Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 2 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

E ceva sa furi moastele Sfîntului Gheorghe!

Românul, care poarta prin Europa blazonul celebritatii speciale de a fi sterpelitor de portofele, îsi sporeste faima acasa printr-un furt special, comis zilele trecute. N-au spart ca americanii din Texas o banca, n-au jefuit o caleasca cu bijuterii si n-au desprins vagonul din coada al unui tren cu halvita. O banda, neidentificata înca, a sustras icoane si odoare sfinte din Catedrala Sfîntu Gheorghe din municipiul Giurgiu. Am mai scris despre furtul, deja banal, al cutiei milei. Cutia milei, cu banii saracuti adunati în ea, a potolit setea multor cheflii, declarati de religie ortodoxa, care au desertat maruntisul pe tejgheaua primului birt. Setea la români e, precum se vede, mai puternica decît teama fata de mînia Celui de Sus. Furtul de la Giurgiu n-ar însemna în sine o stire de presa iesita din comun. Sîntem tara în care taranii si-au demontat si carat acasa marile sisteme de irigatie din sud, facute cu bani grei si specialisti adusi din Anglia în vremea Împuscatului. Desertul din Baragan si Oltenia, din ce în ce mai extins, le bate obrazul sterpelitorilor inconstienti, primii care realizeaza acum ca si-au taiat craca recoltei de sub picioare. Prostia se plateste în zeci de mii de hectare de Sahara româneasca. Nu poate fi o stire speciala în tara în care flota României a disparut într-o noapte, nu înghitita în Triunghiul Bermudelor, ci la mesele ruletei spagii. Nu poate fi o stire în conditiile în care un procent însemnat din politicienii României, începînd cu primarii, trecînd prin guverne si Parlament si sfîrsind chiar cu seful statului, au atingeri repetate si dureroase cu Parchetul. Acolo, niste prapaditi au furat si ei un crucifix si trei icoane, ce mare brînza! Vor fi prinsi si pîna cînd îi va bate Dumnezeu vor face cunostinta cu confortul de cinci stele al Rahovei. Stirea începe sa fie stire de presa în momentul în care aflam ca hotii care, dupa toate probabilitatile, nu sînt musulmani sau budhisti, ci crestin-ortodocsi, au subtilizat si moastele Sfîntului Gheorghe, cel omorîtor de balaur. Sfîntul lacas din Giurgiu se mîndrea cu frînturi osoase din scheletul marelui martir care a trecut prin cazne cumplite pîna a fost decapitat pentru curajul de a-si proclama, în vremuri ostile, credinta în Dumnezeu. Politistii opineaza ca hotii, în iuresul lor acaparator, n-ar fi vrut sa fure falangele sau tibia Sfîntului, ci doar cutia argintata în care erau pastrate. Nu ca nu i-ar fi interesat valoarea, dar cine cumpara la talcioc sau la birt un os înnegrit, mîncat de vreme? O fi al lui Sfîntu Gheorghe sau din recuzita studentilor de la medicina? În consecinta, comertul clandestin cu oase de sfînt este aproape imposibil.
Observ infiltrarea elementului religios în SRL-urile care au ca obiect de activitate, cum zicea cineva, valorificarea votului popular. Gigi Becali, care nu-i muncit de geniu politic, dar are stiinta mituirii multimilor, a urcat spectaculos cu partidul lui cumparat într-o seara, de la zero absolut la peste zece la suta din optiunile alegatorilor români. Traian Basescu, presedintele care face tot ce-i doreste inima cu votul românilor, modelîndu-i ca pe o plastilina, recurge si el de la un timp la stratagema religioasa. Dincolo de referendumul cîstigat „prin voia Celui de Sus“, presedintele si-a încarcat agenda cu vizite la praznuiri de lacasuri sfinte, nu iarta marile adunari religioase, nu se sfieste sa stea batos între popi si protopopi. Biserica, în optiunea românilor, ramîne împreuna cu armata, pe primele locuri ale încrederii. Iata însa catastrofa de la Giurgiu, pentru ca altfel n-o pot numi. Românii fura moastele Sfîntului Gheorghe. Sterpelesc niste oase de sfînt, omorît de romani acum aproape 1700 de ani, ocrotitor de armate si strivitor al balaurului diavolesc. Negasindu-le întrebuintare, hotii au pastrat pesemne cutia si au aruncat pe maidan, la cîini, oasele. Sa nu te cutremuri? Si atunci cum sa-ti mai concentrezi campania electorala, cu sorti de izbînda, pe tema religioasa? ÃŽi plîng, iata, pe domnii Becali si Basescu nevoiti, pesemne, sa se reorienteze din mers într-o tara, Dumnezeule, atît de imprevizibil schimbatoare.

Articol afisat de 1677 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tableta de Lucian Avramescu)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective