Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Parcarile, eterna problema

Parcarile, eterna problema

• Primaria a primit propunerea ca locurile de parcare de resedinta sa fie Ă®nchiriate proprietarilor din blocuri doar Ă®ntre orele 4 seara si 9 dimineata • conform legii, omul plateste locul de parcare pentru un an de zile, deci are voie sa-l foloseasca non-stop • acelasi pietrean care a venit cu ideea este nemultumit de vopseaua cu care se fac marcaje rutiere, despre care spune ca este... alunecoasa •

Parcarile din Piatra Neamt continua sa fie o problema pentru cetateni, indiferent daca ele sĂ®nt de resedinta, ori cu plata. Autoritatile municipale primesc, zilnic, tot soiul de sesizari si reclamatii, pornind de la faptul ca vecinul are patru locuri de parcare, pĂ®na la calitatea vopselei cu care s-a delimitat spatiul pentru masini. Ba, unii vin si cu propuneri, cum este cazul unui pietrean care a propus oficialilor ca parcarile de resedinta sa fie Ă®nchiriate locatarilor din blocuri doar pe timp de noapte. „Va propun ca parcarile sa fie Ă®nchiriate doar Ă®n intervalul 4 seara - 9 dimineata catre proprietarii din blocuri. Astfel, nu veti mai bloca strazile aiurea (care stau libere, dar nu poti parca de frica oamenilor cu tinichele) si vom putea parca si noi undeva la cĂ®te un prieten sau la o firma. Cine vrea sa stea acasa va avea automat masina parcata de seara, iar cine vine Ă®n zona poate parca linistit pe un loc liber“, considera omul. Raspunsul autoritatilor a fost ca, Ă®n conformitate cu prevederile HotarĂ®rii de Guvern 955/ 2004, fiecare locatar de bloc proprietar peste un autoturism are dreptul sa primeasca un loc de parcare de resedinta de care sa dispuna la orice ora din zi sau din noapte, avĂ®nd Ă®n vedere ca plateste chirie pentru un an de zile. Doar Ă®n situatia Ă®n care spatiul parcarii permite, se pot Ă®nchiria doua sau mai multe locuri, catre cei care detin mai multe autoturisme. Acelasi pietrean a mai avut un of pe care si l-a spus autoritatilor locale: vopseaua folosita la marcajele rutiere este foarte... alunecoasa. „Vopseaua de marcaje este extrem de alunecoasa. ĂŽn mod sigur exista niste standarde care trebuie respectate, iar vopseaua cu care s-au marcat strazile Ă®n oras sigur nu este omologata pentru asa ceva. Masina luneca sanie daca frĂ®nezi pe trecere (nu mai zic daca e si roua sau ud afara), dar si cĂ®nd accelerezi. E bine sa fii preventiv, dar daca sare vreun pieton nu ai cum sa Ă®l ocolesti. Inclusiv dungile de demarcare a benzilor pun probleme daca ai de frĂ®nat si esti cu o roata pe vopsea“, spune cetateanul Ă®n cauza. Potrivit reprezentantilor Primariei, atĂ®t societatea Parking (care realizeaza marcajele Ă®n parcarile de resedinta din oras), cĂ®t si societatea Publiserv (care le realizeaza pe celelalte), foloseste vopsea omologata, iar alunecarea de care vorbeste omul nu se produce din cauza ei. Este foarte posibil ca masina cetateanului sa aiba probleme fie cu anvelopele, fie cu sistemul de frĂ®nare.
O alta problema sesizata de pietreni, cu privire la parcari, este legata de amplasamentul pe care se amenajeaza noi locuri. Corina Istrate, spre exemplu, este nemultumita ca spatiul verde din zona statiei de salvare a fost distrus pe jumatate, ca sa se faca loc masinilor. „Nu am Ă®nteles de ce se minte ca au solicitat cetatenii sa se distruga acest spatiu, cĂ®nd noi am facut sesizare imediat ce am observat Ă®nceperea lucrarilor. Nu am Ă®nteles cum se va amenaja alt spatiu verde (poate biroul de relatii publice din primarie face gradini suspendate). Nu am Ă®nteles de ce era nevoie de acele parcari cĂ®nd blocurile Ă®nvecinate sĂ®nt rezolvate iar Ă®n acea parcare acum stationeaza masini de la blocurile mai Ă®ndepartate (alte strazi). Am fi destul de multumiti daca ati veni sa va luati asfaltul Ă®napoi si ati Ă®mpinge mormanele de pamĂ®nt care au ramas pe bucatica de spatiu verde. Nu vrem sa mai distrugeti nimic verde! Solicitam Ă®n continuare salvarea parculetului si amenajarea lui corespunzatoare“.

Unde sînt parcarile de altadata?

Sub aceasta idee, municipalitatea a fost interpelata de un alt pietrean, dornic sa afle de ce nu mai sĂ®nt locuri de parcare Ă®n zona Spitalului Judetean. „La poarta spitalului, parcarea a fost Ă®nchiriata societatilor de taxi. Pe laterala dinspre pĂ®rĂ®ul Cuiejdi au fost doua parcari. Una a fost data unui fost sau actual consilier local pentru o statie peco, iar cea Ă®nvecinata a fost data firmei dinamovistului Borcea care face o noua statie peco la nici 50 m de primul bloc de locuinte si la nici 80 m de statia peco a consilierului. De cĂ®te statii peco/ strada are nevoie municipiul nostru? ĂŽn prezent sĂ®nt stricate toate spatiile verzi din oras si se fac parcari (numai cu plata). A facut cineva sa vada ca din totalul spatiilor verzi nu mai ramĂ®ne nici 50%? Bine ar fi daca statiile peco ar fi mutate Ă®n afara orasului si am beneficia de cele doua parcari construite pe timpul raposatului“, sustine domnul Cismaru. Biroul de Relatii Publice din Primarie l-a lamurit bustean: „Va aducem la cunostinta ca lucrarile efectuate Ă®n zona Spitalului Judetean au fost efectuate conform documentatiei de urbanism aprobate de catre Consiliul Local Piatra Neamt“. Primaria primeste zilnic zeci de reclamatii cu privire la Ă®nlocuirea spatiului verde cu betoane si asfalt. ĂŽn acelasi timp, sĂ®nt sute, daca nu chiar mii de cereri pentru un loc de parcare. Si pentru ca n-au cum sa-i multumeasca pe toti, autoritatile Ă®ncearca sa faca pe plac majoritatii. Viceprimarul Mihaela Stoica a dat de fiecare data asigurari ca Piatra Neamt nu va ramĂ®ne fara spatiu verde, ci doar se pune la punct imaginea orasului. Dupa cum precizeaza autoritatile locale, Ă®n Piatra Neamt, norma de loc cu verdeata pe cap de locuitor este mai mare decĂ®t media pe tara, deci ar mai fi de unde. ĂŽn prezent, Ă®n municipiu sĂ®nt 8.805 locuri de parcare numai de resedinta, din care 820 au fost contractate doar anul acesta. Alte sute de cereri asteapta sa fie solutionate. Bataia este atĂ®t de mare pentru un loc de parcare, Ă®ncĂ®t, de cele mai multe ori, se ajunge la licitatie. Anul acesta, un loc a fost adjudecat chiar si cu 400 de lei, Ă®n conditiile Ă®n care tariful normal este de 84 de lei. Anul trecut s-a atins recordul de 2.000 de lei pentru un singur loc.

Articol afisat de 1739 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective