Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Simona TÃRNÃ

Simona TÃRNÃ

• membrii Fundatiei Motivation România au arãtat cã pot face, desi sînt dependenti de un cãrucior cu rotile, lucruri peste puterea de perceptie a novicilor • ieri, la Colegiul „Hogas“, s-au întrecut la tenis de cîmp si baschet, din fotolii rulante • printre ei s-a aflat si un tînãr rãnit în Revolutia din decembrie, care a fost împuscat în coloanã • la competitie au participat si elevii de la Scoala Specialã „Alexandru Rosca“ •

Fundatia Motivation România, împreunã cu Special Olympics, au lansat în Neamt proiectul Caravana Sportului pentru Persoane cu Dizabilitãti. Proiectul urmãreste cresterea gradului de constientizare a societãtii fatã de aptitudinile persoanelor cu dizabilitãti motorii si intelectuale. Actiunea se desfãsoarã din februarie si pînã în iunie, în nouã judete, printre care si Neamt.

Opt voluntari de la Fundatia Motivation, angrenati în Caravana Sportului pentru Persoanele cu Dizabilitãti, au fãcut joi, 10 mai, demonstratii de tenis de cîmp si baschet pe terenul de sport al Colegiului National „Calistrat Hogas“. ÃŽn actiunea sportivã au fost implicati si elevi de la Scoala Specialã „Alexandru Rosca“ din Piatra Neamt. Fiecare a fãcut ce a putut mai bine, iar eforturile tuturor au fost rãsplãtite cu medalii „Special Olympics“ si dulciuri. Competitiile sportive au demarat cu un joc demonstrativ de tenis de cîmp. Stelian Mãtreatã, în vîrstã de 25 de ani, tintuit într-un scaun cu rotile de zece ani, a jucat împotriva antrenoarei sale. Meciul a fost unul spectaculos, iar faptul cã Stelian se poate misca doar cu cãruciorul nu a însemnat cã nu a putut scoate mingi grele. Publicul de pe margine, format din elevi, cadre didactice de la Colegiul National „Calistrat Hogas“ si asistati ai Scolii Speciale „Alexandru Rosca“ au aplaudat îndelung loviturile de la fileu, reusita loviturilor de efect si a serviciilor în fortã. „Stelian practicã tenisul de cîmp, baschetul, atletismul si tenisul de masã. Este angajat cu contract de muncã la o societate de produs termopane, iar la Fundatia Motivation este voluntar. Prietena lui asigurã serviciul de secretariat la fundatie“, a declarat Elena Filip, director executiv al Fundatiei Motivation.

Aplauze pentru baschetbalisti

Dupã terminarea partidei demonstrative de tenis, pe teren au evoluat baschetbalistii. Au jucat patru contra patru jucãtori, toti cu aceeasi problemã - dependenti de fotoliile rulante. Alãturi de Stelian Mãtreatã, de loc din Dîmbovita, au mai evoluat Cristina Romilã, 21 de ani, din Vaslui, Crina Tugui, 21 de ani, din Corbeanca - Ilfov, Stefan Dîrlãu, 28 de ani, din Asãu - Bacãu, Daniel Matei si Dan Maftei, ambii din Bucuresti, ultimul fiind o victimã a revolutiei din decembrie 1989. Evenimentele de atunci aveau sã-l marcheze pentru toatã viata. Un glont i-a sectionat coloana vertebralã si, de atunci, este tinutit în scaunul cu rotile. Dezamãgit de soarta adevãratilor eroi ai revolutiei, de drepturile revolutionarilor care s-au împãrtit pe nedrept, Dan n-a vrut sã povesteascã despre ceea ce i s-a întîmplat în urmã cu mai bine de 17 ani. Îsi acceptã soarta asa cum e si luptã pentru a si-o face mai usoarã. A mers dupã revolutie în Elvetia, încercînd disperat sã se trateze. Din nefericire, complicatiile n-au putut fi rezolvate de medici. Dar acolo a realizat cã personele cu dizabilitãti au abilitãti nebãnuite. A observat cã se poate juca baschet dintr-un fotoliu rulant si a revenit în tarã, unde a pus bazele primei echipe care practicã acest sport.

„Este un lucru extraordinar cã elevii nostri sînt acceptati de membrii Fundatiei Motivation“

Pentru cã sportivii care fãceau parte din echipele „profesioniste“ erau de pe alte meleaguri decît cele nemtene, organizatorii au fost de acord ca în competitie sã fie acceptat si un pietrean cu aceleasi probleme, asa cã pe terenul de la „Hogas“ a evoluat si Vasile Chifu. Dexteritatea de care au dat dovadã jucãtorii este greu de relatat în cuvinte. „Alergau“ nebuneste cu cãrucioarele, fãceau marcaj la adversar si aruncau mãiastru mingea la cosul ce pare prea sus si pentru cei care pot alerga pe propriile picioare. Concentrarea era maximã. Nu-si vorbeau. Se urmãreau din priviri. ÃŽn vitezã fiind, uneori se loveau cãrucioarele. Dar nu se supãra nimeni. Ba au mai si cãzut din fotolii, dar tot nu s-au supãrat. Obisnuiti sã se descurce singuri, se ridicau de pe asfaltul dur, se asezau în scaun si reporneau atacul. S-au dedicat meciului si au înscris de nenumãrate ori. La sfîrsit, si-au dat mîna prieteneste, în aplauzele celor prezenti. Scorul nu a bãgat dusmãnie între ei. Sînt aceiasi prieteni, care de ani de zile îsi petrec timpul liber împreunã, pentru cã soarta le-a hãrãzit un alt destin. Pe care-l acceptã si cer si de la altii sã-i accepte asa cum sînt.
Apoi, au evoluat copiii de la Scoala Specialã „Alexandru Rosca“ din Piatra Neamt. Si ei cu problemele lor. Dar s-au descurcat foarte bine, ca de fiecare datã cînd au participat la competitii si au venit acasã cu premii valoroase - aur si argint de la Dublin, alte douã medalii de aur de la competitii nationale în 2004, la fel în 2005, 2006... „Este un lucru extraordinar cã elevii nostri sînt acceptati de membrii Fundatiei Motivation. Conteazã enorm pentru ei sã li se ofere posibilitatea sã capete încredere în fortele proprii si sã fie stimulati prin astfel de participãri“, a declarat profesoara Irina Bãltãtescu, directoarea Scolii Speciale „Alexandru Rosca“. Toti sînt învingãtori.

Articol afisat de 1617 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective