Razie cu amenzi de 110 milioane
• din 15 unitãti de alimentatie publicã verificate, la 11 au fost constatate nereguli • blocurile alimentare nu sînt dotate corespunzãtor si nu beneficiazã de suficient spatiu • au fost gãsite produse cu modificãri organoleptice si termene de garantie depãsite • au fost retrase din consum 19 kilograme de alimente si bãuturi alcoolice, în valoare totalã de 311 lei si au fost oprite temporar din consum 22 kilograme alimente - în valoare totalã de 286 lei • de asemenea, au fost aplicate sase amenzi contraventionale, în valoare totalã de 11.000 lei •
Un control recent efectuat de cãtre reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt a avut în vizor unitãti de alimentatie publicã din judet, unele dintre ele fiind incluse în zonele turistice, altele fiind situate în Piatra Neamt si Roman.
Au fost verificati 15 operatori economici, iar toti aveau autorizatii de functionare, ori certificate de clasificare.
La 11 dintre unitãtile vizitate de cãtre echipele de control ale OJPC Neamt au fost depistate deficiente mai mult sau mai putin grave.
La patru dintre operatori economici au fost constatate abateri privind afisarea firmei unitãtii, a numerelor de telefon ale conducerii societãtii, a reprezentantei zonale a Autoritãtii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sau a acelora utile consumatorilor nemultumiti de calitatea serviciiilor si a produselor oferite de cãtre operatorii economici - Telcons - precum si numãrul de telefon, respectiv, adresa OJPC Neamt.
Inspectorii OJPC Neamt au constatat cã saloanele de consumatie apartinînd unitãtilor verificate, au dotãri corespunzãtoare pentru tipul si categoria prevãzutã.
La douã dintre unitãtile verificate s-au constatat mai multe deficiente. În primul rînd, suprafetele de lucru ale bucãtãriilor, camerelor anexe si circuitelor erau mici si nefunctionale, agregatele frigorifice erau amplasate fie pe culoarele de trecere, fie în spatiul de prelucrare preliminarã a alimentelor. Verificãrile echipei de control au mai scos la ivealã cã spatiile frigorifice utilizate pentru depozitarea materiilor prime congelate au un grad de uzurã foarte avansat. De altfel, s-a mai constatat cã bucãtãriile nu detineau dotãrile necesare, iar vasele si ustensilele existente aveau emailul degradat.
La nici o unitate din cele verificate nu s-a constatat lipsa documentelor de provenientã pentru alimentele si bãuturile existente. În schimb, au fost identificate materii prime si semipreparate neconforme, cu modificãri organoleptice - brînzã burduf cu miros modificat si aspect necorespunzãtor, carne de pasãre si de vitã fiartã si congelatã cu aspect necorespunzãtor si fãrã elemente de identificare, semipreparate fãrã date de identificare.
La cinci unitãti de alimentatie publicã s-au gãsit alimente si bãuturi cu data durabilitatii minime depãsitã - Bere „Harghita“ si „Bucegi“ în ambalaje de 0,5 litri, cotlet de porc, friscã vegetalã „Aro“, sos soia si capere, salatã de icre hering cu ceapã, marca „Bonito“ în ambalaje de 170 g, cremvursti subtiri.
La sapte operatori economici au fost depistate produse cu abateri de marcare - preparate din carne de porc preambalate în folie, dar fãrã nici un element de identificare, fãrã nici un înscris care sã indice data congelãrii, hamburgeri si mici formati care nu prezentau etichete cu principalele elemente de identificare si caracterizare, ouã pe care data durabilitãtii minimale era ilizibilã.
La trei unitãti de alimentatie publicã s-a constatat nerespectarea temperaturilor impuse sau declarate pentru depozitarea alimentelor. Astfel, salamul crud-uscat „Palermo“ era pãstrat în stare termicã de congelare, desi producãtorul recomandã o temperaturã de pãstrare situatã între 10 si 12 grade Celsius si o umiditate relativã a aerului de cuprinsã între 75 si 80%. S-au mai gãsit preparate din carne pãstrate la temperatura mediului ambiant si cotlet de porc care a fost achizitionat refrigerat, dupã care a fost congelat.
La majoritatea agentilor economici verificati (cu exceptia a doi), s-a descoperit cã nu se efectueazã si înregistreazã temperaturile din agregatele frigorifice, nu sînt înscrise într-o fisã sãptãmînalã sau lunarã si nici nu sînt depuse la dosarul sanitar.
Ca urmare a deficientelor gãsite cu prilejul controalelor efectuate, au fost retrase din consum 19 kilograme de alimente si bãuturi alcoolice, în valoare totalã de 311 lei, au fost oprite temporar din consum 22 kilograme alimente în valoare totalã de 286 lei si au fost aplicate sase amenzi contraventionale, în valoare totalã de 11.000 ron (110 milioane lei).
|