Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Calugari cercetati penal

Calugari cercetati penal

• politistii au întocmit 18 dosare penale pe numele calugarilor care au blocat accesul în padurea din apropierea Manastirii Neamt • ei sînt cercetati pentru blocarea cu intentie a drumului public • parintele jurist Constantin Grigore afirma ca este un abuz al oamenilor legii, întrucît calea de acces apartine manastirii • pe de alta parte, subprefectul si reprezentantii Directiei Silvice Neamt l-au asteptat în van pe parintele jurist care trebuia sa prezinte un act judecatoresc de sistare a exploatarii silvice • documentul nu a fost prezentat, însa „Monitorul de Neamt“ a intrat în posesia lui •

Lucrurile par sa se complice în scandalul retrocedarii celor 4.478 de hectare de padure catre Manastirea Bistrita. Dupa cele petrecute acum doua zile, cînd calugarii au blocat accesul lucratorilor silvici în padurea revendicata, politistii au luat o masura, considerata abuziva de reprezentantii bisericii. Astfel, 18 calugari care s-au opus accesului utilajelor ce urmau sa transporte masa lemnoasa din padurea care face obiectul retrocedarii, s-au ales cu dosare penale. ÃŽn prima faza, persoanele în sutana au fost identificate, dupa care s-a trecut l-a întocmirea documentelor de cercetare penala. Fapta de care sînt acuzati este prevazuta si pedepsita articolul 92 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 195/ 2002. Este vorba de infractiunea de blocare cu intentie a drumului public, daca se pune în pericol siguranta circulatiei, ori se aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic. Constantin Grigore, parintele jurist al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, afirma ca întocmirea dosarelor penale celor 18 calugari reprezinta un abuz al Politiei. „Este o aberatie, pentru ca acel drum forestier ne apartine. Este un abuz al politistilor. Este drum comunal si ne apartine, cîstigîndu-l odata cu cele 4.478 de hectare de padure. Ne apartine, asa cum ne apartin si iazurile si cabana Nemtisor. Se arata acest lucru foarte clar în hotarîrea judecatoreasca pe care o detinem si care se afla în faza de executare. Si, în plus, nu are cum sa fie vorba de o infractiune, atîta timp cît am obtinut suspendarea provizorie a dreptului lor de a intra pe pamîntul manastirii“, a declarat parintele Grigore.

Proces judecat fulger

Cu siguranta, lucrurile nu se vor opri aici, cele doua parti aflate în conflict fiind decise sa se lupte în continuare în instanta. De altfel, parintele Constantin Grigore, consilierul juridic al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a obtinut, în timp record, suspendarea provizorie a executarii silite prin care Directia Silvica avea dreptul sa exploateze cele 10 partizi situate în perimetrul celor 4.478 de hectare de padure cîstigate în instanta de catre Manastirea Neamt. Ieri, la Judecatoria Tîrgu Neamt, Mitropolia a cerut suspendarea provizorie a punerii în aplicare, prin executare silita, a sentintei prin care se dadea dreptul Directiei Silvice sa „intre“ în padurea aflata în litigiu. Cererea Mitropoliei a fost discutata în sedinta de la Camera de Consiliu, pe data de 1 iunie, fara citarea partilor. Presedintele instantei, magistratul Ilona Nica, dupa ce a analizat doleantele Mitropoliei, a stabilit: „admite cererea formulata de petenta Mitropolia Moldovei si Bucovinei-Manastirea Neamt si... în consecinta suspenda provizoriu executarea silita a sentintei civile nr. 721/25.04.2007 a Judecatoriei Tîrgu Neamt, pîna la solutionarea cererii de suspendare a executarii silite formulata de petenta în dosarul civil nr. 1871/321/2007 aflat pe rolul Judecatoriei Tîrgu Neamt“. Cu alte cuvinte, reprezentantii Mitropoliei au obtinut, în instanta, interzicerea accesului silvicultorilor în padure pîna cînd instanta va solutiona litigiile legate de acest caz.
Aceasta contestatie la executare nu a ajuns în posesia Directiei Silvice Neamt. Nici nu avea cum, în conditiile în care ea s-a judecat abia ieri. De aceea, reprezentantii Directiei Silvice ridica din umeri, afirmînd ca, deocamdata, ei au dreptate. „L-am asteptat astazi pe parintele Grigore sa vina la Prefectura si sa ne prezinte documentul prin care noua ne este interzis accesul pe terenul forestier. Am asteptat pîna la ora 13, însa nu a venit nimeni. ÃŽn aceste conditii, am stabilit de comun acord cu domnul subprefect sa mai asteptam pîna luni, la ora 11, dupa care vom decide ce vom face în continuare“, a declarat Mircia Gorghiu, directorul adjunct al Directiei Silvice Neamt.

„Am cîstigat procesul, asa ca padurea ne apartine“

De partea cealalta, parintele jurist Constantin Grigore afirma ca nu a promis ca va veni la Prerfectura cu actul judecatoresc, acesta urmînd sa fie primit de cei implicati în timp util, asa cum prevede legea. „Detin ordonanta de suspendare a accesului celor de la Silvic în padurea noastra. Nu eram obligat sa le spun eu ce a stabilit instanta. Detinem o hotarîre definitiva irevocabila si executorie care ne da dreptul sa fim pusi în posesia celor 4.478 de hectare de padure. Ma mir ca institutiile statului se comporta astfel, în conditiile în care premierul Tarciceanu a spus, chiar aseara (n.r. - joi) la televizor, ca este nemultumit de modul în care lucreaza comisiile judetene de fond funciar. Ei, în loc sa puna ne puna în posesie, încearca prin tot felul de tertipuri sa nu respecte hotarîrea judecatoreasca pe care o avem. Vom astepta pîna pe data de 9 iunie, cînd expira termenul de 10 zile de predare-primire a padurii, dupa care vom actiona în consecinta. Am cîstigat procesul, asa ca padurea ne apartine. Am facut o contestatie la executarea hotarîrii de acces a padurarilor pe terenul nostru si s-a acceptat suspendarea provizorie a executarii sentintei favorabile taierii padurilor. Mai avem un capat de cerere care va fi judecat pîna pe data de 20 iunie“, a conchis parintele jurist Constantin Grigore.
Una peste alta, un lucru este cert, si anume ca batalia în instanta va continua, cele doua parti implicate nefiind dispuse sa renunte foarte usor la cele 4.478 de hectare de padure. Pe de o parte, Manastirea Neamt detine o hotarîre judecatoreasca prin care a fost pusa în posesie cu suprafata de 4.478 de hectare de padure. Silvicultorii spun ca legea nu le-ar da voie sa faca retrocedarea pe vechiul amplasament, întrucît acolo se afla Parcul Natural Vînatori. Si de aici a aparut tot sirul de ordonante presedintiale, executari silite, contestatii la executare etc. În tot acest timp, calugarii refuza accesul agentilor comerciali care au încheiate contracte cu Directia Silvica pentru exploatarea a circa 8.000 de metri cubi de material lemnos din padurea aflata în litigiu. Si asta în conditiile în care Manastirea Neamt, daca va cîstiga batalia, va primi, conform legii, profitul obtinut de Directia Silvica Neamt din exploatarea padurii aflate în litigiu.

Articol afisat de 2079 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective