Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 16 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Înãltarea Domnului sau Ispasul

Bisericile crestine sãrbãtoresc, an de an, Înãltarea la Cer a Domnului Iisus Hristos, dupã 40 de zile de la marele praznic al Învierii, mai precis în joia din a sasea sãptãmînã dupã Pasti.
Traditia Sfintei Scripturi ne spune cã, dupã ÃŽnviere, Iisus S-a arãtat de mai multe ori Apostolilor Sãi, încredintîndu-i cã El este Cel adevãrat, cerînd sã i se pipãie rãnile (Apostolului Toma), ca ei nu cumva sã creadã cã vãd o nãlucã mîncînd „o bucatã de peste fript si o parte dintr-un fagure de miere“.
Asteptînd vremea ÃŽnãltãrii Sale si asezat la dreapta Tatãlui, Iisus a adunat pe cei 11 ucenici ai sãi în Betania, pe vîrful unui munte, numit al Mãslinilor, unde le-a vorbit astfel: „Datu-mi-s-a toatã puterea în cer si pe pãmînt. Drept aceea, mergînd, învãtati toate neamurile, botezîndu-le în numele Tatãlui, al Fiului si al Sfîntului Duh“.
Dupã ce a spus aceste cuvinte, Domnul S-a ÃŽnãltat la ceruri, tinînd mîinile întinse peste ei, ca o ultimã binecuvîntare, spunîndu-le: „Iatã, eu sînt cu voi pînã la sfîrsitul veacurilor“, dupã care, învãluit într-un nor, a fost ascuns de ochii apostolilor.
Zece zile mai tîrziu, Fiul Domnului va trimite de sus pe Sfîntul Duh, dupã cum fãgãduise: „Voi ruga pe Tatãl ca sã trimitã un alt Mîngîietor ca sã fie cu voi în veac“. Sãrbãtoarea se va numi în popor a Cincizecimii, pentru cã se împlinesc 50 de zile de la ÃŽnviere.
Înãltarea Domnului întãreste credinta în sufletul credinciosilor cã Iisus Hristos, Mîntuitorul neamului omenesc, va reveni pe pãmînt adus de acelasi nor ce L-a Înãltat, ca sã judece si viii si mortii, la sfîrsitul veacurilor.
ÃŽn cinstea acestui mare praznic împãrãtesc, în biserici se oficiazã slujbe de priveghere si Sfînta Liturghie, în semn de multumire lui Dumnezeu pentru grija ce o poartã oamenilor. Formula de salut în aceastã zi este „Hristos S-a ÃŽnãltat!“, iar rãspunsul - „Adevãrat S-a ÃŽnãltat!“.
Odatã cu praznicul Înãltãrii, la noi se sãrbãtoreste si Ziua Eroilor, în semn de recunostintã pentru toti aceia care s-au jertfit pentru dreapta credintã, pentru apãrarea tãrii si neamului românesc.
În traditia popularã religioasã, aceastã mare sãrbãtoare a crestinãtãtii se numeste Ispas, fiind dedicatã personajului mitic cu acelasi nume, despre care se spune cã ar fi asistat la Înãltarea Domnului la Cer. Acesta este vãzut ca un om vesel si, de aceea, oamenii trebuie sã se bucure în aceastã zi. Gospodinele împodobesc casele si mormintele cu crengi verzi, la geamuri se pun crengi de leustean, si pregãtesc aceleasi bucate traditionale de Pasti: ouã rosii, pascã si cozonac, ori se taie miei si se dã de sufletul celor rãposati. Se crede cã acela care moare de Ispas ajunge direct în Rai.

Articol afisat de 3539 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective