Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gheorghe Stefan, copil pentru o zi

Gheorghe Stefan, copil pentru o zi

• primarul Stefan a participat la festivitaile dedicate zilei de 1 iunie • centrul orasului a fost luat, ieri, în stapînire de pitici, parinti, bunici, educatoare si învatatoare • printre desene pe asfalt, poezii, cîntece si dansuri de majorete, sarbatoritii au primit în dar prima editie a festivalului „Voci de copil“ organizat de municipalitate • Primaria Piatra Neamt a daruit copiilor si un tort imens, baloane, jucarii si multe surprize dulci • primarul si-a adus aminte cît era de neastîmparat în copilarie •

Piatra Neamt a fost, ieri, orasul copiilor. Urmînd îndemnul municipalitatii - „Toti sîntem copii cu mic cu mare în Parcul Stefan cel Mare“ - centrul orasului a fost luat cu asalt de juniori de toate vîrstele, de parinti, bunici, educatoare, învatatoare si oficialitati. ÃŽn fata teatrului a fost amenajata scena pe care s-a deschis oficial prima editie a festivalului „Voci de copil“, organizat de Primaria si Consiliul Local Piatra Neamt. Scena, parcul din vecinatate, dar si întreaga strada au fost ocupate rapid de piticoti dornici sa-si arate lumii talentul de mici pictori, de cîntareti, de dansatori sau, pur si simplu, de spectator - dupa cum aratau cei mai mici, în carucioare.

„E ziua copilului, deci e ziua mea“

Pîna sa înceapa competitia pe scena, copilasii de pe la toate gradinitele din oras si-au aratat maiestria în desene pe asfalt. Fiecare a primit cîte o patratica pe care au început repede sa o umple de culoare fie singuri, fie cu colegii de grupa. Copiii si-au luat foarte în serios sarcina si au lucrat concentrati la maxim. Mînjiti de creta colorata pe fata si cu sucurile lînga ei, ca niste artisti adevarati, juniorii au imprimat pe asfalt flori, fluturi, cîmpuri, soarele a fost nelipsit, baloane, inimioare, copii jucîndu-se, ba unii au ilustrat un lant de copii tinîndu-se de mîna, fiecare avînd steaguri ale diferitelor tari din care se presupune ca erau. N-au lipsit nici declaratiile de dragoste, semn ca iubirea chiar nu tine cont de vîrsta. Stefi, la cei 7 ani pe care îi anunta cu mîndrie, a desenat împreuna cu colega lui de clasa, Mimi, o frîntura din povestea „La scaldat“ de Ion Creanga. Si a scris deasupra „Te iubesc Mimi“. De ce? „Ca asa am vrut eu!“.
Trupa de pitici de la Gradinita cu program prelungit nr. 9 a lucrat în echipa. Toti stiau de ce se afla acolo si toti îsi asteptau cadourile. „E ziua copilului, deci e ziua mea. N-am primit cadouri, dar le avem pregatite la gradinita. Doamna ne-a zis ca ne da tort, dulciuri si o sa avem si muzica“, spune Mihai, fara sa se opreasca din desenat. „Am desenat un soare si flori. Stiu ca e 1 iunie, Ziua Copilului, si eu vrea un CD cu strumfi“, a adaugat el hotarît. Colegii lui au lista de cadouri bine întiparita în minte: Amalia vrea un ponei, Cristi vrea soldatei multi, Edi, un dinozaur - ca a vazut la televizor si îi place lui, Maria vrea un castel cu doi caluti si numai daca se poate vrea o printesa, daca nu, nu. Miruna vrea o papusa. Ilinca vrea si ea o papusa, dar musai roz cu galben si portocaliu, ca numai din asta nu are acasa. Mihnea are 4 ani si a primit cadou un trenulet „de la doamna Speranta“. Andrei, tot de patru anisori, vrea o masina Mercedes. „Eu am Mercedes, vreau dinozaur“, tine sa precizeze din nou Edi. „Eu as vrea un cavaler puternic, sa ma joc cu el si sa salvez printese. Eu sînt putin fricos, dar daca as avea un cavaler, as fi mai curajos“, spune Cristian de la înaltimea celor trei ani pe care îi are. Andrei vrea un robot pe care sa-l asambleze el. Si Tudor vrea unul, ca sa se joace împreuna cu Andrei si robotii. Briana vrea o papusa Barbie cu masina. „Si vreau sa ma fac doctorita cînd o sa fiu mare“, mai spune ea serioasa.

„Am venit sa dansam si sa cîntam“

Lînga scena, forfota era în toi. ÃŽn timp ce unii îsi sustineau programul, altii se pregateau si faceau repetitii. Erau prescolarii de la Gradinitele 3 si 6 din Piatra Neamt. Fetitele cu bluze albe si fustite rosii, iar „flacaii“ pantaloni negri, camasi si cravate. Stiau de ce au venit în „centru“. „Este vineri. Se sarbatoreste ziua copilului. Am venit sa ne distram cu «Doamna». Cadourile le primim dupa ce cîntam“, ne-a spus un prichindel de la Gradinita nr.3, care a continuat: „Eu vreau sa primesc o masina. Am sase ani si opt luni. La toamna ma duc la scoala si am un pic de emotii. Nu o sa ma mai pot juca tot timpul. O sa învat, o sa am teme de facut si n-o sa ma pot juca decît dupa ce termin temele“, spune si Tudor. Pe scena evolueaza rînd pe rînd majorete, dansatori, copilasi spunînd poezii si cîntînd. Pentru prestatie, sînt recompensati cu o diploma de participare si cu mici atentii dulci. ÃŽn apropiere s-au înfiintat si ateliere ad-hoc de creatie: cîtiva elevi de la Liceul de Arta si-au instalat ustensilele pe treptele teatrului si au fost asaltati de copilasii dornici sa li se picteze pe fata chipul personajului preferat din povesti. Copiii de la Scoala speciala Alexandru Rosca s-au pus pe treaba si deseneaza în fata publicului operele ce vor face parte din expozitia cu vînzare. La fel si copilasii cu nevoi speciale veniti împreuna cu cei de la Asociatia Luceafarul.

„Si eu am fost copil“

Primarul Gheorghe Stefan a întrerupt pentru scurt timp desfasurarea de talent de pe scena, pentru a ura copiilor traditionalul „La multi ani“. Gheorghe Stefan a venit pe scena de la întîlnirea de 35 de ani cu colegii de liceu, drept pentru care si-a adus aminte cît de neastîmparat a fost în copilarie. „Este un proverb românesc care spune ca batrînii cînd îmbatrînesc dau în mintea copiilor. Eu nu sînt de acord cu asta. Copiii au mintea limpede si curata. Declar deschisa prima editie a festivalului «Voci de Copil», Piatra Neamt 2007. Vreau sa va felicit de ziua voastra. Si eu am fost copil si m-am bucurat de copilarie. Astazi am avut întîlnirea de 35 de ani de la terminarea liceului. Am amintiri foarte multe. Eram neastîmparat si, ca o constatare, pot sa va spun ca n-am avut niciodata nota 10 la purtare“, a declarat primarul Gheorghe Stefan.

Traditia a fost instituita

„Vreau sa urez tuturor copiilor «La multi ani» cu ocazia acestei zile foarte frumoase de 1 iunie. Vreau sa cred ca actiunea Primariei Piatra Neamt este un succes. Am încercat pentru prima data sa punem în valoare calitatile deosebite ale copiilor si nepotilor nostri. Sînt prezente aici toate gradinitele, scolile generale si liceele din Piatra Neamt. Sînt convins ca acest lucru îi va încuraja ca anul viitor, la cea de-a doua editie a festivalului «Voci de copil» sa se prezinte cu multe alte initiative deosebite, astfel încît sa le ridicam la rangul de obiceiuri. Festivalul «Voci de copil» va deveni cu siguranta o traditie pentru municipiul Piatra Neamt, pentru ca asa întelegem noi sa îi sarbatorim pe copii. Ne-am ferit sa invitam diversi artisti care sa sustina spectacole, pentru ca am dorit sa oferim copiilor nostri sansa de a-si arata talentul, pentru ca avem copii foarte talentati în oras. ÃŽn fond, sînt copiii nostri, viitorul de mîine! Este o întrecere extraordinara pentru ei, deoarece fiecare copil vrea sa se prezinte cît mai bine, iar asta încurajeaza si competitia între unitatile de învatamînt, deci nu poate decît sa duca la lucruri bune si la performante speciale. Noi, Primaria si Consiliul Local Piatra Neamt, doar le-am oferit cadrul în care sa-si arate talentul. Sigur, a contat foarte mult si înfiintarea noului serviciu în cadrul Primariei - pentru cultura, culte, sport si agrement - deoarece ne-am putut convinge ca avem nevoie de un astfel de compartiment care sa se ocupe strict de organizarea acestor evenimente. Pentru anul viitor, ne gîndim sa organizam un festival international pentru copii, asa cum am vazut ca se întîmpla în alte tari, atunci cînd se sarbatoreste Ziua Copilului. Sînt convins ca se va bucura de mare trecere în rîndul copiilor, dar si a parintilor si bunicilor“, a declarat viceprimarul Vasile Ouatu.

Articol afisat de 2584 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Tzepelica la data 01.06.2007 17:42
Numai pentru o zi ?!
Dupa modul grotesc de exprimare, atat primarul Stefan cat si viceprimarul Ouatu, sunt cam la nivelul unui copil de clasa a doua(ca sa fim generosi) de la scoala ajutatoare !
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective