Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Mai 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Ziua Mondiala fara Tutun“, marcata si la Piatra Neamt

• Autoritatea de Sanatate Publica Neamt si Centrul Judetean de Prevenire Antidrog organizeaza, astazi, manifestari menite sa convinga fumatorii sa renunte la acest viciu

Ziua Mondiala fara Tutun, celebrata azi Ă®n Ă®ntreaga lume, este marcata Ă®n judetul Neamt prin mai multe actiuni organizate de catre reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Neamt si ai Centrului Judetean de Prevenire si Consiliere Antidrog, actiuni care au drept scop sensibilizarea populatiei cu privire la multitudinea efectelor negative ale fumatului, precum si la riscurile Ă®mbolnavirilor grave, soldate cu deces. Mai sĂ®nt implicati Ă®n organizarea de manifestari de constientizare a pericolului consumului de tutun reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean si cei ai Scolii Postliceale Sanitare din judet. Tema propusa anul acesta de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru celebrarea Zilei Mondiale fara Tutun, se numeste „Spatii fara fum de Tutun“, iar sloganul sub care se desfasoara toate actiunile este „Creeaza si bucura-te de medii fara fum de tutun“.
Astazi, între orele 11 si 14, în trei zone centrale din Piatra Neamt (Piata Mihail Kogalniceanu, în fata magazinului Petrodava si în Parcul Tineretului) vor fi organizate trei puncte de informare, unde mai multi voluntari vor distribui pliante pentru promovarea actiunilor menite sa convinga fumatorii sa renunte la acest viciu. Acestia vor primi sfaturi care sa îi ajute sa renunte mai usor la tigari, iar cei doritori îsi vor putea masura tensiunea arteriala.
Conform statisticilor facute la nivel mondial, tutunul este a doua cauza de mortalitate, iar jumatate dintre cei 650 de milioane de fumatori din întreaga lume vor deceda din cauza tabagismului.
Din totalul fumatorilor, aproximativ 14% au acest viciu dinainte de 15 ani, iar aproximativ 41% au Ă®nceput sa fumeze Ă®ntre 16 si 19 ani. Categoria de vĂ®rsta unde ponderea celor care fumeaza este cea mai mare este 35-44 de ani, Ă®n cazul barbatilor, si 25-34 de ani, pentru femei. Tot din statistici reiese ca 46% dintre fumatori fumeaza Ă®ntre 11 si 20 de tigari zilnic, iar 15% dintre acestia - peste 20 de tigari pe zi. Ca efect de lunga durata, „consumul“ de tutun este un factor de risc pentru circa 30 de boli, printre care putem aminti: bolile respiratorii (bronsita, emfizemul pulmonar, astmul, obstructia cronica a cailor respiratorii, tuberculoza), bolile cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, angina pectorala, infarctul miocardic), bolile cerebral-vasculare (accidentele vasculare), greutate redusa la nastere si probleme respiratorii sau deces prematur al nou-nascutului (la copii nascuti de mame fumatoare). S-a mai demonstrat ca arderea tutunului creeaza doua tipuri de fum: unul principal, inhalat de fumator, si unul secundar, care se raspĂ®ndeste Ă®n aer de la capatul care arde. Fumul secundar, adica fumul de tutun din mediul Ă®nconjurator, contine toti agentii cancerigeni si toxici. Expunerea nefumatorilor la fumul de tigara (fumatul pasiv) poate cauza iritatii ale ochilor, nasului si gĂ®tului, dureri de cap, ameteli, cresterea frecventei bronsitei, penumoniei si cancerului pulmonar, agravarea bolii astmatice, precum si aparitia prematura a cardiopatiei ischemice.

Articol afisat de 1422 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective