Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Dumnezeu a plecat de la Agapia“,

„Dumnezeu a plecat de la Agapia“,

• mai multi localnici s-au trezit peste noapte cã terenul de sub case a fost cîstigat în instantã de cãtre Mãnãstirea Agapia • lãcasul de cult a cîstigat 49 de hectare de teren, dintre care 23 se aflã sub casele sãtenilor din Agapia Veche • nemultumiti de decizia judecãtorilor, oamenii amenintã cã se vor rãscula • „vom face crimã de om dacã vor sã ne ia terenul“, a spus un sãtean •

Neîntelegerile dintre sãtenii din Agapia Veche si reprezentantii mãnãstirii tind sã scape de sub control, dupã ce primii s-au trezit peste noapte cã terenul de sub case a fost cîstigat în instantã de fetele bisericesti. Mai exact lãcasul de cult a cîstigat 49 de hectare de teren, dintre care 23 se aflã sub casele sãtenilor din Agapia Veche. Iar oamenii amenintã cu represalii. Si toate acestea sub privirile nepãsãtoare ale autoritãtilor care, pînã în acest moment, nu au intervenit pentru a aplana neîntelegerile.
Un redactor al cotidianului „Monitorul de Neamt“ s-a deplasat, acum douã zile, la Agapia, la solicitarea sãtenilor nemultumiti de decizia judecãtorilor. Prima constatare a fost aceea cã autoritãtile, atît cele judetene, cît si cele locale, nu au luat, pînã în prezent, absolut nici o mãsurã pentru a aplana conflictul care existã între sãteni si reprezentantii mãnãstirii. Bucurosi cã este cineva interesat de ceea ce li se întîmplã, sãtenii din Agapia si-au dat drumul la gurã, aducînd grave acuze la adresa reprezentantilor mãnãstirii. Sãtenii sînt decisi sã-si facã singuri dreptate chiar dacã, spun ei, vor fi nevoiti sã comitã crime. „Nu se poate asa ceva. Noi stãm aici de cînd ne-am nãscut. Strã-strã-strãbunicii nostri au trãit pe aceste meleaguri. Astea au fost terenurile noastre, mostenite din tatã în fiu. Cum pot sã vinã sã spunã cã este terenul lor? Nici nu ne gîndim sã-l dãm. Mai degrabã ne dãm foc decît sã le dãm lor terenul. Vom face fapte necugetate si sîntem în stare sã comitem crime dacã nu se rezolvã aceastã problemã. Ce, a venit stareta cu pãmînt din Bacãu, de acolo de unde este ea, ca sã ne ia nouã terenurile? A înnebunit lumea, iar Apocalipsa este aproape. Iar vinovati de toate acestea sînt oamenii care vin si le dau bani. Ele cheltuie miliarde de lei prin instante, cu avocati, cu judecãtori, iar noi nu avem bani nici sã trãim. Cu cine sã ne luptãm? Ele au bani din pomelnice, bani pe care îi aruncã în vînt pentru a ne alunga pe noi din case. Din pãcate, oamenii nu stiu ce se întîmplã aici. Dacã ar avea cunostintã, nu ar mai cãlca prin aceste zone“, tipa ca din gurã de sarpe un sãtean a cãrui sotie încerca sã-l linisteascã.
„Dacã încearcã sã ne dea afarã de pe terenurile noastre, ne vom da foc“, striga un altul.
ÃŽn scurt timp, am fost înconjurati de cîteva zeci de sãteni care încercau sã ne convingã de ilegalitatea sãvîrsitã de cãtre reprezentantii mãnãstirii. „Si-au fãcut case de mii de euro, iar mãnãstirea cade pe ele. Nouã vor sã ne ia terenul si nu vor sã înteleagã cã nu au nici un drept. S-au folosit de o gresealã a fostului primar si s-au dus în instantã unde au cîstigat. Cum pot sã ne dea afarã din case?“, s-a revoltat alt sãtean.

Primarul are treabã la... stîni

Chemat la fata locului, primarul comunei Agapia, Vasile Cucos, s-a scuzat spunînd cã are probleme foarte importante de rezolvat la niste stîni.
Dintre cele aproximativ 50 de familii, existã douã cazuri aparte. Este vorba de familiile Marin si Sandu care se judecã de ani de zile cu Mãnãstirea Agapia pentru terenul de sub casele lor. Membrii familiei Florin Marin, desi au cumpãrat cu acte în regulã o casã, se vãd acum în imposibilitatea de a folosi terenul. Mai mult decît atît, Florin Marin are sanse mari sã rãmînã fãrã casã, fãrã teren si fãrã aproximativ un miliard de lei, bani pe care, spune el, i-a cheltuit cu avocatii. „ÃŽn anul 2001, am cumpãrat o casã si un teren în suprafatã de 800 de metri pãtrati. Tranzactia are la bazã un contract de vînzare-cumpãrare, plus intabulare, carte funciarã, cadastru etc. Dupã ce am cumpãrat, am solicitat o autorizatie de demolare de la primãrie. Am fost amînati cu eliberarea acestui act, iar între timp am fost dati în judecatã de Mãnãstirea Agapia care ne-a cerut terenul, pe motiv cã le-ar apartine. Au mai spus cã imobilul ar fi monument, însã am verificat si am obtinut document oficial care aratã cã lucrurile nu stau asa. Mai mult, ni s-a dat voie sã construim. Ne-am judecat la Judecãtoria Tîrgu Neamt, unde am cîstigat. Au fãcut apel la Piatra Neamt unde am cîstigat din nou. Au fãcut recurs la Curtea de Apel Bacãu si am cerut strãmutarea procesului. La Curtea de Apel Brasov, unde avocat a fost o doamnã sotie de parlamentar, am pierdut. Am fãcut recurs în anulare, iar dosarul a ajuns spre rejudecare la Brasov. La Tribunalul Brasov a fost emisã o hotãrîre definitivã si irevocabilã care stipula cã terenul este al lor, iar casa a mea. Dupã aceea, mãnãstirea ne-a dat în judecatã ca sã demolãm casa, dar pe cheltuiala noastrã. Noi am solicitat la Tribunalul Neamt drept de servitute. Mai avem un proces la Tîrgu Neamt pentru a obtine drept de folosintã a casei. Cu toate acestea, executorul judecãtoresc a venit si a bãtut tãrusi, interzicîndu-ne sã ajungem la casã. Cu elicopterul nu avem cum, asa cã nu vãd ce o sã facem. Mai mult, mãicutele au venit si ne-au tãiat gardul. Am anuntat Politia, dar degeaba. Toti vin si fac constatãri pe teren, dar nu iau nici o mãsurã. De cînd ne judecãm, casa a fost dezmembratã de hoti. Ne-au luat geamurile, usile, pînã si peretii. Nu stim ce sã mai facem. Am cheltuit peste un miliard de lei cu aceste procese. Stãm si ne gîndim: oare unde existã dreptate si credintã în lumea asta?“, a spus cu amãrãciune în glas Marin Florin.
ÃŽntr-o situatie similarã se aflã si familia Sandu. „Am cumpãrat acest teren în anul 2004. Am obtinut autorizatie de constructie fãrã probleme. Cînd mai aveam putin pînã a finaliza lucrarea, am fost dati în judecatã de mãnãstire, care a cerut sistarea lucrãrilor. Noi am fãcut aceastã casã cu banii copiilor care muncesc din greu în strãinãtate. Cum pot sã demolez eu aceastã casã în care s-au investit miliarde de lei? Ne-am judecat, însã am pierdut. Azi (n.r. acum douã zile) avocatul ne-a anuntat cã ne-a fost anulatã autorizatia de constructie. Nu stim ce sã mai facem. Dacã am cumpãrat cu acte în regulã, cum de s-a ajuns aici?“, se întreabã Elena Sandu.
Am încercat sã obtinem un punct de vedere si din partea staretei Olimpiada Chiriac, însã nu am reusit. Acum douã zile, cînd am fost la Agapia, ni s-a comunicat cã maica staretã este la slujbã si nu poate fi gãsitã. Ieri, o altã mãicutã ne-a spus, telefonic, cã maica staretã lipseste si nu poate fi contactatã. La Mitropolie, dupã ce am explicat ce dorim, un consilier a oftat îndelung spunînd cã asta e situatia, dacã instanta a hotãrît astfel. Purtãtorul de cuvînt al Mitropoliei, pãrintele Constantin Sturzu, care s-a aflat ieri la un simpozion la Durãu, nu a rãspuns la telefonul mobil. În aceste conditii, stãm si ne întrebãm: Oare Mitropolitul Daniel stie ce se întîmplã la Agapia? Stie cã enoriasii din sat sînt atît de disperati, încît au ajuns sã declare cã sînt în stare sã comitã crime pentru a li se face dreptate?

Articol afisat de 2691 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de silviu la data 15.05.2007 22:46
Urmasii lui Daniil sihastru
Atat sunt de scarbit de dracii astia de popi....
S-au vazut ajunsi calugari din niste parliti rupti in cur adunati pe langa manastiri si deodata se cred stapani peste imprejurimi.
Nu le ajunge ca si-au facut manastiri ca la carte si si-au tras televiziune digitala in chilii pe banii celor care vad in ei o cale de legatura cu Dumnezeu, de-acu le trebuie si pamanturile oamenilor.
Pacat de credinciosii care cu smerenie le mai pupa si mana hrapareata.
Asa sa-i ia dracu!!!
Ad�ugat de anonim_2007 la data 14.06.2007 18:57
AGAPIa
Cine a scris acel titlu s-a gandit foarte bine pentru ca si are dreptate ca "Dumnezeu a plecat de la Agapia" din cauza asa zise starete Chiriac Elena Olimpiada care nu duce grija prezentei la Sf.Biserica ci are grija de cat mai multe procese cu oamenii de pe acolo si nui ajuta cu nimic dar are grija sa. "Cum va pleca stareta de acolo, Dumnezeu va veni la M.Agapia"
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective