acesta a fost, de asemenea, cea mai rece. Mãsurãtorile fãcute ieri dimineatã, la prima orã, în aer, indicau 0 grade Celsius la Piatra Neamt si Roman, - 0,5 grade la Tîrgu Neamt si -12 grade Celsius la Vîrful Toaca din Masivul Ceahlãu. În masiv, stratul de zãpadã se mentine consistent, mãsurînd 34 de centimetri.
Mãsurãtorile fãcute la nivelul solului indicau -1 grad Celsius la Piatra Neamt si Roman si - 4 grade Celsius la Tîrgu Neamt.
„Asa cum se întîmplã de mai multi ani încoace, si anul acesta începutul lunii mai, ba chiar prima decadã, este mai rece. ÃŽn momentul de fatã, judetul nostru este influentat de circulatia unei mase reci de aer care vine din nord, ceea ce va determina o instabilitate a vremii. Oricum, pînã în jurul datei de 10 mai, vremea va fi rãcoroasã mai ales noaptea si dimineata, se vor înregistra intensificãri ale vîntului mai ales în zona de munte, unde precipitatiile vor fi sub formã de lapovitã si ninsoare, în timp ce în teritoriu se vor semnala ploi în averse“, a declarat Ioan Rancea, seful Statiei Meteo Piatra Neamt.
Conform prognozelor meteorologilor nemteni, minimele termice ale zilei de astãzi vor fi cuprinse între -1 si 5 grade Celsius, iar maximele vor fi cuprinse între 13 si 20 de grade Celsius. În zona montanã înaltã se va semnala brumã, iar vîntul va atinge viteze maxime de 70 de kilometri pe orã. Mîine vremea se va mentine rece, dar se va apropia de normalul termic al perioadei. Valorile termice minime vor înregistra o usoarã crestere, situîndu-se între 2 si 7 grade Celsius, în timp ce maximele vor fi cuprinse între 14 si 20 grade Celsius. Sîmbãtã, vremea va fi instabilã spre searã si în cursul noptii, începînd cu zona de munte. Pe arii extinse va ploua în averse, înregistrîndu-se descãrcãri electrice. Minimele termice vor fi cuprinse între 6 si 10 grade Celsius, iar maximele se vor situa între 17 si 22 de grade Celsius.

Singurele culturi care ar putea fi afectate sînt cele de rapitã

Temperaturile scãzute din noaptea de 1/ 2 mai nu vor avea repercusiuni asupra culturilor si nici asupra pomilor fructiferi. Potrivit specialistilor din cadrul Directiei Fitosanitare Neamt, precipitatiile fac bine culturilor de pãioase, iar pomii fructiferi nu au de suferit decît în cazul în care frigul sau înghetul i-a surprins în plinã fazã de înflorire.
„Evaluarea unor eventuale pagube se face dupã 24 de ore de la aparitia înghetului sau a temperaturilor foarte joase. Dar probleme deosebite nu pot apãrea decît în cazul pomilor surprinsi în plinã înflorire, iar în cîmp, singurele care ar putea avea de suferit ar fi culturile de rapitã, în cazul în care sînt în floare. Oricum, temperatura în coronamentul copacilor diferã de cea de pe firul apei sau cea din cîmp deschis. Temperaturile scãzute favorizeazã pãioasele, care rezistã mult mai bine în astfel de conditii. Pe de altã parte, vremea ceva mai rece a oprit viteza de desprimãvãrare, care era anormal de avansatã pentru perioada aceasta. Pentru bunul mers al culturilor de pãioase, acum trebuie fãcute lucrãri de erbicidare pentru distrugerea buruienilor din ceea ce s-a însãmîntat astã toamnã“, a declarat inginer Ioan Ghiutã Tarãlungã, seful Directiei Fitosanitare Neamt.

Articol afisat de 1686 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective