Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 14 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ce se va întîmpla dupã

Tînãrul Victor Roncea, al cãrui salt de la ura fatã de Traian Bãsescu la iubirea neconditionatã mi-e greu s-o înteleg prin logica aristotelicã, mi-a trimis un Comunicat al organizatiei sale, Civic Media, purtînd titlul: Bãsescu la Palat/ Parlamentul dizolvat!
Considerînd, în naivitatea mea, cã România e un stat de drept si, ca orice asemenea înfãtisare, se supune unei brosuri numite Constitutie, m-am grãbit s-o recitesc, desi o stiu aproape pe de rost.
În nici unul dintre articolele sale tipãrite, n-am dat peste posibilitatea ca, odatã revenit la Cotroceni, Traian Bãsescu sã poatã dizolva Parlamentul.
Chiar dacã la Referendum ar veni toti cetãtenii cu drept de vot, în numãr de 18 milioane, si ar vota toti împotriva demiterii presedintelui suspendat, Constitutia nu îngãduie dizolvarea de cãtre seful statului.
Palavragii de la PD si PLD vorbesc de o autodizolvare a Parlamentului. Evident, un vot zdrobitor în favoarea lui Traian Bãsescu, echivalent cu o Revolutie pe cale electoralã, se poate constitui într-o presiune moralã formidabilã asupra parlamentarilor.
Admitînd cã acestia, nimeriti într-o crizã de onoare mai strasnicã decît cea pe care ar fi trebuit s-o traverseze Traian Bãsescu în clipa cînd a decis sã renunte la respectarea cuvîntului dat în fata natiunii, ar dori sã se autodizolve, Legea fundamentalã nu le-ar îngãdui.
Dacã si-ar da demisia individual, potrivit Constitutiei, locul fiecãruia va fi luat de urmãtorul pe lista scrutinului din 2004.
Constitutional, si deci democratic, Parlamentul fiind imposibil de dizolvat, rãmîne cealaltã cale, a unei actiuni în fortã a presedintelui, cu încãlcarea gravã a tuturor regulilor jocului democratic.
E un act de fortã, sinonim cu o loviturã de stat, imposibilã în România lui 2007, membrã a Uniunii Europene si a NATO?
Dacã ne gîndim cã, dupã Referendumul din 19 mai 2007, nu va mai fi România europeanã, ci România lui Benito Mussolini, o loviturã de fortã e posibilã.
Sã trecem în revistã un scenariu posibil.
Dupã victoria de la Referendum, Traian Bãsescu, drogat de ceea ce el considerã mandatul dat de Popor, va cere public Parlamentului sã se autodizolve. Desigur, din punct de vedere constitutional, asa ceva e imposibil.
Are asta importantã însã dacã presedintele poate spune orice? Membri ai asa-zisei societãti civile, dar si insi plãtiti de baronii PD, picheteazã Parlamentul.
Trusturi media în cîrdãsie cu Traian Bãsescu, avînd în frunte cel al pãrintelui FNI, fac mare caz de criza politicã de la Bucuresti.
Desigur, nu se va întîmpla nimic din punct de vedere constitutional, dar Traian Bãsescu are nevoie mãcar de un simulacru de crizã politicã.

Articol afisat de 1527 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective