Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 26 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sîmbata Mosilor de Vara si Duminica Mare sau a Rusaliilor

Credinciosii praznuiesc an de an, în duminica din a opta saptamîna de la Învierea Domnului, mai precis dupa cincizeci de zile, Pogorîrea Sfîntului Duh, zi numita în popor si Cincizecime sau Duminica Mare, precum si Duminica Rusaliilor, datorita suprapunerii cu sarbatoarea precrestina cu acest nume.
Duminica Mare este precedata de Sîmbata Mosilor de Vara, cînd sînt comemorati toti cei plecati din viata pamînteasca si se da de pomana pentru sufletele lor, iar mormintele se împodobesc cu flori, pentru a-i îmbuna. Bucatele ce se dau de pomana constau în fructe, apa, vin, lapte cu taitei si altfel de mîncare gatita, precum si pîine, placinte, se ofera în vase de lut, însotite de lumînari aprinse. Cel ce da de pomana spune: „Sa fie de sufletul...“ (adaugînd numele decedatului) si cel ce primeste raspunde: „Bogdaproste!“. Pe lînga lumînari, se mai pot adauga si iconite, tamîie, carti de rugaciuni si alte obiecte de cult religios.
Rusaliile este considerata o sarbatoare a trandafirilor (rosalia), dar mai sînt vazute în mitologia româneasca ca niste femei fabuloase (iele), care vin pe la case noaptea si le iau oamenilor mintile. Se mai perpetueaza si în zilele noastre obiceiuri legate de aceasta sarbatoare pagîna, punîndu-se ramuri verzi de tei, ori de nuc la porti, la geamuri si la usi, ca sa alunge spiritele rele, aceste plante avînd, dupa credinta populara, puteri magice.
Dupa traditia Sfintei Scripturi, Cincizecimea sau Pogorîrea Sfîntului Duh este una din cele mai scumpe sarbatori ale crestinatatii, prin faptul ca atunci s-a întemeiat Biserica. Trimiterea Sfîntului Duh din Cer de catre Dumnezeu Fiul a fost proorocita cu sute de ani înainte de a veni Mesia, mai întîi de profetul Ioil, iar apoi de Ioan Înaintemergatorul, precum si de Mîntuitorul Însusi, la Cina cea de Taina. Cînd s-a împlinit aceasta fagaduinta dumnezeiasca, Sfîntul Duh s-a pogorît peste Apostoli în chip de limbi de foc, oprindu-se deasupra fiecaruia. Astfel, Sfintii Apostoli s-au umplut de Duhul Sfînt si, dupa cum spune Scriptura, au început a vorbi fiecare din ei în alta limba, dupa cum le dicta Duhul, uimind pe toti aceia care au venit sa serbeze Cincizecimea. De aceea, multi au început a crede în Hristos, alaturîndu-se ucenicilor Sai.

Articol afisat de 3681 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective