Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vesti de pe tarîmul culturii

Se pregateste canonizarea lui Varlaam

Este în faza de pregatire un eveniment de importanta pentru viata spirituala, religioasa din România: canonizarea Mitropolitului Varlaam. Dupa cum am fost informati de catre Adrian Alui Gheorghe, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Neamt, Sinodul Bisericii Ortodoxe a decis, înca din luna februarie, canonizarea lui Varlaam Motoc, cunoscut ca Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cel care a însemnat tinutul Neamtului în efigia spiritualitatii ortodoxe românesti. Desi nascut în Vrancea, la anul 1580, Varlaam s-a legat definitiv de spatiul nemtean. La vîrsta de 10 ani, îl regasim în obstea manastireasca de la Neamt, dupa care se muta la Secu, unde sub obladuirea unui mare calugar al vremii, egumenul Dosoftei, se pregateste pentru o viata monahala cu totul deosebita. ÃŽn anul 1608 este ales egumen al Manastirii Secu, iar în 1632 devine Mitropolit al Moldovei. Timp de douazeci si unu de ani este unul din cei mai activi si mai dinamici mitropoliti pe care i-a cunoscut Moldova. ÃŽn aceasta perioada, a lasat probe si marturii deosebite despre viata bisericii. Opera cea mai cunoscuta a lui Varlaam este „Cazania sau Carte româneasca de învatatura“. De altfel, atunci se încearca prima desprindere sau, mai bine zis, primul gest de identitate al Bisericii Ortodoxe Române, prin opera pe care a creat-o si a impus-o în constiinta culturala si spirituala româneasca. A tradus foarte mult din greaca si slava în limba româna. ÃŽn anul 1653, s-a retras definitiv la Manastirea Secu, unde si moare în anul 1657.
Slujba de canonizare a Mitropolitului Varlaam v-a avea loc în data de 30 august, anul acesta, a doua zi dupa hramul bisericii Manastirii Secu „Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul“.
Înainte de asta, pe data de 4 iunie anul curent, în prezenta unei comisii formate din reprezentanti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, ai Manastirii Secu, ai Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Neamt si arheologi, va fi deschis mormîntul lui Varlaam de la Manastirea Secu, iar ramasitele sale vor deveni moaste si vor intra în circuitul pe care îl au moastele sfintilor din calendarul ortodox.

Vom avea statui

Penuria de opere artistice valoroase si emblematice pentru conexiunile spirituale ale acestor locuri se pare ca a fost observata, în sfîrsit, de catre cei în drept.
Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Neamt a avansat Consiliului Local al municipiului Piatra Neamt propunerea de realizare a doua monumente de for public care sa îmbogateasca spatiul ambiental si urbanistic al localitatii. Este vorba de doua statui dedicate celor doua personalitati tutelare ale culturii nationale: Mihai Eminescu si Ion Luca Caragiale. Statuia lui Mihai Eminescu se justifica prin calitatea de simbol a poetului, prin contactul nemijlocit pe care l-a avut în timpul vietii cu spatiul nemtean, prin prezenta în opera sa a multor amanunte care apartin acestui spatiu. Statuia lui Ion Luca Caragiale se justifica prin faptul ca marele dramaturg a fost revizor scolar pentru judetul Neamt, ca a lasat marturii despre aceste locuri în opera sa, ca a fost prezent în constiinta cetatenilor din Piatra Neamt prin numeroase prietenii care se regasesc mentionate în documentele vremii si, în parte, în opera.
Directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Neamt, poetul Adrian Alui Gheorghe, si-a justificat la rîndu-i propunerea:
„Am propus, în acest scop, realizarea unui concurs de proiecte, care poate fi unul judetean sau national, pentru ca, pîna la urma, aceste simboluri ramîn nationale si, în acelasi timp, am propus doua variante de amplasare a acestor monumente. Astfel, statuia lui Ion Luca Caragiale va fi amplasata în vecinatatea Teatrului Tineretului, un loc firesc dealtfel, cuvenit celui mai reprezentativ dramaturg român, iar statuia lui Mihai Eminescu, în capatul strazii ce-i poarta numele, în fata Hotelului Ceahlau. Cred ca ar fi o perspectiva deosebita si fericita pentru amplasarea acestei statui.
Ramîne sa parcurgem celelalte etape, iar finantarea va veni din partea Consiliului Local si, probabil, vom identifica si alte surse“.

Articol afisat de 1575 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective