Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 7 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Securitate socialã pentru cei care muncesc în Ungaria

Nemtenii care obtin drept de sedere si un contract de muncã legal în Ungaria beneficiazã de securitate socialã, cum ar fi de exemplu dreptul la indemizatie de somaj. Indemnizatia pentru angajarea în muncã se acordã pentru maxim un an si cel putin 72 de zile, în functie de perioada lucratã în ultimii patru ani înainte de a deveni somer. Plata se face în douã moduri. Pentru prima jumãtate a perioadei, 91 de zile, se calculeazã în functie de salariul pe care l-a avut persoana înainte de a deveni somerã, respectiv 60% din baza de calcul, iar pentru a doua perioadã este în functie de salariul minim pe economie valabil la data calculãrii, respectiv 60% din acesta. Durata maximã de acordare a indemnizatiei este de 91 de zile pentru prima perioadã si de 179 zile pentru a doua, dar în total nu trebuie sã depãseascã 270 de zile. În vederea angajãrii în muncã se pot acorda trei tipuri de ajutor. De primul are parte somerul care a beneficiat de 180 de zile de indemnizatie pentru angajarea în muncã. Acesta trebuie sã depunã cererea în 30 de zile de la încetarea plãtii acestui drept. Al doilea tip de ajutor se acordã celor care nu îndeplinesc conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru angajare în muncã, dar au totalizat 200 de zile lucrãtoare în ultimii patru ani, înainte de a deveni someri.
Al treilea tip se acordã persoanelor care mai au 5 ani pentru a atinge vîrsta pentru pensia de limitã de vîrstã. Cuantumul ajutorului este de 40% din salariul minim. Pentru anul 2007, ajutorul pentru angajare în muncã este de 110 euro. Sprijinirea familiei se face prin acordarea de alocatie familialã, indemnizatie pentru cresterea copilului, ajutor pentru crestere si alocatie ocazionalã pentru minori. Pot beneficia de aceste ajutoare si strãinii care posedã permise de sedere valabile.
Beneficiarii sînt familiile care au în îngrijire prescolari sau copii pînã la 23 de ani, dacã studiazã într-o institutie de învãtãmînt public. În functie de numãrul de copii, alocatia poate fi de la 47 de euro, pînã la sume care depãsesc 100 de euro. Pentru copii de pînã la trei ani, ori copilul cu handicap pînã la 10 ani, ajutorul este de 110 euro. 220 de euro se acordã familiilor cu gemeni, pînã la data la care acestia merg la scoalã. Lucrãtorii trebuie sã plãteascã lunar contributii la sistemul de pensii, precum si la asigurãrile sociale de sãnãtate. Recenta modificare a pachetului legislativ privind sistemul de sãnãtate, care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2007, a introdus numeroase schimbãri în domeniu, începînd cu introducerea conceptului de taxã de consultatie obligatorie, pînã la restrîngerea cercului de persoane care pot sã beneficieze de asistentã medicalã gratuitã.

Articol afisat de 1462 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective