Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 15 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
A DOUA REVOLUTIE PORTOCALIE

A DOUA REVOLUTIE PORTOCALIE

• peste 40.000 de oameni s-au adunat în Piata Unirii din Iasi pentru a-l sustine pe presedintele ales • PD Neamt s-a întrecut pe sine în mobilizarea simpatizantilor locali: 4.600 de oameni în 20 de autocare, 40 de microbuze si cam 250 de autoturisme, plus Fanfara „10 Prãjini“ • „Traian Bãsescu este primul presedinte care a coalizat pentru prima datã toti hotii în aceeasi barcã“, a declarat Marius Rogin • „Sã meargã pe 19 mai la referendum si sã voteze Nu demiterii“, este mesajul Elenei Udrea pentru pro-bãsescienii din Neamt •

Iasi, capitala Moldovei, a gãzduit duminicã cel de-al patrulea miting din agenda Partidului Democrat de sustinere a presedintelui Traian Bãsescu pentru referendumul din 19 mai. Traian Bãsescu a adunat în Piata Unirii peste 40.000 de oameni, din toate colturile tãrii. Cam 10% din simpatizantii presedintelui au fost nemteni, mobilizati de filiala Neamt a Partidului Democrat. Deputatul Marius Rogin, presedintele PD Neamt, a declarat cã 4.600 de oameni au plecat din judet sã-si sustinã presedintele. ÃŽn fata multimii înarmate cu steaguri portocalii, pancarte cu mesaje de sustinere si esarfe oranj, Traian Bãsescu si-a fãcut aparitia ca „presedinte ales“ si nu suspendat, a acuzat legãtura dintre oligarhie si cei 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea sa si a vorbit despre necesitatea unei noi Constitutii care sã serveascã interesele cetãtenilor.

Caravane democrate

Plecarea membrilor si simpatizantilor PD Neamt a început duminicã pe la prînz. Conducerea organizatiei judetene s-a angajat cã va pune la dispozitia doritorilor mijloace de transport si s-a achitat de sarcinã cu brio. 20 de autobuze, 40 de microbuze si 250 - 300 de autoturisme au plecat din Neamt spre Iasi, ocupate cu oameni care strigau cã îsi vor presedintele înapoi. Parbrize si oglinzi au fost împodobite cu imagini ale lui Traian Bãsescu, cu mesaje „Votãm NU demiterii presedintelui pe 19 mai“, cu esarfe si steaguri portocalii arborînd sigla Partidului Democrat. Alaiul PD Neamt a ajuns printre primele la destinatie, fiind devansat doar de ieseni. Organizatii democrate din Dochia si Tîrgu Neamt au ocupat loc în fatã, avînd astfel ocazia de a-l vedea pe Traian Bãsescu ochi în ochi. Ceilalti democrati nemteni si-au ocupat zone diferite în scuar. ÃŽn mai putin de o orã, Piata Unirii a devenit o mare portocalie, din care se ridicau fluturînd baloane albe si portocalii inscriptionate cu stampile de vot puse pe Nu, steaguri PD, pancarte de pe care Traian Bãsescu îndemna tot românul „Aratã-le cã tu ai puterea. Voteazã NU demiterea“, mesaje de sustinere pentru presedintele suspendat, critici la adresa parlamentarilor care l-au suspendat pe Bãsescu, „Comuna Dochia, jud. Neamt voteazã pentru presedintele Traian Bãsescu“, „Noi sîntem poporul, nu 322!“, „Bãsescu, nu uita, Iasiul e de partea ta!“, „NU celor care jignesc poporul“, „Super Bãse“ si „Bãse e cool“ (avatarul grupurilor de tineri prezenti la miting). „Nu stiu dacã este cea mai numeroasã delegatie, dar Partidul Democrat are aici 4.600 de sustinãtori din judetul Neamt. Este unul dintre judetele care a reusit sã transporte multi oameni. Problema nu a fost cu numãrul de membri care au vrut sã vinã, ci de capacitatea de a-i transporta pînã la Iasi. Cred cã în aceastã piatã sînt cam 50.000 de oameni. Atît eu, cît si Partidul Democrat sustinem candidatura domnului Bãsescu si ne dorim o revenire cît mai rapidã a domniei sale la Cotroceni“, a declarat Marius Rogin, presedintele PD Neamt. ÃŽn primele zeci de minute, Fanfara „10 Prãjini“ dusã de deputatul Rogin pentru o atmosferã pur nemteanã si-a fãcut datoria. Multimea adunatã striga la concurentã cu trompetistii: „Bãsescu Da, votãm Nu demiterea“, semn cã sustinãtorii presedintelui sînt mai inteligenti decît legea întortocheatã si au înteles cã trebuie sã voteze Nu dacã îl vor pe Bãsescu presedinte.

Elena Udrea pentru nemteni: „Nu demiterii presedintelui“

Mitingul de sustinere a lui Traian Bãsescu a început pe ritmul alert al trupelor Ro-Mania, Voltaj si Morometzii. ÃŽn tot acest timp, au ajuns în Piata Unirii nume grele ale Partidului Democrat: Radu Berceanu, Adriean Videanu, Cezar Preda si, nu în ultimul rînd, Elena Udrea, cunoscuta sustinãtoare blondã a presedintelui Bãsescu. Aflatã în apropierea deputatului Marius Rogin, aceasta a transmis un mesaj pentru pro-bãsescienii de la Neamt: „Sã meargã pe 19 mai la referendum si sã voteze Nu demiterii. Nu demiterii presedintelui!“. „Traian Bãsescu a fost acuzat cã a dezbinat clasa politicã. Nu este adevãrat! Traian Bãsescu este primul presedinte care a coalizat pentru prima datã toti hotii în aceeasi barcã! PD este alãturi de presedintele Traian Bãsescu fãrã rezerve si s-a pus cu totul la dispozitia lui. Traian Bãsescu a fost suspendat împotriva deciziei Curtii Constitutionale si nu e putin lucru cã în momentul de fatã acesti 322 de parlamentari ce formeazã coalitia neagrã au lãsat în coadã de peste rezultatul referendumului. Ne aflãm la un moment de rãscruce în istoria poporului român, care va trebui sã decidã directia pe care o va urma aceastã tarã. Oamenii vor întelege cã Traian Bãsescu îi reprezintã, cã Traian Bãsescu sînt chiar ei. Eu am votat împotriva suspendãrii presedintelui. Ei, dacã sînt împotriva reîntoarcerii României la dieta comunistã pe care am suportat-o mai bine de 50 de ani, vor vota pe 19 mai împotriva demiterii presedintelui. Puterea este, asa cum spune si presedintele, în mîinile lor, a fiecãrui cetãtean român“, a declarat deputatul Marius Rogin.

Moldova-i fruncea

Voltaj cîntã „Mi s-a pus pata pe tine“, dedicatie specialã pentru cei 322 de parlamentari anti-prezidentiali. Lîngã scenã, Bãsescu este asteptat sã aparã de Videanu, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Berceanu, precum si de figuri notorii din PLD. La 17.25 fix, Traian Bãsescu îsi face aparitia în Piata Unirii, iar multimea începe sã freamãte, scandîndu-i numele. De pe scenã, vornicelul îi roagã pe tinerii cocotati pe statuia lui Cuza din mijlocul pietei sã coboare, ca sã evite incidentele neplãcute. Morometzii cîntã „Cere-ti drepturile“ si „România, trezeste-te!“. Traian Bãsescu nu poate sta locului, spre disperarea sepepistilor, si se apropie de multime. Strînge mîini, zîmbeste, salutã pe toatã lumea. Din boxe curge imnul Partidului Democrat: „Vîntul bate, apa trece...“. Pe scenã urcã democrati, liberal-democrati si Traian Bãsescu cu sotia de mînã. Stolojan fluierã acordurile imnului PD, Cristian Boureanu nu-i stie versurile, Raluca Turcan îl fredoneazã, Flutur îl cîntã din toti rãrunchii, Berceanu mimeazã un dans. Emil Boc preia microfonul: „Lãsati steagurile jos, sã ne vadã si Geoanã, si Tãriceanu, si Voiculescu si toatã tara cîti sîntem aici pentru a-l sustine pe Traian Bãsescu“. Rînd pe rînd, tin discursuri cîte un democrat si cîte-un peledist. Videanu vorbeste de alegeri anticipate. Flutur îi îndeamnã pe „moldovenii lui dragi“ sã dea startul „celei de-a doua revolutii portocalii“. Vasile Blaga vorbeste despre securistii din PNL si despre „guvernul dat de Geoanã si Hrebenciuc în antreprizã lui Tãriceanu si PNL“. Stolojan spune cã Moldova s-a întrecut pe sine cu acest miting. ÃŽn acorduri de Ciuleandrã, Traian Bãsescu trage adînc aer în piept, îsi priveste fanii, se încarcã tot cu energia transmisã de ei si ia cuvîntul. Explicã de ce a ales Ciuleandra: este cîntecul care reprezintã sufletul poporului român.

„Nu am încãlcat Constitutia!“

„Dincolo de respectul pentru români s-au gãsit 322 care au crezut cã îi pot umili pe oameni nerespectîndu-le votul si ambitia. Au uitat sã întrebe poporul român ce vrea. Comportamentul lor a fost specific celor de dinainte de Revolutie. Au uitat cã românii în 17 ani au învãtat douã lucruri fundamentale. Unu: puterea este a lor. Doi: nu permit nimãnui sã decidã pentru ei. Niciodatã un politician care va dispretui poporul nu va reusi sã-l conducã“, a spus presedintele suspendat, reiterînd faptul cã el se sprijinã pe popor. „La 19 mai, toti acestia vor vedea cã poporul are o sabie necrutãtoare - votul. Cei 322 spun cã am încãlcat Constitutia. Dacã eu as fi considerat cã am încãlcat Constitutia pe care am jurat sã o respect, as fi venit în fata poporului român sã-mi cer iertare. Nu am încãlcat Constitutia! Am respectat-o, asa cum am jurat în fata Curtii Constitutionale“, a mai spus Traian Bãsescu în uralele multimii. El a precizat cã a stiut de la început ce se întîmplã, spre deosebire de predecesorii Iliescu si Constantinescu, si cã nu a negociat cu nimeni nimic. A scos definitia oligarhiei, conform DEX, si a citit-o ca sã nu aparã altceva pe televizor: „Acesta este adevãrul celor 322! Mai sînt sase zile si ne întîlnim la vot“. Bãsescu a enumerat apoi lucrurile pe care le-a fãcut în calitate de sef al statului, întrebîndu-i pe manifestanti dacã a gresit atunci cînd a condamnat crimele comunismului, cînd a deschis arhivele Securitãtii, cînd a izolat justitia de influenta oamenilor politici. De fiecare datã oamenii au rãspuns, fireste, „Nu“.

„Este important ce se întîmplã de pe 20 mai“

Traian Bãsescu a subliniat importanta zilei referendumului, dar le-a spus admiratorilor cã la fel de importantã este si a doua zi, 20 mai. Potrivit acestuia, din acel moment începe adevãrata muncã, iar România are destule de fãcut. „Vor fi lucruri dificile pentru politicienii nãrãviti ai tranzitiei. Am în vedere reforma sistemului politic românesc prin introducerea votului uninominal. Se va îmbunãtãti astfel calitatea clasei politice, iar alesii vor fi dependenti de cei care le-au dat voturile, si nu de sefii lor de partid. (...) Actuala Constitutie a României a fost scrisã cu gîndul la doi oameni politici, si nu cu gîndul la 22 de milioane de români. Prima variantã, cea adoptatã în '91, a reflectat disputa dintre Ion Iliescu si Petre Roman. A doua Constitutie, aflatã în vigoare, reflectã disputa dintre Ion Iliescu si Adrian Nãstase. Potrivit noului model de Constitutie, institutiile statului trebuie sã respecte cetãteanul si sã fie la dispozitia acestuia, si nu invers“, a explicat Bãsescu. „Vom merge cu sabia la europarlamentare si vom îndepãrta listele cu oameni politici în care nu credem. Vor veni apoi alegerile locale din 2008. ÃŽi vom tãia de pe liste pe toti candidatii care au constituit oligarhiile pe plan local. Lãsati doar partidele si oamenii în care aveti încredere. ÃŽn sfîrsit, alegerile legislative de la sfîrsitul lui 2008, dacã n-or fi cumva alegeri anticipate, trebuie sã aibã loc în baza noii legi electorale, pe vot uninominal. Si atunci vom tãia toti oamenii care vor sã meargã în Parlament, dar în care nu avem încredere. Iatã cum, în mai putin de 18 luni, si subliniez, în mai putin de 18 luni, vom avea o clasã politicã asa cum ne-o dorim, curãtatã de oligarhi, de baroni, de politicieni care au mintit. Dar pentru asta am nevoie de ajutorul vostru. ÃŽmpreunã vom face asta, pentru cã singur nu pot“, a mai spus Traian Bãsescu. La finalul speech-ului, presedintele suspendat a fãcut referiri punctuale la sãnãtate, educatie, agriculturã, pensii, politicã externã si relatia cu Republica Moldova, enumerînd si mãsuri pentru fiecare domeniu în parte. Dupã discursul presedintelui, aplaudat si aclamat de multime, mai multe grupuri de oameni s-au prins într-o horã.

Articol afisat de 1739 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective