Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
GROAZÃ ÎN CIMITIR

GROAZÃ ÎN CIMITIR

• satenii din Rediu - Bîra au gasit mormintele rudelor devastate dupa ÃŽnaltare • crucile au fost rupte, iar icoanele si felinarele sparte • autoritatile cred ca vandalii au fost niste tineri bauti • satenii au pareri socante: satanism sau episod al unui asa-zis conflict inter-religios • autoritatile din cele doua comune resping ultima ipoteza •

Doua ipoteze soc: atac satanist sau episod al unui soi de „conflict“ inter-religios au încins spiritele în satul Rediu, comuna Bîra, dupa ce, la finele saptamînii trecute, cimitirul ortodox din localitate a fost vandalizat de persoane ramase neidentificate. Cel mai probabil, profanatorii au atacat la adapostul întunericului, în noaptea de joi spre vineri, smulgînd sau rupînd cîteva zeci de cruci din lemn, spargînd felinarele de la morminte si distrugînd icoanele dintr-un monument funerar care adaposteste o troita. ÃŽnspaimîntatoarea descoperire a fost facuta sîmbata, 19 mai, de catre satenii cu atît mai revoltati cu cît, pe 17 mai, de „ÃŽnaltarea Domnului“, au mers în cimitir sa-si pomeneasca rudele raposate si tocmai îngrijisera mormintele. Marea majoritate a locurilor de veci fusesera calcate în picioare la propriu, cimitirul era plin de cioburi de sticla, iar crucile smulse si distruse fusesera aruncate peste tot, inclusiv pe cîmpurile din apropiere. „Toata lumea a încremenit cînd a vazut ceea ce s-a întîmplat aici. Parca trecusera salbaticii. Crucile au fost rupte si aruncate care încotro, iar felinarele, la fel, au fost distruse. Si mai grav, la troita pe care am ridicat-o în memoria fiului meu era mai mare prapad. Nu pot sa îmi dau seama cine este în stare sa distruga icoanele, cu Sfînta Treime si cu Sfîntul Ioan, etc. Si parintele Constantin Cojocaru a ramas uimit, zicea ca nu a mai vazut asa ceva. El a spus ca poate fi si un gest satanist, al celor «fara Dumnezeu». Lumea este din ce în ce mai rea, spunea parintele: «Dai cu parul în Maica Domnului si mai vrei sa ploua...». Oricum, numai cine nu se teme de Sfînta Cruce poate sa distruga cele sfinte. Au fost politistii, au cercetat, au fotografiat si sa vedem ce vor face de acum încolo. Pîna la urma, lumea din sat a venit si a curatat din nou mormintele. Cimitirul este si într-o zona mai izolata, nu aude nimeni ce se întîmpla aici. Mi-e si teama sa mai vin aici noaptea, cum obisnuiam, sa ma rog la capatîiul baiatului“, a declarat Valerica Buhoncanu, în vîrsta de 58 de ani. Femeia a mai povestit ca nu este pentru prima data cînd apar distrugeri în cimitir, dovada fiind gardul furat de „autori necunoscuti“, fapt confirmat de toata lumea, inclusiv de autoritati.
Revolta oamenilor mocneste pe ulitele din Rediu, acestia dorind ca faptasii sa fie prinsi cît mai curînd. Ion Diaconu, în vîrsta de 56 de ani, ce si-a îngropat mama în cimitirul satului în luna decembrie anul trecut, a izbucnit vazînd crucea de la capatîiul defunctei smulsa si aruncata. „Aici nu poate fi vorba decît de raufacatorii din Buruienesti, comuna Doljesti, sat învecinat cu noi. Cei de acolo fura de pe cîmpurile oamenilor, vin cu carute si cîini, de nu le poate face nimeni fata. Ei sînt catolici iar noi sîntem ortodocsi, poate de asta se comporta asa. Multa lume din sat îi banuieste. Totusi, sa te legi de morminte, sa distrugi cruci si icoane este prea mult. Parintele nostru a vorbit cu parohul lor, sa anunte în biserica si poate se va afla ce s-a întîmplat, pentru ca ei nici de lege nu asculta ca de preot. Lumea din sat se teme de ei, pîna si cei mai mici te înjura la drumul mare“, a declarat Ion Diaconu. Parerea acestuia a fost împartasita si de catre Titi OIteanu, în vîrsta de 68 de ani. „Sînt acte de huliganism, s-a ajuns la debandada si s-a întrecut masura. Politia Doljesti si cea din Bîra trebuie sa ia masuri, sa opreasca furturile si distrugerile care îi au drept autori pe cei din Buruienesti. N-ar strica mai multa fermitate din partea legii“, a specificat Titi Olteanu.

Ipoteza autoritatilor

Autoritatile comunei nu doresc sa dea nici o alta interpretare asupra celor întîmplate decît ca au fost opera unor „descreierati“, conform spuselor primarului din Bîra, Adrian Stirbu. „Lumea vorbeste în fel si chip. Nu cred ca este vorba despre un act satanist, iar referitor la celalalt aspect, al conflictului între catolicii din Buruienesti si satenii din Rediu, este prea mult si sa se vorbeasca despre asa ceva. Au fost niste tîmpiti cei care au provocat distrugerile si atîta tot. Fiind vorba despre doua sate apropiate, tot timpul au existat discutii, dar, repet, nu este vorba despre nici un conflict între religii, cu toate ca gura lumii este «sloboda». Legea va trebui sa-si spuna cuvîntul, eu nu ma pot pronunta“, a declarat primarul comunei Bîra, Adrian Stirbu. Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljesti, a „desfiintat“ si el ipoteza lansata de „gurile rele“. „Probabil exista un conflict între oamenii cinstiti si Rediu si o serie de infractori din Buruienesti, însa nu pot fi bagate comunitatile în întregime într-un asemenea caz. Am auzit despre cele petrecute în respectivul cimitir, situat în afara localitatii si este condamnabil ce au fâcut acesti descreierati. Ar fi o greseala mare sa alimentam orice fel de suspiciuni legat de un conflict etnic sau religios. «Gura lumii» vorbeste, însa cred ca un furt este mai putin grav decît a lansa o asemenea ipoteza“. Repet, între cele doua comune nu exista probleme la nivel institutional sau al comunitatilor. Sensibilitatile de ordin religios sînt mai pronuntate la persoanele care nu au puterea de întelegere a societatii. Sînt sigur ca, daca autorii faptei sînt din Buruienesti, nu ar fi ezitat sa faca la fel si la ei în sat daca, de exemplu, cimitirul ar fi fost tot în extravilan. Asemenea fapte nu dau nota relatiilor între oamenii din Rediu si Buruienesti. Nu pot admite sa fie aruncata o asemenea pata pe un întreg sat. Cei care stiu cine a savîrsit faptele ar trebui sa vorbeasca“, a declarat Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljesti.
Lucratorii Politiei au întocmit, în acest caz, un dosar penal pentru infractiunea de „profanare de morminte“. „Faptele s-au petrecut în perioada 17-19 mai, fiind savîrsite de persoane neidentificate. Cel mai probabil este vorba despre persoane tinere, aflate sub influenta alcoolului, mai ales ca joi a fost sarbatoare. Se efectueaza cercetari, în vederea identificarii autorilor“, a declarat subcomisarul Dragos Balau, comandantul Politiei Municipiului Roman.

Articol afisat de 3858 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective