Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tãranii, scoliti gratis

Tãranii, scoliti gratis

• Directia Agricolã invitã, la cursuri profesionale, fermierii, pãdurarii si pe toti cei care vor bani de la UE • „asta este conditia - cei care primesc bani sã fie instruiti în domeniu“, spune Liviu Bumbu, directorul DADR Neamt • „scolarii“ au parte de transport la Predeal, cazare, masã si instruire sutã la sutã gratuite •

Agricultorii nemteni au sansa de a se scoli în ale meseriei pe banii Uniunii Europene. Directia pentru Agriculturã si Dezvoltare Ruralã Neamt îi ajutã sã beneficieze de cursuri de formare profesionalã în mai multe domenii, de la agriculturã si silviculturã, pînã la practici agricole destinate sã protejeze mediul si sã mentinã peisajul rural. „Anul acesta, vom primi sume substantiale de la Uniunea Europeanã. Avem toate premisele pentru a-i primi. O parte din acestia vin si ca sustinere sutã la sutã din partea comunitãtii europene pentru scolarizare. Conditiile sînt de excelentã calitate, cazare la hotel de trei stele, lectori din Uniunea Europeanã care tin cursurile... Pînã acum, cei care au participat s-au întors încîntati si mai instruiti în ceea ce au de fãcut. Domeniile cuprinse sînt vaste si interesante. Sîntem în perioada de recrutare a potentialilor beneficiari ai fondurilor europene, iar aceste cursuri sînt foarte utile pentru ei, oferindu-le sanse mai mari de a obtine finantãri. Asta este conditia - cei care primesc bani trebuie sã fie instruiti în domeniu, altfel nu primesc nici un ban“, a declarat Liviu Bumbu, directorul DADR Neamt.
Un prim domeniu în care se pot scoli fermierii nemteni este agricultura. Cursul cuprinde douã module - „Pregãtirea profesionalã în cresterea animalelor si cultura plantelor de cîmp“ si „Pregãtirea profesionalã a fermierilor în horticulturã“ - ce se vor desfãsura la Cluj, Craiova si Iasi, în perioada 7 mai-26 octombrie. Al doilea domeniu este silvicultura, ale cãrei taine vor fi dezvãluite nemtenilor amatori în trei transe: managementul ocoalelor silvice, al unitãtilor de exploatare si prelucrare a lemnului si al pepinierelor; pregãtirea în prelucrarea primarã a lemnului; pregãtirea profesionalã în domeniul pepinierelor si al culturilor forestiere, în al exploatãrii drumurilor forestiere. Cursurile se vor desfãsura la hotelul Rozmarin din Predeal, în patru sesiuni - primele douã încep pe 11 iunie si 2 iulie, ultimele douã încep pe 6 august, respectiv pe 3 septembrie. Formularele de înscriere se gãsesc la DADR Neamt si tot aici se si depun, cu maxim zece zile înainte de începerea cursului.
Cel mai complex curs de pregãtire profesionalã va fi „dezvoltarea competentelor legate de aplicarea practicilor agricole destinate sã protejeze mediul înconjurãtor si sã mentinã peisajul rural“. Se desfãsoarã în perioada mai - octombrie 2007, are trei module, fiecare a cîte cinci zile de instruire. Modulul I - conservarea solului si protectia împotriva eroziunii - va fi predat la Vaslui, Buzãu si Vrancea. Al doilea - conservarea biodiversitãtii prin practici agricole traditionale - va fi predat la Suceava, Brasov si Mures. Alte cinci zile (40 de ore de curs) vor avea loc în cadrul modulului III - agriculturã ecologicã - la Suceava, Brasov si Mures. ÃŽnscrierile se fac tot la sediul Directiei Agricole Neamt, cu cel mult zece zile înainte de începerea orelor. Pot achiesa la acest curs beneficiarii programului Sapard care, deja, au implementat proiecte prin mãsura 3.3, potentialii beneficiari de finantare Sapard care au depus cereri de finantare si asteaptã rãspunsul UE, fermieri ai cãror proiecte au fost respinse pe mãsura 3.3 si toti cei care vor sã acceseze finantare pentru agro-mediu cu ajutorul Planului National de Dezvoltare Ruralã (2007 - 2013). Cursurile sînt, de asemenea, gratuite, iar transportul, cazarea, masa si logistica de instruire sînt asigurate tot pe banii statului.

Articol afisat de 1559 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective