Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 10 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

115 ani de la moartea Episcopului Melchisedec Stefãnescu

• evenimentul va fi marcat printr-un colocviu omagial

Casa de Culturã a Sindicatelor Piatra Neamt, Biblioteca Tehnicã, Grupul Cultural „Petrodava“ si Asociatia Culturalã „Pro Basarabia si Bucovina“ organizeazã astãzi, joi, 10 mai 2007, la ora 14, în sala de lecturã a Bibliotecii Tehnice din Piatra Neamt, un colocviu omagial dedicat Episcopului Melchisedec Stefãnescu, la 115 ani de la moarte. Cu acest prilej, vor fi trecute în revistã reperele biobibliografice si clericale si vor fi punctate pricipalele actiuni si evenimente legate de viata si activitatea înaltei personalitãti a lumii crestine românesti: relatiile cu Basarabia, unirea bisericii din Basarabia cu biserica din vechea Moldovã (6.01.1865); actiunile pentru obtinerea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (01/13.05.1885); activitatea stiintificã încununatã de postura de membru al Academiei Române; actiuni pentru înfãptuirile din zilele de 10 mai; activitatea de îndrumãtor si sustinãtor al seminaristilor vrednici, precum Simion Mehedinti si Alexandru Razmeritã.
Viitorul episcop Melchisedec, pe numele de botez Mihai, a fost unul din cei cincisprezece copii ai preotului Petru Stefãnescu din Gîrcina. Mama sa era fiica preotului Ioan Focsa din Negresti, familie care a dat multi cãrturari, unul dintre ei fiind profesorul de matematicã D. Focsa, fost director al Scolii Normale din Piatra Neamt si apoi profesor al lui Noica la un liceu bucurestean. Dupã absolvirea Seminarului Socola din Iasi, în 1843, se cãlugãreste sub numele de Melchisedec (regele dreptãtii) si devine profesor la seminarul absolvit. A studiat, apoi, la Academia Teologicã „Petru Movilã“ din Kiev unde, în 1851, obtine titlul de Magistru în Teologie si Litere. ÃŽntors în tarã, e numit profesor la Seminarul Veniamin si primeste rangul de arhimandrit. ÃŽn 1856 devine profesor si director al nou înfiintatului Seminar de la Husi, iar în 1857 este ales membru al Divanului Ad-hoc din Moldova, unde lucreazã cu zel pentru înfãptuirea Unirii Principatelor Române. ÃŽn 1864 a devenit episcop al Dunãrii de Jos, cu sediul la Ismail, episcopie ce reunea cele trei judete din sudul Basarabiei revenite României în 1856 (Ismail, Cahul si Bolgrad), plus judetele Brãila si Covurlui. ÃŽn aceastã calitate, a lucrat pentru unirea Bisericii Basarabiei cu Biserica vechii Moldove, fapt realizat la 6 ianuarie 1865. ÃŽntre 1879 si 1892 a fost episcop de Roman, unde a întemeiat Seminarul „Sf. Gheorghe“. Cea mai importantã realizare a sa a fost obtinerea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, la 1 Mai 1885, cu dreptul de a se sfinti Sfîntul si Marele Mir pe pãmînt românesc. A semnat numeroase lucrãri de liturgicã si cercetare a spiritualitãtii românesti, fiind ales membru al unor importante institutii culturale strãine, printre care Institutul Etnografic din Paris.
Melchisedec Stefãnescu este unul dintre cei mai importanti luptãtori ai veacului al XIX-lea pentru emanciparea si propãsirea Bisericii Ortodoxe Române si, totodatã, a statului national român.

Articol afisat de 1731 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective