Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Mai 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Directia Sanitar Veterinara, secretele (de serviciu) si dreptul la informare

• Ă®ntr-un trecut numar al „Monitorului“ relatam ca DSVAS Neamt dadea informatii pe... jumatate • adica ni se comunicau date seci despre controale, nu si firmele gasite Ă®n abatere • la redactie ne-a parvenit un comunicat Ă®n care se facea vorbire de secrete de serviciu • ieri, a sosit altul, Ă®n care s-au „desecretizat“ numele a doua firme •

AvĂ®nd Ă®n vedere articolul aparut Ă®n ziarul dumneavoastra, prin care sĂ®ntem acuzati de „dezinformarea mass-media si a populatiei judetului deoarece nu facem publice numele unitatilor sanctionate pentru abaterile costatate“, va Ă®naintam punctul nostru de vedere vis-a-vis de acest aspect, astfel:
1. Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Neamt transmite saptamînal comunicate de presa catre toate agentiile de presa din judet, prin grija purtatorului de cuvînt al Biroului de informatii publice. Mai mult, tot prin grija Biroului de informatii publice se raspunde si la orice solicitare, scrisa sau verbala, privind informatiile publice, solicitari care sînt înregistrate în registrul special al Biroului.
2. În baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si a Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a emis Ordinul nr. 37/2005 privind informatiile de interes public si secrete de serviciu, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 189/07.03.2005, unde, în anexele acestui ordin, sînt înscrise informatiile de interes public care sînt comunicate din oficiu, informatiile de interes public care sînt comunicate la cerere si informatiile secrete de serviciu.
În aceste conditii, nu putem sa fim acuzati ca dezinformam mass-media si populatia judetului atunci cînd nu comunicam denumirea unitatilor sanctionate pentru abaterile constatate, întrucît notele de control sînt incluse în categoria informatiilor secrete de serviciu, iar ordonantele de suspendare/ anulare a autorizatiei de functionare a unitatilor sînt incluse în categoria informatiilor comunicate la cerere si nu din oficiu, drept pentru care Biroul de informatii publice, prin grija purtatoruluiu de cuvînt, nu a facut altceva decît sa respecte legea. În speranta ca acest punct de vedere, care corespunde realitatii, va fi înteles ca atare, va multumim si speram în buna colaborare si pe viitor.

Semne de întrebare si un raspuns asteptat

ĂŽn numele cititorilor „Monitorului de Neamt“, multumim pentru aducerea la cunostinta a prevederilor legii referitoare la liberul acces la informatii publice si ale aceleia privind protectia informatiilor clasificate, acte normative pe care conducerea DSVSA Neamt le respecta. Avem, Ă®nsa, o nedumerire: cum de notele de control Ă®ntocmite Ă®n urma verificarilor operatorilor economici sĂ®nt incluse Ă®n categoria informatiilor de serviciu secrete de aproximativ doua luni Ă®ncoace? PĂ®na atunci, Ă®n comunicatele de presa primite de la respectiva institutie, erau mentionate destule nume ale firmelor unde s-au gasit nereguli si s-au aplicat sanctiuni. Ne Ă®ntrebam ce s-a Ă®ntĂ®mplat de doua luni Ă®ncoace. Au fost cumva controalele prea drastice si s-a recurs la sanctiuni nemeritate, ori, dimpotriva, au fost superficiale? Potrivit precizarilor facute de catre purtatorul de cuvĂ®nt al DSVSA Neamt, doctor Constantin Lipan, s-au suparat reprezentantii unora dintre firmele sanctionate si au recurs la amenintari de toate felurile, inclusiv la acelea cu adresarea catre instanta. Chiar asa fiind, nu credem ca ar putea exista vreun motiv pentru care angajatii DSVSA ar trebui sa Ă®si faca probleme ca pierd vreun proces intentat de vreo firma sanctionata, doar controalele au fost facute respectĂ®nd Ă®ntru totul litera legii.
Tot în numele cititorilor pe care îi reprezentam, ne permitem sa amintim angajatilor DSVSA Neamt ca îsi desfasoara activitatea într-o institutie bugetara, ceea ce înseamna ca salariile domniilor lor provin din banii contribuabililor în slujba carora sînt. Iar cetateanul ar trebui sa stie de ce dugheana din piata a fost închisa temporar si ca acolo se vindeau produse alterate. De interes consideram noi (a se citi Monitorul), nu si DSVSA -ul nemtean, ar fi numele firmelor în culpa.
P.S. Întrebare pentru DSVSA Neamt: A ce miroseau modulele pentru vînzarea carnii din Piata Centrala a orasului Piatra Neamt vinerea si sîmbata trecuta? Va garantam ca nu a levantica. Parol...
Ieri, am primit la redactie saptamĂ®nalul comunicat de presa elaborat de DSVSA Neamt, care face cunoscute rezultatele verificarilor efectuate Ă®n cursul saptamĂ®nii trecute de catre reprezentantii acestei institutii Ă®n 99 de obiective care intra sub incidenta controlului sanitar-veterinar. Mare ne-a fost mirarea sa constatam ca au fost nominalizate doua firme care au fost sanctionate cu amenzi contraventionale de cĂ®te 5.000 de lei fiecare, dĂ®ndu-li-se si ordonanta de suspendare temporara a activitatii. Acestea sĂ®nt AF „Popescu“ si SC „Agrotour Andreea“, ambele din Farcasa, si au primit sanctiuni din cauza deficientelor constatate Ă®n comertul produselor cu amanuntul. Cu alte cuvinte, uite secretul, nu-i secretul (de serviciu, evident, ca de ala facuram vorbire).

Articol afisat de 1961 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective