Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 7 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Artistii nu au nevoie de permis de munca în Danemarca

• sînt mai multe categorii de lucratori exceptate de la obtinerea permisului de munca

Autoritatile din Danemarca au stabilit ca unele categorii de persoane din tara noastra, care doresc sa lucreze în aceasta tara, nu au nevoie de permis de munca. Aceste categorii sînt expres prevazute si au fost publicate de Departamentul pentru Munca în Strainatate. Danemarca este unul dintre statele Uniunii Europene care a impus masuri tranzitorii privind circulatia fortei de munca din România. Din acest motiv, angajarea cetatenilor români pe piata muncii din aceasta tara are loc în baza unui permis de munca. Responsabilitatea obtinerii acestui document revine exclusiv solicitantului de loc de munca.
Potrivit legislatiei din Danemarca, cîteva categorii de lucratori se pot angaja în aceasta tara fara acest document. Exista, totusi, conditia ca durata sederii lor sa nu fie mai mare de trei luni. Sînt exceptati de la obtinerea documentului care atesta dreptul de munca cercetatorii si lectorii invitati sa predea în Danemarca, artistii, inclusiv muzicienii, a caror participare reprezinta o parte substantiala sau esentiala a unui eveniment artistic remarcabil, reprezentanti ai firmelor sau companiilor straine care nu au sucursale în Danemarca si care sînt în calatorie de afaceri. Mai sînt inclusi în categoria mentionata instalatorii, consultantii sau instructorii angajati sa echipeze, instaleze, inspecteze sau sa repare masini, echipamente, programe pentru computer sau alte elemente similare, ori sa informeze asupra folosirii acestor elemente, cu conditia ca persoana sa fie angajata de catre firma care a produs echipamentul, precum si persoane angajate în casele strainilor care viziteaza Danemarca pe o perioada de pîna la 3 luni. Atletii profesionisti si antrenorii care concureaza la evenimente atletice majore sau la sesiuni de pregatire în cadrul unui club sportiv danez nu au nevoie de permis de munca. În cazul celor care au semnat un contract de angajare, trebuie obtinut un permis de munca si rezidenta înainte de începerea lucrului. De mentionat este faptul ca pregatirea profesionala dupa semnarea unui contract este considerata munca si aceasta necesita obtinerea unui permis.
În schimb, Finlanda este unul din cele zece state membre ale Uniunii Europene care au permis accesul liber pe piata muncii pentru cetatenii români, dupa 1 ianuarie 2007. Ne putem angaja pe teritoriul finlandez în aceleasi conditii ca si cetatenii proprii, cu respectarea prevederilor în materie de ocupare din Finlanda. Domeniile care, în general, se confrunta cu lipsa de forta de munca sînt sanatatea, industria de constructii, industria metalurgica si serviciile. Turku reprezinta una dintre principalele regiuni finlandeze care înregistreaza un deficit de forta de munca, acesta fiind evaluat la aproximativ 2.000 de posturi libere în industria navala (sudori, instalatori, electricieni). Numarul total al locurilor de munca vacante în întreaga tara este de circa 33.000. Finlanda va avea nevoie de forta de munca straina în special în turism, comunicatii, sanatate (asistente si îngrijitoare), precum si servicii sociale.

Articol afisat de 2024 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective