Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 22 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Brandul“ Basescu

• PSD a fost „faultat“ de electorat, conform rezultatelor referendumului de sîmbata • dupa ce, în 2004, social-democratii au acaparat judetul, acum au scos doar 28% din voturile împotriva demiterii presedintelui României • la Damuc, scorul a fost zdrobitor în favoarea lui Basescu - 90,81% dintre votanti consolidîndu-i puterea •

Marele perdant dupa referendumul de sîmbata, 19 mai, în judetul Neamt, este Partidul Social Democrat. Conteaza mai putin ce i s-a întîmplat Partidului National Liberal, sfarîmat în ultimele luni de luptele interne, ori Partidului Democrat, caruia i-a crescut substantial numarul de simpatizanti datorita „locomotivei Basescu“. Povestea este ce se întîmpla cu Partidul Social Democrat, care pîna mai ieri era pe cai mari. A cazut în dizgratia electoratului dupa ce parlamentarii sai, 150 la numar (34% din întreg Parlamentul României), plus altii de la alte formatiuni politice au pus la cale demiterea presedintelui Traian Basescu. Poporul a fost chemat la urne, iar mesajul lui Traian Basescu i-a convins pe oameni ca merita sa-i dea votul pentru consolidarea puterii sale ca primul om în stat. Dupa trecerea referendumului si analizarea rezultatelor, concluzia este una clara - PSD a pierdut, din 2004 încoace, mai mult decît în ultimii ani postdecembristi si pîna la alegerile de acum doua veri. Dovada stau procentele de încredere pe care nemtenii le-au acordat Partidului Democrat si Partidului Liberal Democrat. La Damuc, de exemplu, le-au dat sprijinul 90,81% dintre cei prezenti la urne. Si ca dezamagirea pesedista sa fie si mai mare, Primaria Damuc apartine acestei formatiuni, primarul fiind membru PSD. Pentru revenirea lui Basescu la Cotroceni au dat o mîna de ajutor si votantii din Bicazu Ardelean - 85% dintre ei votînd anti PSD - PNL. Primarul de la Bicazul Ardelean este tot al pesedistilor. 82,61% dintre votantii din Dumbrava Rosie, comuna cu primar membru al Partidului Democrat, au votat tot pentru ca Basescu sa ramîna presedinte. La mica distanta de optiunea politica a alegatorilor din aceasta comuna s-au situat cei din Bicaz Chei - 82,53%, nemteni care au în frunte un primar PSD. A cincea comuna nemteana în care peste 80% din electorat a fost în favoarea presedintelui demis este Alexandru cel Bun. Procentul anti social-democrat si national-liberal a fost de 80,94%. Primarul de Alexandru cel Bun este membru PNL.
Dupa cum arata rezultatul sondajelor, nu doar votantii din mediul rural au fost pentru revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni. ÃŽn toate cele cinci localitati urbane din Neamt (Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt, Bicaz si Roznov), peste 70% dintre votanti au spus „NU“ demiterii. Pietrenii au votat în procent de 78,97% pentru ca sa avem acelasi presedinte, romascanii - 72,09%, bicajenii - 78,83%, tîrgnemtenii - 74,31%, iar populatia din Roznov a vrut sa redevina Basescu presedinte în procent de 70,68%. Desi pare incredibil, într-o singura comuna din judet, electoratul a votat în procent mai mic de 40% pentru revenirea lui Basescu la cîrma tarii. Este vorba despre comuna Valeni - 39,47%, condusa de primar penelist. Rezultatele referendumului mai arata si faptul ca, din populatia urbana, 76,23% a spus „NU“ demiterii lui Traian Basescu (63.935 votanti din 82.287 cîti au mers la vot), iar de la sate au avut aceeasi optiune 66,92% (70.096 de votanti din 103.404 cîti au mers la urne).

Cu ocaua mica, în sprijinul PSD

Pe principiul „Sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului“ trebuie mentionat faptul ca, totusi, în sase comune din judetul Neamt, populatia prezenta la vot si-a exprimat în proportie de peste 50% dorinta ca Basescu sa nu mai fie presedinte. Procentul cel mai mare antibasescu s-a întregistrat la Valeni - 60,53%. Si votantii din Bozieni (primar PSD) care au venit la urne si-au aratat nemultumirea fata de presedintele demis, 59,71% fiind de acord ca Basescu sa paraseasca Palatul Cotroceni. Cei din Oniceni (primar PD) i-au dat liber presedintelui demis în procent de 58,01%, populatia din Tibucani (primar PNL) s-a pronuntat în procent de 54,35% pentru alt presedinte. ÃŽn defavoarea lui Basescu au fost votantii din Valea Ursului (primar PSD) - 51,62% si Urecheni (primar PNL) - 50,97%. De remarcat este si declaratia deputatului Ioan Munteanu, care sîmbata seara, declara: „Traian Basescu este un brand care se vinde bine“.

Acum doi ani, judetul a fost „acaparat“ de PSD

Dupa alegerile din iunie 2004, PSD avea cei mai multi primari în judetul Neamt. Dupa primul si al doilea tur de scrutin, social democratii au obtinut 71,6% din primarii judetului, mai exact 58 de functii. Daca dupa alegerile locale, de pe 6 iunie, PSD a obtinut 39 de primari în cele 81 de unitati administrative (atunci nu erau 83 de unitati administrative), iar dupa al doilea tur de scrutin - s-au consemnat victorii în alte 19 unitati administrative. Urmatorul partid ca numar de primarii cîstigate a fost Partidul Democrat, care a mai adaugat înca 9 localitati la cea obtinuta din primul tur. Dupa alegerile din 20 iunie, cea mai importanta primarie din judet, cea de la Piatra Neamt, a fost cîstigata de Gheorghe Stefan, candidatul PNL. Liberalii se mai puteau lauda cu alte patru primarii. Partidul Umanist Român a obtinut conducerea a trei primarii, cîte una a revenit PRM, PUNR si Forta Democrata. Lista primarilor a fost completata de doi candidati independenti - în comunele Razboieni si Tibucani.
Însa lucrurile nu au ramas asa în timp. Fuziunile, ori absorbtiile dintre partide au facut ca unele formatiuni politice sa dispara pentru totdeauna de pe scena politica (PUNR, FD), dar au aparut altele, de genul Partidul Noua Generatie Crestin Democrata, Partidul Initiativa Nationala etc. Apele s-au linistit definitiv prin aparitie legii care interzice migratia politica. Prevederea legislativa, care a intrat în vigoare de pe 10 august 2006, i-a legat pe alesii locali de scaunele partidelor în care se aflau la acea data. Conform raportarilor de acum zece luni, PSD detine suprematia în judetul Neamt în ceea
ce priveste numarul de primari, în ciuda faptului ca, în ultimii doi ani, a pierdut 20 din cei 58, cîti a avut dupa alegerile din 2004. Din 83 de unitati administrative din judet, PSD detine în 30 fotoliul de primar, în 26 de comune alesii locali sînt penelisti, în 21 - pedisti, Partidul Noua Generatie si Partidul România Mare au cîte un primar, iar patru sefi de primarii au preferat sa nu se scalde în apele niciunei formatiuni politice. Marele perdant dupa aplicarea legii antimigratie este PSD, în vreme ce restul partidelor politice nu au avut decît de primit noi membri alesi locali. Situatia primarilor din Neamt, cea din 2004, fata de cea actuala se prezinta astfel: PSD 58-30, PNL 5-26, PD 10-21, PRM 1-1, PUR (PC) 3-0, PUNR 1-0, FDR 1-0, PNG 0-1, independenti 2-4. Trebuie facuta mentiunea ca, în 2004, în judet erau 81 de unitati administrative (comune, orase si municipii), iar acum sînt 83, întrucît, între timp, au aparut comunele Negresti si Boghicea.

Articol afisat de 1553 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective