Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VÎNÃTOARE CU PROBLEME

VÎNÃTOARE CU PROBLEME

• un urs a fost vînat de un spaniol în pãdurile din Grinties • dupã ce a fost transat de niste sãteni, capul si blana au fost crotaliate si au luat drumul Spaniei • circa 200 de kilograme de carcasã carne, au fost trimise la un restaurant din Iasi • analiza fãcutã înainte de a refrigerarea cãrnii a relevat infestare cu trichinelozã • din ficatul si inima sãlbãticiunii s-au înfruptat trei persoane, iar oasele au constituit masã pentru trei cîini de vînãtoare • atît oamenii cît si animalele se aflã în observatie si tratament preventiv contra trichinelozei •

Mai multe institutii din judet sînt în alertã din cauza unui urs cu trichinelozã, din mãruntaiele cãruia s-au înfruptat trei nemteni din Grinties.
Ursul a fost vînat miercuri, 2 mai, pe teritoriul Fondului de vînãtoare 19 din Grinties, care acum se aflã în administrarea Asociatiei „Cocorul“ Bucuresti, asociatie particularã care a fost înfiintatã în urmã cu 6 ani. Conform precizãrilor fãcute de cãtre Raul Papalicef, în calitate de administrator al acestei asociatii, ursul a fost vînat legal, în prealabil fiind emisã autorizatie în acest sens. Dupã ce a fost hãituitã conform ritualului specific, cu gonaci si cîini de vînãtoare si a fost doborîtã, sãlbãticiunea a fost cotatã la 395 de puncte, fiind evaluatã la 7.500 de euro, bani pe care i-a încasat Asociatia „Cocorul“. Ulterior, transportat la locuinta particularã a Gheorghe Sandu, din localitate, animalul a fost decapitat, jupuit, transat si eviscerat. Capul si blana au fost crotaliate si trimise la Bucuresti, pentru a fi punctate ca trofeu, urmînd a fi exportate în Spania. Conform declaratiilor lui Gheorghe Sandu, intestinele si alte resturi provenite de la urs au fost arse, iar ficatul si inima au fost consumate de cãtre paznicul asociatiei, Dan Hulpasu, împreunã cu sotia si fiica sa. Oasele provenite de urs au constituit o masã copioasã pentru cei trei cîini de vînãtoare ai lui Gheorghe Sandu.
Circa 200 de kilograme de carne care au rezultat dupã sacrificarea sãlbãticiunii au fost apoi trimise cãtre un restaurant din Iasi, al cãrui patron este membru al Asociatiei de Vînãtoate si Pescuit „Cocorul“. Cum, din Neamt, carnea nu a plecat însotitã de certificat sanitar-veterinar, asa cum ar fi trebuit, aceasta a fost supusã unui control de specialitate si unui examen trichineloscopic efectuat de cãtre reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Iasi. Analizele de laborator au relevat infestarea cãrnii cu Trichinella Spiralis, un parazit care provoacã boala numitã trichinelozã. ÃŽn consecintã, au fost sesizati reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Neamt, care au luat legãtura cu medicul sanitar-veterinar din zonã, în sarcina cãruia a picat, acum, efectuarea unei anchete epidemiologice. Cele trei persoane care au consumat din mãruntaiele ursului infestat cu trichinelozã au ajuns sîmbãtã, 5 mai, la sectia Contagioase, unde le-au fost prelevate probe în vederea unui examen de laborator care sã arate dacã acestia s-au infestat cu parazitul Trichinella Spiralis si le-a fost administrat tratament specific de prevenire a aparitiei bolii. Fiind alertate în privinta evolutiei unui posibil focar de trichinelozã, cadrele medicale ale Biroului Epidemiologic al Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt au demarat si ele o anchetã, în vederea depistãrii tuturor persoanelor care au intrat în contact cu ursul bolnav. Numai cã infestarea cu acest parazit nu are loc decît în cazul consumului de carne provenitã de la animalul bolnav si nicidecum prin simpla atingere sau manevrare. Semnele clinice ale îmbolnãvirii apar dupã circa douã sãptãmîni de la infestare. Tinuti sub observatie medicalã si tratament sînt si cei trei cîini de vînãtoare care au consumat oasele de urs.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre Filip Azoitei, primarul comunei Grinties, o comisie mixtã alcãtuitã din politisti, reprezentanti ai Directiei Sanitar- Veterinare Neamt si ai Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt cerceteazã acest caz. Una dintre mãsurile dispuse a fost aceea de a se arde locul unde s-a fãcut transarea animalului bolnav.
Doru Bãlut, seful Compartimentului Vînãtoare si Salmoniculturã din cadrul Directiei Silvice Piatra Neamt, sustine cã, de sase ani încoace, în Neamt nu a mai fost înregistrat vreun caz de urs cu trichinelozã.

Articol afisat de 4522 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU, D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective