Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SPITALUL PARALIZAT DE LIPSA ACUTA DE APA

SPITALUL PARALIZAT DE LIPSA ACUTA DE APA

• cel mai afectat sector din unitatea sanitara a fost Centrul de Dializa • primele doua serii a cîte 12 bolnavi nu au putut face tratamentul • cu toate ca alimentarea a fost reluata, statia de apa de care depinde functionarea aparatelor de dializa nu a pornit din cauza ca nu i se asigura debilul necesar • în toate sectiile chirurgicale programul operator a fost suspendat, urgentele care nu au putut fi amînate fiind rezolvate dupa ora 12.30 • pentru a salva cît de cît situatia, pompierii din Piatra Neamt au dus la spital doua cisterne cu apa •

Activitatea Spitalului Judetean de Urgenta Neamt a fost ieri paralizata de lipsa apei, a carei furnizare a fost oprita începînd de miercuri de la ora 22, pîna ieri la ora 11.30, de catre Compania Judeteana Apa Serv, care a efectuat o lucrare pe aductiunea principala situata între Alexandru cel Bun si Zanesti. Cu toate ca lucrarea a fost planificata si sistarea apei în cea mai mare parte o orasului a fost anuntata în presa, Spitalul Judetean a fost luat prin surprindere cînd a vazut ca la robinete nu mai curge apa. S-a apelat la rezerva de apa din tancul unitatii, dar si aceasta a fost epuizata dimineata în jurul orei 7, dupa care s-a solicitat ajutorul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, care a transportat aici doua cisterne cu apa, avînd o capacitate totala de 10.000 de litri. Cel mai afectat de lipsa apei potabile a fost Centrul de Dializa, ale carui statii nu pot functiona fara apa. ÃŽn aceasta sectie exista 12 aparate de dializa care deservesc zilnic cîte patru-cinci serii de pacienti cu insuficienta renala, a caror viata depinde de aceasta procedura medicala de purificare a sîngelui. Fiecare sedinta de dializa dureaza cîte patru ore. Potrivit precizarilor facute de catre doctor Carmen Turcea, sefa sectiei Hemodializa a celei mai mari unitati sanitare din judet, primii 12 bolnavi care ar fi trebuit sa înceapa procedura la ora 6, nu au putut beneficia de tratament. Cu toate ca la ora 11.30 furnizarea apei a fost reluata, lichidul vital era murdar, plin de rugina si impuritati antrenate de pe conducte, asa încît o vreme nu a putut fi folosit decît pentru toalete. Pentru a putea porni statia de apa a Dializei debitul apei trebuia sa fie de 800 de litri pe ora, iar acesta a fost foarte greu de atins, prima sedinta de dializa a început ieri abia la ora 15. Asa ca programul de tratament al bolnavilor de aici a fost amînat cu opt ore, timp în care doua serii de bolnavi au asteptat cu sufletul la gura sa vina apa, ca sa poata începe tratamentul. „Vazînd ca ne aglomeram foarte tare, am dat telefon la Salvare si am rugat sa mai amîne transportul bolnavilor de la domiciliu la noi în sectie, ca si asa era greu de suportat atmosfera din cauza caldurii si a lipsei de apa. Bolnavii au fost întelegatori si si-au dat seama ca nu sîntem noi vinovati de ceea ce s-a întîmplat. Problema este ca în urmatoareale zile vom fi foarte aglomerati, dar în nici un caz bolnavii nu vor fi amînati si nu vor avea de suferit. Vom mai scurta timpul unei sedinte de dializa, dar vom face în asa fel încît programul sa fie respectat, pentru ca pacientii sa faca la timp tratamentul de care au nevoie“, a precizat doctor Carmen Turcea, sefa Hemodializei Spitalului Judetean Neamt.

Operatii amînate

Din cauza ca sectiile chirurgicale nu au putut beneficia de apa potabila si apa sterilizata, programul operator planificat pentru ziua de ieri a fost suspendat, fiind rezolvate doar urgentele care nu au putut fi cu nici un chip amînate. Una dintre sectiile unde nu s-au putut amîna operatiile programate a fost Chirurgia Plastica Reparatorie. Potrivit precizarilor facute de catre medicul sef al acestei sectii, doctor Iorgu Curelaru, atît cadrele medicale care au intrat în sala de operatie s-au spalat pe mîini cu ser fiziologic si sapun, iar pacientii care au trebuit operati au fost de asemenea spalati cu ser fiziologic si alte substante dezinfectante pe portiunile suspuse interventiei chirurgicale. La sectia Chirurgie Generala, au fost efectuate dupa ora 12.30 patru interventii care erau urgente maxime si nu puteau fi amînate. Conform precizarilor facute de catre medicul Sorin Matase, adjunct al sefului de sectie, au fost operati de urgenta doi pacienti cu ocluzie intestinala, unul cu apendicita si altul cu cancer de sîn, care sîngera abundent si nu mai putea fi amînat.
Toate sectiile spitalului au avut de suferit. Pacientii nu au putut fi igienizati corespunzator, personalul medical nu a putut respecta regulile protocoalelor de specialitate de a face dezinfectarea primara dupa fiecare manevra prin spalarea pe mîini cu apa, asa ca au folosit doar solutii dezinfectante. Din cauza lipsei apei grupurile sanitare au fost ieri adevarate surse de infectie. Zecile sau chiar sutele de bolnavi internati în spital, plus personalul medical, au trait ieri momente de groaza provocate fie de mizeria de la closete, fie de imposibilitatea de a le utiliza, tocmai din acest motiv. Inginer Ioan Pacala, directorul general al Companiei Judetene Apa Serv a declarat ca disconfortul a aparut din cauza necesitatii de a fi schimbate doua vane situate în camine cu o adîncime de opt metri. „A trebuit sa facem o lucrare planificata pe aductiunea principala care alimenteaza clientii nostri de la Alexandru cel Bun si pîna la Zanesti. Cele doua vane erau vechi de circa 30 de ani. Noi ne-am planificat ca schimbarea lor sa se realizeze între orele zece seara si sapte dimineata, doar ca am mai întîrziat cu circa o ora. Dupa încheierea lucrarilor, a mai durat ceva vreme pîna cînd s-a umplut conducta, pentru este vorba de o conducta cu un diametru de 80 de centimetri si o lungime de opt kilometri. Multa lume a întrebat daca de acum asa se va întîmpla cu furnizarea apei, pentru ca vom începe lucrarile în cadrul Programului ISPA. Vanele schimbate acum n-au legatura cu ISPA. Atunci, apa se va opri pe cîte o strada, pentru o perioada mai lunga de timp“, a precizat directorul Ioan Pacala.

Articol afisat de 1887 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU, S.TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective