Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Seceta ne ucide grîul

Seceta ne ucide grîul

• un sfert din grîul cultivat în Neamt s-a uscat pe cîmp • pagubele la diverse culturi depasesc 3,2 milioane de lei noi (320 miliarde de lei vechi) • ploaia de miercuri a picat foarte bine, dar a amînat dezastrul doar cu zece zile • „ne rugam la Dumnezeu sa mai ploua“, spune Liviu Bumbu, directorul DADR Neamt • în vreme ce în zona Piatra Neamt a turnat miercuri noaptea cu galeata, în estul judetului precipitatiile abia au umezit pamîntul •

Seceta ne-a uscat pîinea pe ogor anul acesta. Mai bine de un sfert din grîul cultivat în judetul Neamt este compromis din cauza lipsei precipitatiilor, iar pagubele sînt de ordinul milioanelor de lei noi. Temperaturile cu 10°C peste normalul acestei perioade si lipsa precipitatiilor a facut ca bruma de cultura a taranilor nemteni sa fie aproape compromisa. Potrivit datelor furnizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Neamt, pîna pe 22 mai 2007, au fost afectate de seceta 5.271 de hectare din cele peste 20.000 cultivate. Seceta a uscat 4.499 de hectare cultivate cu grîu, din care aproape o mie sînt compromise în proportie de 50%. Alte 253 de hectare cu orzoaica de primavara, 19 hectare cu orz de toamna si 500 de hectare de pasune au fost afectate de uscaciune. Pentru toate aceste suprafete vor fi constituite comisii locale de constatare a pagubelor. Angajatii DADR Neamt au deja valori estimative ale pagubelor: aproape 2,9 milioane de lei noi grîul, 141.680 de lei - orzoaica, 10.640 de lei - orzul si 270.000 - paguba în cazul pasunilor. Per total, seceta a provocat daune de peste 3,2 milioane de lei (320 miliarde de lei vechi). Cu toate acestea, reprezentantii DADR Neamt îsi pastreaza optimismul. Iar ploile cazute miercuri le-au crescut sperantele. „Vorbind de perioada dinaintea ploii de care stiam ca vine si pe care o asteptam, la noi în judet nu am discutat de seceta decît pe suprafete restrînse, în special pe lunca vailor unde este prundis si pe pantele mari, care n-au avut zapada în iarna si nici n-au putut retine apa cazuta din ploi. Plantele au avut de suferit, e clar ca nu au avut conditiile optime, dar nu s-a ajuns înca în faza de calamitate. Probleme sînt mai mult în zona Roman, pe pasunile unde s-a pasunat toata iarna si vegetatia nu a avut timpul efectiv sa se regenereze si pe terenurile care nu au fost fertilizate si tratatate împotriva daunatorilor“, a declarat ing. Liviu Bumbu, directorul DADR Neamt.
De miercuri dupa-amiaza, în aproape întreg judetul s-au scurs cîtiva nori, în unele locuri mai zgomotos, în altele mai putin. Pamîntul doar s-a racorit nitel, dar mai e nevoie de multa apa pentru a-i potoli setea. „Au fost ploi locale în aversa. Au salvat în mare parte situatia, ne mai dau un ragaz de zece zile. Dar nu ajung. Necesitatea este mare, ar trebui sa cada cel putin 50 de litri pe metrul patrat ca sa ajungem la doza optima de irigare si sa o mai ducem o luna de zile. Una peste alta însa, în mare parte a judetului a plouat, ceea ce este foarte bine si mai asteptam. Ne rugam la Dumnezeu sa mai ploua“, a mai spus Liviu Bumbu. ÃŽn judetul Neamt au fost cultivate în toamna peste 21.000 de hectare cu cereale boabe, din care aproape douazeci de mii sînt cu grîu. Daca recolta va fi compromisa, prima reactie va fi scumpirea pretului kilogramului de grîu, deci, automat, si a pîinii. Seceta ameninta si patru mii de hectare cu rapita, aproape o mie de hectare cultivate cu orz si livezile.

A plouat, dar nu atît cît e nevoie

Ploaia înregistrata în judetul Neamt miercuri dupa amiaza si în noaptea dinspre joi nu a rezolvat toate problemele privind deficitul de apa din sol. Conform precizarilor facute de reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt, cea mai mare cantitate de precipitatii s-a înregistrat la Filioara - Agapia, unde au cazut 50 de litri pe metru patrat de miercuri, 23 mai, ora 7 si pîna a doua zi, la aceeasi ora. Bine a plouat si la Pluton - Pipirig, unde au cazut 35 de litri pe metru patrat în aceeasi perioada. În localitatea Luminis, comuna Piatra Soimului, au fost 31,4 litri pe metru patrat, iar la Frumosu - Farcasa, s-au înregistrat 30,8 litri pe metru patrat. Daca în zona Piatra Neamt si pe Valea Muntelui precipitatiile au mai redus din arsita pamîntului, în estul judetului, în zona Roman, acolo unde deficitul de apa din sol este de multa vreme cu mult mai mare decît în alte locuri, ploaia nu a fost la fel de bogata. Spre nenorocul oamenilor din Gîdinti, în aceasta localitate cantitatea de precipitatii înregistrata în acelasi interval a fost de 2,5 litri pe metru patrat. Cam tot atît a plouat si la Roman. La Secuieni au fost cîteva picaturi în plus, astfel încît s-a ajuns la 4,5 litri pe metru patrat, iar la Tazlau s-a ajuns la 7, litri pe metru patrat de miercuri si pîna joi dimineata. Spre bucuria tuturor, ploaia nu a fost însotita de grindina, astfel ca nu se poate vorbi de înregistrarea unor pagube. Au fost probleme în retelele electrice, reprezentantii E. On Moldova precizînd ca în foarte multe zone din judet s-au înregistrat avarii în sistem.
Ploaia cu pricina a dus la cresterea nivelului unor rîuri din judet, dar nu într-atît încît sa fie atinse cotele de atentie ori de alarmare. Singurul rîu din judetul Neamt care a fost „pe invers“ este Siretul, al carui nivel a scazut cu sapte centimetri. Explicatia are legatura cu faptul ca lungimea cursului de apa este mare, iar unda se porpaga mai greu, în doua, trei zile. Cel mai mult a crescut rîul Bicaz, la Straja, cu 43 de centimetri. Aceeasi apa a avut nivelul crescut cu 26 de centimetri la Tasca si cu 25 de centimetri în dreptul localitatii Bicaz Chei. Apele Ozanei, la Dumbrava - Timisesti, erau crescute ieri dimineata cu 24 de centimetri fata de nivelul înregistrat cu o zi înainte.
Stelian Mihaila, inginer sef în cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt, a declarat ca ca gradul de umplere a Lacului de acumulare a ajuns la 55%, în numai 24 de ore în lac ajungînd circa doua milioane de metri cubi de apa, de la 624,57 milioane de metri cubi la 626,45 milioane de metri cubi. Debitul afluent în perioada supusa observatiei (de miercuri pîna joi, ora 7 dimineata), debitul afluent în lac a fost de 67 metri cubi pe secunda, iar uzinarea a fost de 45 de metri cubi pe secunda.

Articol afisat de 1800 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. OSTAHIE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective