Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Mai 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Guvernul a pus ochii pe satul olimpic

Guvernul a pus ochii pe satul olimpic

• jurnalistii din presa centrala au vizitat strada Fabricii, Ă®ntr-un proiect PHARE implementat de Guvern • administratia publica din Roman va discuta cu oaspetii astazi • problemele comunitatii rrome pot fi rezolvate prin parteneriate, cu bani europeni • neajunsul sistarii apei va fi primul solutionat •

Un grup de 10 jurnalisti ai posturilor de televiziune si ziarelor centrale au poposit la Roman, ieri, 29 mai, Ă®n cadrul unei vizite de lucru, parte a unui proiect PHARE implementat de Guvernul României, ce vizeaza documentarea modului Ă®n care comunitatile rrome colaboreaza cu autoritatile locale, problemele acestei etnii si identificarea, Ă®n parteneriat social, a solutiilor pentru eliminarea riscului de marginalizare sau discriminare a cetatenilor mentionati. Cu acest prilej, a fost vizitat complexul de locuinte sociale din strada Fabricii, delegatia ramĂ®nĂ®nd la Roman pĂ®na astazi, cĂ®nd vor avea loc o conferinta de presa si dezbateri alaturi de reprezentantii administratiei locale. Ulterior, oaspetii se vor deplasa Ă®n localitatea 10 Prajini, din judetul Iasi, pentru acelasi gen de discutii. „SĂ®ntem Ă®nsotiti de 10 reprezentanti ai institutiilor media, care vor face o vizita de documentare Ă®n comunitatile de rromi. Vrem sa facem legatura Ă®ntre comunitate si jurnalisti si sa discutam despre conditiile de viata, problemele sociale, politice sau juridice care ne preocupa pe toti. De asemenea, dorim sa gasim Ă®mpreuna solutii pentru acestea, dialogul si interesul tuturor celor implicati fiind esential“, a declarat Oana Livadariu, organizator Ă®n cadrul proiectului. Pe lĂ®nga autoritatile publice locale, delegatia din Bucuresti va fi Ă®nsotita, Ă®n calitate de gazda, de Liviu Daraban, care a mentionat ca, desi este membru Ă®n conducerea Asociatiei Romani CRISS, partener Ă®n cadrul proiectului, va reprezenta Asociatia Romii Romascani.
Vizita oaspetilor din Bucuresti este considerata binevenita, Ă®n conditiile Ă®n care comunitatea vizata are, Ă®ntr-adevar, o serie de probleme, iar dialogul social poate oferi solutii concrete la ele. De altfel, lipsa apei potabile Ă®n complexul de locuinte sociale din Strada Fabricii, de mai bine de jumatate de luna, situatie grava, urmeaza sa Ă®si gaseasca rezolvare gratie discutiilor avute pĂ®na acum. Mircea Daraban, reprezentantul cetatenilor care locuiesc aici, majoritatea de etnie rroma, a afirmat ca a gasit Ă®ntelegerea autoritatilor si ca dupa o revizie a instalatiilor, pentru evitarea pierderilor pe viitor, saptamĂ®na aceasta va fi reluata furnizarea serviciului, vital mai ales Ă®n perioada caniculara. „De trei saptamĂ®ni, singurele noastre surse de apa sĂ®nt izvoarele de la Podul de Fier sau de la «Sipote». Este drept ca s-au adunat datorii mari, de 82 milioane de lei, dar situatia este grava. S-a ajuns la asa ceva din cauza marilor datornici, care au facturi neachitate de doi, trei sau chiar patru ani. Nu cred ca ar fi fost un efort asa mare din partea lor, Ă®n conditiile Ă®n care ne revenea sa platim, Ă®n total, circa 15 milioane de lei pe luna. SĂ®nt aici patru foste grajduri, cu 52 de locuinte fiecare, astfel Ă®ncĂ®t, de persoana, nota de plata era de 20 - 25.000 de lei vechi lunar. SĂ®nt destul de multi oameni care efectiv nu au vrut sa dea nici un ban si din cauza lor suferim toti. Chiar avem o persoana care a adunat datorii la apa de 14,4 milioane de lei vechi. Respectivul ne-a zis ca daca Ă®i este sete bea votca si Ă®si face mĂ®ncare cu apa minerala. Asa este mai peste tot Ă®n oras, sĂ®nt «oameni si oameni»“, a declarat Mircea Daraban. ĂŽn prezent, locatarii, dintre care multi au copii mici, se uita cu jind la robinetele uscate, Ă®ntrebĂ®ndu-si Ă®n repetate rĂ®nduri liderii cĂ®nd se va remedia problema. Oamenii cara apa cu ce apuca, iar cĂ®nd vine vorba de wc-uri, odata existente Ă®n „Satul Olimpic“, toata lumea arata cu degetul spre cĂ®mpurile din apropiere. Referitor la acest aspect, primarul Dan Ioan Carpusor a mentionat, de asemenea, ca Ă®si va gasi rezolvare, Ă®nsa debitele personalului angajat de administratie, domiciliat Ă®n strada Fabricii, vor fi recuperate cĂ®nd se dau salariile. Pe de alta parte, problema contorizarii individuale la apa nu poate fi rezolvata, deocamdata, deoarece ar trebui, mai Ă®ntĂ®i, adaptata canalizarea incapabila sa preia un volum prea mare de lichid, proiect care ar avea nevoie de o finantare substantiala.

Oameni multi, probleme multe

Multitudinea de caractere, fiecare cu problema lui sau problema comunitatii pe limba se anima cĂ®nd vine vorba despre ceea ce „ar vrea sa se Ă®ntĂ®mple“. Oamenii se plĂ®ng ca drumul catre gara este stricat si noroios cĂ®nd ploua, ca mai apar scandaluri, ca Salvarea sau Pompierii vin cam greu la ei, Ă®nsa starea materiala este principala problema. „Nu pot spune ca sĂ®ntem marginalizati. CĂ®nd stateam la «NATO» erau Ă®n mare cam aceleasi probleme. Avem acum chiar trei magazine aici, care dau inclusiv «pe datorie». Ca acces la informare, au venit firme ca «Boom», «Digi» sau «Max», deoarece firma de cablu din oras a avut «o retinere», si ne-au montat gratuit antene satelit, cu abonamente de 22 RON pe luna. Asa am «scapat chiar mai ieftin». Problema sĂ®nt veniturile mici si cheltuielile mari. La regularizarile costului energiei, de exemplu, unora le-a venit si cĂ®te 10 milioane de lei, cum ar fi familiile Stoica sau Herciu. Nu se poate pune problema furtului de curent, deoarece toate contoarele, individuale la toate camerele, sĂ®nt grupate Ă®n incinte separate, Ă®ncuiate. O parte dintre cei de aici lucreaza la Primarie sau au ajutoare sociale, restul muncesc cu ziua ori aduna fier vechi si PET-uri. Pacat ca nu se poate mentine o mai buna curatenie. SĂ®nt unii care vin acasa cu tot ce gasesc pe la groapa de gunoi si muta mirosul de acolo aici“, a mai mentionat Mircea Daraban. Un aspect care Ă®i nemultumeste pe unii locatari este sistarea ajutorului social, conform Legii 416/2001, Ă®n momentul Ă®n care beneficiarul primeste sprijin de doua milioane lunar de la stat pentru cresterea copilului. „Ni s-a sistat ajutorul cĂ®nd a nascut sotia, dar copilul s-a Ă®mbolnavit. La spital, ni s-a cerut asigurare, pe care o aveam cĂ®nd eram la «social», iar acum nu. Cineva trebuie sa se ocupe de problema asta, pentru ca nu este corect asa“, a mentionat Vasile Stoica, Ă®n vĂ®rsta de 28 de ani. Urmeaza ca autoritatile sa supuna din nou dezbaterii problemele comunitatii si, cu implicarea ONG-urilor sau formatiunilor politice care Ă®i reprezinta pe rromi, sa Ă®ncerce sa gaseasca „numitorul comun“ la toate acestea, interesul fiind reciproc. Totodata, factorii implicati vor trebui sa Ă®ncerce sa acceseze si fondurile necesare acestor demersuri, avĂ®nd Ă®n vedere posibilitatile oferite tarii noastre dupa aderarea la UE.
FOTO: Comunitatile rrome sînt vizate de proiecte cu finantare externa

Articol afisat de 2244 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective