Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pumnalul lui Constantin Brîncoveanu, traficat?

Pumnalul lui Constantin Brîncoveanu, traficat?

• profesorul Dumitru Ionita, cunoscut colectionar de obiecte de patrimoniu, afirma ca politistii i-au confiscat un pumnal care a apartinut domnitorului Constantin Brîncoveanu • confiscarea ar fi avut loc în anul 1995, iar pumnalul ar fi ajuns pe mîna unui traficant de obiecte de arta • „am informatii care arata ca pumnalul care mi-a fost luat de politisti, a fost vîndut pe bani grei unui colectionar din Bucuresti“, spune Ionita •

Problemele avute cu autoritatile, de-a lungul timpului, de catre profesorul Dumitru Ionita de la Liceul Borca sînt cunoscute de nemteni si nu numai. Cunoscut colectionar de obiecte de patrimoniu, Ionita a avut „clinciuri“ cu autoritatile atît în vremea regimului comunist, dar si dupa Revolutia din 1989. De altfel, pataniile profesorului Ionita au fost prezentate cu lux de amanunte de catre cotidianul „Monitorul“. Vom prezenta un alt episod, cel în care profesorul Ionita sustine ca a ramas fara pumnalul lui Constatin Brîncoveanu. Conform celor spuse de profesor, pumnalul a fost luat de politisti fara a i se mai restitui si, recent, obiectul de patrimoniu ar fi fost traficat la Tîrgul de Obiecte de Arta ce ar fi avut loc în luna mai, în orasul Piatra Neamt. „ÃŽntîmplator, în vara anului 1987, am achizitionat, de la un giuvaergiu ambulant din Iasi, pumnalul lui Constantin Brâncoveanu. Individul era pe punctul de a prelucra pumnalul, mînerul fiind de argint. Omul nu realiza adevarata valoare istorica a obiectului. Asa se face ca i-am oferit toti banii ce-i aveam asupra mea. Student fiind, eram în drum spre o tipografie de unde trebuia sa-mi ridic lucrarea de licenta. Bijutierul mi-a spus ca a achizitionat pumnalul de la un bucurestean care îl folosea la taiatul viei si ca dorea sa-si faca, lui si sotiei, o pereche de verighete. Cînd l-am analizat, am constatat ca pumnalul are mînerul de argint, ornamentat cu motive florale si vegetale, specifice stilului brîncovenesc. La capatul sau se afla stilizata o coroana, la baza sa fiind excizata numele domnitorului Tarii Românesti Muntenia: Constantinus Brancowan. Ulterior, în 1989, istoria piesei a fost publicata în Revista de Istorie Militara, respectiv în Magazin Istoric. Desi se mai cunosc doua sabii ce au apartinut marelui voievod, pumnalul acesta era unica sa arma alba pe care apare gravat numele sau alaturi de coroana regala, ca un simbol al independentei Tarii Române si Munteniei de Poarta, respectiv fata de puterile vecine. Lama pumnalului este ascutita, fiind confectionata din otel de Damasc, observîndu-se cîteva puncte din aur, probabil ce împodobeau lama sau o scriere, dar stearsa“, îsi aminteste profesorul Dumitru Ionita.

Pumnalul a atras atentia cuplului Ceausescu

Profesorul Ionita afirma ca, dupa aparitia în revistele de specialitate a povestii pumnalului lui Brîncoveanu, cuplul Nicolae si Elena Ceausescu ar fi ordonat ca obiectul sa fie confiscat. Asa se face ca, pe 17 decembrie 1989, trei militieni s-au prezentat la locuinta profesorului Ionita încercînd sa ridice pumnalul. Militienii nu au gasit pumnalul, iar Ionita le-a facut plîngere penala la Parchetul Militar. Venise Revolutia! La sfîrsitul lunii ianuarie, Dumitru Ionita a primit o adresa prin care era anuntat ca s-a dispus neînceperea urmaririi penale împotriva celor trei militieni, acuzati de violare de domiciliu si abuz în serviciu, motivul fiind acela ca faptele fusesera amnistiate prin decret prezidential. Cu toate acestea, spune Ionita, „organele“ nu s-au lasat si, în urma unei perchezitii cu cîntec, a ramas fara pumnal. ÃŽn luna ianuarie 1995, cîtiva politisti au venit la locuinta parintilor mei, fara mandat, si au luat mai multe sabii, ceasuri, decoratii si pumnalul lui Brâncoveanu. Pe data de 30 ianuarie, un procuror a eliberat un mandat de perchezitie si un ofiter de la IGPR, însotit de politistii de pe Valea Muntelui, au venit din nou la locuinta mea. Atunci mi-au confiscat arme de foc si arme albe. Ulterior, procurorul Hurjui, caruia îi multumesc pe aceasta cale, a dispus restituirea integrala a pieselor sustrase. Cu toate acestea, mi s-au restitutuit doar vreo 3 pistoale, si asta în anul 2000.
Profesorul Ionita spune ca din anul 1995 nu a mai stiut nimic de soarta pumnalului confiscat. Mai mult, profesorul afirma ca detine informatii conform carora pumnalul ar fi fost vîndut recent de un cunoscut traficant de obiecte de arta pietrean unui individ din Bucuresti. „ÃŽntîmplator, în februarie 2007 am vazut pumnalul într-o colectie a unui cunoscut colectionar din Piatra Neamt. L-am întrebat de unde-l are si mi-a zis ca l-a primit de la un cumnat care a decedat recent. Ulterior, pe 11-12 mai, cu ocazia Tîrgului Colectionarilor, pumnalul lui Brîncoveanu a fost vîndut unui colectionar din Bucuresti, în schimbul unei sume impresionante. Am înteles ca s-au dat bani cît pentru o masina de lux. Eu nu o sa stau cu mîinile în sîn, pentru ca acel obiect mi-a apartinut. De aceea, am facut plîngere la Ministerul Administratiei si Internelor. Detin informatii suficiente care ar putea sa-mi aduca acest obiect înapoi“, a conchis profesorul Dumitru Ionita.

Articol afisat de 3294 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective