Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Brutarii îsi bat joc de pîine

Brutarii îsi bat joc de pîine

• aceasta este una din constatãrile fãcute de inspectorii OJPC cu prilejul unui control recent efectuat la producãtorii de pîine si produse de panificatie • au fost scose din vînzare cîteva sute de kg de pîine si aplicate 14 amenzi în valoare de 22.000 lei (220 milioane de lei vechi) •

Calitatea si modul de comercializare a pîinii si a produselor de panificatie au fãcut obiectul unui control efectuat, recent, de cãtre inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt. Verificãrile s-au desfãsurat, cu prioritate, în unitãti de comercializare situate în mediul rural, precum si în perimetrul pietelor agroalimentare, fiind verificati 27 de operatori economici. Echipele de control au gãsit pîine cu modificãri organoleptice, în sensul cã nu era corespunzãtor crescutã, avea suprafatã arsã sau deformatã si era necoaptã. În consecintã, inspectorii OJPC Neamt au dispus retragerea din consum a pîinii care prezenta astfel de abateri. Spre deosebire de constatãrile fãcute cu prilejul altor controale, de data aceasta nu s-a gãsit pîine mucegãitã sau care sã prezinte boala întinderii, ori sã continã corpuri stãine. La unitãtile verificate nu s-au depistat loturi de pîine sau produse de panificatie vrac comercializate la peste 24 de ore de la fabricatie. În ceea ce priveste modul de respectare a prevederilor referitoare la informarea consumatorilor, la toti operatorii economici verificati s-au constatat abateri de la legislatie. La doi producãtori de pîine si produse de panificatie s-a gãsit cã pe ambalaj nu era mentionat cã ar contine sare iodatã, ci sare.
La opt producãtori care comercializeazã produse preambalate (pîine albã, semialbã, neagrã, tip franzelã, rotundã, la tavã, întreagã si feliatã) s-a constatat neînscrierea sortimentului si nemarcarea masei nominale efective,respectiv nestantarea datei durabilitãtii minimale. ÃŽn plus, aceasta nu este înscrisã sub forma „a se consuma înainte de“, ci se mentionau data fabricatiei si termenul de valabilitate.
Echipele de control au mai constatat nestantarea masei nominale efective, fiind mentionate patru valori ale masei nete pe acelasi ambalaj.
La toti agentii economici s-a descoperit cã nu erau afisate denumirile furnizorului de pîine, a produselor livrate si pretul de vînzare cu amãnuntul, exprimat în lei/ kg si lei/ bucatã. La sase unitãti de desfacere, verificãrile au scos la ivealã faptul cã nu existã un spatiu special amenajat pentru depozitare si, astfel, nu se asigurã protectia sanitarã a produsului.
Urmare a neregulilor iesite la ivealã cu prilejul acestor controale, inspectorii OJPC Neamt au scos din vînzare 20 de kilograme pîine în valoare totalã de 42 lei, au oprit temporar de la comercializare 628 kilograme pîine, în valoare totalã de 1.355 lei, si au aplicat 14 amenzi contraventionale în valoare totalã de 22.000 lei (220 milioane de lei vechi). Sase dintre agentii economici la care au fost constatate abateri mai putin grave au primit avertisment.

Articol afisat de 2161 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective