Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Redeschiderea minei de uraniu de la Grinties, foc de paie

• dupã toatã agitatia creatã de intentia Companiei Nationale a Uraniu (CNU) de a redeschide mina de la Grinties, s-a asternut linistea • motivul pare a fi lipsa finantãrii pe care spera CNU sã o prindã •

Declaratiile pro si contra redeschiderii minei de uraniu de la Grinties, care mai de care mai pãtimase, emise de autoritãti, de oameni simpli, de organizatii nonguvernamentale sau institutii menite sã supravegheze protectia mediului se pare cã au fost în zadar. Dupã ce la sfîrsitul anului trecut atmosfera a fost destul de încinsã, pentru cã reprezentanti Consiliului Judetean Neamt anuntau cã vor face tot ce le va sta în putintã pentru a nu se redeschide mina, iar CNU pãrea a se bucura de sprijin ministerial pentru demararea lucrãrilor de redeschidere, acum subiectul a fost îngropat. „Noi am spus de la început cã nu este cazul sã se facã atîta tam-tam cu redeschiderea minei, pentru cã lucrurile acestea nu se fac asa de usor. Redeschiderea presupune obtinerea multor autorizatii si înseamnã cheltuieli foarte mari“, a declarat inginerul Stefan Pal Gal, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt.
Se pare cã motivul principal pentru care, cel putin momentan, s-a renuntat la varianta redeschiderii minei de uraniu de la Grinties o reprezintã banii. Compania Nationalã a Uraniului spera în obtinerea unei finantãri cu care sã poatã demara lucrãrile de deschidere. Neprimind banii, s-a lãsat pãgubasã de exploatarea de pe Valea Muntelui. Asta nu înseamnã cã spre sfîrsitul anului 2007 sau la începutul lui 2008, cînd CNU îsi va face planul de activitate pentru anul viitor, nu ar putea fi relansatã varianta deschiderii minei de la Grinties, mizîndu-se pe sansele de a se obtine, totusi, o finantare de la Ministerul Mediului.

Primele intentii pentru redeschiderea minei au apãrut în noiembrie 2006

Reluarea activitãtii miniere la Grinties a fost anuntatã de CNU în luna noiembrie 2006. Declaratia a stîrnit reactii în rîndul autoritãtilor nemtene. ÃŽn vreme ce reprezentantii Companiei Nationale a Uraniului anuntau cã vor sã se reia exploatarea zãcãmîntului de uraniu de la Grinties, conducerea Consiliului Judetean sãrea ca arsã la auzul acestei vesti. Reprezentantii CJ sustineau cã în vreme ce ei se chinuiau sã relanseze turismul în zona montanã, oameni interesati „de a crea locuri de muncã“, chiar cu unele riscuri enorme, se dovedeau a fi nepãsãtori la problemele celor din jur. „La începutul sãptãmînii, a avut loc o sedintã în Harghita, în cadrul cãreia s-a discutat despre reluarea activitãtii în mina de uraniu de la Grinties. Noi ne chinuim sã dezvoltãm turismul pe Valea Muntelui si altii vor sã contamineze zona cu radioactivitate. A fost împuternicitã sã întocmeascã documentatia Agentia pentru Protectia Mediului Harghita, cu toate cã mina este pe teritoriul judetului Neamt. Vor sã dea de muncã la 50-100 de oameni, dar dacã relansãm turismul ar avea activitate circa o mie. Am propus realizarea unui studiu de impact. Ne vom spune punctul de vedere în cadrul comisiei create de Ministerul Mediului si vom trage un semnal de alarmã despre ce înseamnã reluarea activitãtii. ÃŽn anii din urmã, au fost mari probleme acolo. Transportul zãcãmîntului de uraniu se fãcea neprotejat, cãdea încãrcãtura pe drum, si cei implicati erau indiferenti la acea situatie. Vitele pãsteau în preajma haldelor de steril, au fost foarte multe probleme de sãnãtate pentru cetãtenii din zonã, pentru cã ei nu sînt imuni. Am speranta cã vom gãsi noi solutii - ori sã se ia mãsuri ferme pentru a preveni contaminarea în cazul în care se va relua exploatarea, ori sã se renunte la idee“, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Dumitru Badea. La fel de hotãrît în a se opune redeschiderii era si presedintele CJ, Vlad Marcoci. El anunta chiar cã ar fi organizat un referendum în cadrul cãruia oamenii de pe Valea Muntelui, care ar fi fost cei mai implicati în exploatare si atinsi de poluare, sã se pronunte pro sau contra reluãrii activitãtii miniere. ÃŽn ciuda înversunãrii conducerii Consiliului Judetean, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt sustineau cã e prea devreme ca autoritãtile sã se pronunte cu privire la reluarea activitãtii de extractie a uraniului de la Grinties. „S-a dispus de cãtre Agentia Nationalã pentru Protectia Mediului reluarea procedurii privind obtinerea acordului de mediu. Numai cã pentru întocmirea documentatiei a fost însãrcinatã Agentia Harghita, iar nu cei din Neamt, asa cum este logic“, declara, în noiembrie 2006, Stefan Pal Gal, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt.
Decizia Agentiei Nationale de a însãrcina agentia din Harghita cu realizarea documentatiei are legãturã cu faptul cã, pe teritoriul judetului vecin, este depozitul de minereu de uraniu, iar transportul s-a efectuat mai mult pe raza Harghitei, decît în Neamt. Mina de uraniu de la Grinties a fost închisã în urmã cu circa sase ani.

Articol afisat de 1954 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective