Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Politist achitat pentru furt de cale feratã

Politist achitat pentru furt de cale feratã

• inculpatului i-a fost aplicatã o sanctiune administrativã • judecãtorii au considerat cã fapta nu prezintã pericolul social al unei infractiuni • dacã sentinta va rãmîne definitivã, politistul va fi despãgubit cu toate sporurile de care a fost privat în perioada în care a fost cercetat •

Un politist acuzat de furtul a 47 de metri de cale feratã a fost achitat de magistratii Tribunalului Judetean Neamt, acestia considerînd cã fapta nu prezintã pericolul social al unei infractiuni. Dar, Constantin Liviu Grigoras, de 32 de ani, agent principal de politie, a primit o amendã administrativã de 700 de lei si este obligat la plata prejudiciului cãtre CFR Iasi, de 3.298 de lei. De mentionat este faptul cã omul legii a fost pus la dispozitia Sectiei Regionale Transporturi Feroviare Iasi, adicã, pe scurt, a fost tras pe „linie moartã“. Totusi, pe aceastã perioadã a primit solda, dar nu si toate celelalte sporuri de care ar fi beneficiat dacã ar fi fost activ. ÃŽn cazul în care sentinta va rãmîne definitivã, el ar putea fi despãgubit de Inspectoratul Judetean de Politie Neamt cu toate drepturile bãnesti de care a fost privat în perioada cercetãrilor.
Grigoras a fost trimis în judecatã de procurorii nemteni în urmã cu un an, adicã în aprilie 2006, pentru fapta care avusese loc pe 28 iulie 2004. Atunci, inculpatul avea calitatea de agent principal în cadrul Postului de Politie Transporturi Feroviare Roman. Conform actului de inculpare, împreunã cu alte douã persoane, a sustras 4 bucãti de sinã de cale feratã, în total 47 de metri, din Statia CFR Vulpãsesti. În acea zi, politistul a mers la Gheorghitã Capracia, sudor la societatea comercialã Autotrans SA Iasi, punctul de lucru Roman, si l-a rugat sã meargã cu el pentru a-l ajuta sã taie niste fier vechi. Acesta l-a întrebat unde anume trebuie sã meargã, iar învinuitul i-a rãspuns cã nu e treaba lui si cã o sã se întoarcã repede acasã. Cu acodul sefului de depozit, dar si a directorului comercial pe care acuzatul îi stia foarte bine, agentul de politie l-a luat pe Capracia si pe colegul acestuia, Constantin Ciotu, care urma sã conducã un autocamion. Împreunã au încãrcat aparatul de sudurã si tubul de oxigen în masinã si au plecat cãtre halta Vulpãsesti. Politistul le-a indicat unde trebuie sã parcheze masina, respectiv lîngã un depozit apartinînd CFR, unde erau sine provenite din înlocuirea unor tronsoane de cale feratã. De mentionat este faptul cã Gheorghitã Capracia a refuzat, initial, sã taie bucãtile de fier, în conditiile în care nu primea nici o explicatie de la politist, apreciind cã sinele erau depozitate acolo pentru interventii. În aceste conditii, Grigoras l-a amenintat cã e posibil sã rãmînã fãrã serviciu, dacã nu face ce i se spune. Astfel, sudorul a tãiat mai multe bucãti de 1-1,5 metri lungime care, ulterior, au fost încãrcate în camion. Materialul a fost transportat la depozitul de fier vechi din Roman, iar politistul a predat întreaga cantitate gestionarului. Banii rezultati din aceastã tranzactie, pentru care nu existã nici un fel de bon, au fost cheltuiti în interes personal de cãtre învinuit. Anterior tranzactiei, ceilalti doi au plecat fiecare la casa lui. Pe parcursul urmãririi penale, Sucursala Cãi Ferate Iasi, din cadrul Companiei Nationale CFR SA, a comunicat cã au fost sustrase 4 bucãti de sinã, în lungime de 47 de metri. Initial, prejudiciul a fost estimat la 43,9 milioane de lei, dar, ulterior, CFR a revenit si s-a mentionat cã sina era semiuzatã si valora 3.298 de lei noi, sumã cu care partea vãtãmatã s-a constituit parte civilã în procesul penal.

Materialele sustrase, „nadã“ pentru hotii de fier vechi

ÃŽn rechizitoriu se mai arãta cã politistul a profitat de calitatea sa si de relatiile pe care le avea cu directorul comercial al firmei amintite. Cei doi muncitori au fost scosi de sub urmãrire penalã. Pe parcursul cecetãrii, învinuitul a mai fost acuzat cã, pe bazã de proces verbal de custodie, a ridicat mai multe materiale de fier vechi de la partea vãtãmatã, pe care urma sã le foloseascã ca „nadã“ pentru hotii de fier vechi. Este vorba de piese de fier, dar si bronz si aluminiu, pe care, ulterior, nu le-a mai predat cãtre proprietar. Procurorul care a instrumentat cauza a recomandat ca aceastã parte a reclamatiei sã fie rezolvatã în cadrul unei actiuni civile, la fel ca si sesizãrile conform cãrora Grigoras ar fi luat mai multe mãrfuri, pe datorie, de la agentii economici din zonã. Agentul Grigoras a mai fost acuzat cã ar fi participat la sustragerea unei cisterne-vagon, dar din probele administrate în cauzã nu a rezultat vinovãtia. Pe toatã durata urmãririi penale, el nu a recunoscut faptele retinute în sarcina sa, tergiversînd nejustificat cauza. Potrivit legislatiei în vigoare, dacã un politist este cercetat penal, el are obligatia de a se pune la dispozitia unitãtii la care lucreazã, iar sefii lui îl redistribuie pe un alt post decît cel avut în momentul în care a fost trimis în judecatã. ÃŽn aceastã perioadã, omul legii primeste doar salariul de bazã, fãrã nici un fel de sporuri. Procedura de cercetare disciplinarã este suspendatã pînã la finalizarea cercetãrilor penale, iar dupã ce instanta decide vinovãtia sau nevinovãtia persoanei în cauzã, se reia cercetarea disciplinarã. Asta numai în cazul în care anterior nu-si dã demisia.

Articol afisat de 2008 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU, Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective