Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primele renuntari la primul examen al vietii

Primele renuntari la primul examen al vietii

• din cei 5.804 de elevi înscrisi la testele nationale ieri, la prima proba s-au prezentat 5.554 • participantii au afirmat ca subiectele la româna au fost accesibile •

5.554 de elevi din judetul Neamt, care au terminat clasa a VIII-a, au dat, ieri, teza la limba si literatura româna, proba cuprinsa în testarea nationala. Initial, pentru sustinerea acestei probe s-au înscris 5.804 elevi, desi numarul celor care au frecventat cursurile clasei a VIII-a este cu cîteva sute mai mare. Procentul privind prezenta la sustinerea acestei testari în judetul Neamt, dupa prima proba, este de 95,69%. Profesor Mariana Rosanu, purtator de cuvînt al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, a declarat ca pe perioada desfasurarii probei de limba si literatura româna nu s-au înregistrat incidente. Cei 5.554 de elevi au sustinut testarea în 33 de centre, situate în toate zonele judetului. Cel care a extras subiectele pentru teza la limba si literatura a fost ministrul educatiei, cercetarii si tineretului, Cristian Adomnitei, acestea fiind incluse în varianta numarul 11. Pentru început, elevii claselor a VIII-a au avut de analizat o poezie a Anei Blandiana. Elevii vor primi 48 de puncte daca au rezolvat asa cum trebuie subiectul.
ÃŽn punctul doi al subiectului, elevilor li s-a cerut sa faca o cerere pentru obtinerea unei burse de merit, iar pentru rezolvarea acestuia, vor primi 18 puncte.
A treia cerinta din varianta numarul 11 a presupus demonstrarea faptului ca poezia scrisa de Ana Blandiana apartine genului liric.
Elevii pietreni care au iesit de la examen au declarat subiectele nu li s-au parut foarte dificile. „Parca a fost mai usor în partea a doua. Dar, în general, au putut fi abordate toate subiectele. Cred ca nu este foarte complicat de luat o nota de trecere. Dar pîna la afisarea rezultatelor, nimic nu este sigur“, a declarat Marinel Dascalescu, care a absolvit la Scoala nr. 28 Piatra Neamt. Mama lui, care l-a asteptat în fata Scolii nr. 4 pe toata perioada cît el a sustinut lucrarea, a spus: „Am avut atîtea emotii, ca parca am stat zile în sir aici, cu capul în soare. Din cauza stresului n-am mai simtit caldura dogoritoare“, a spus Marinela Dascalescu.
În jurul orei 11.45, elevii au început sa iasa de al teza. Putini erau zîmbitori, ori relaxati, dovada ca ieseau dupa doua ore de stres si încordare maxima. De partea cealalta a Scolii nr. 4, dupa gratiile portilor, stateau parintii care îsi asteptau copiii, tremurînd de emotii. Desi nerabdatori sa afle cum s-au descurcat odraslele, si-ar fi dorit ca acestea sa ramîna cît mai mult în salile de examen, pentru a rezolva toate subiectele.
Urmatorul examen pe care îl vor sustine elevii care au terminat clasa a VIII-a va avea loc miercuri, 20 iunie, la matematica.
În vreme ce peste 5.500 de elevi nemteni se lupta sa îsi continue studiile în licee, ori în scoli de arte si meserii, altii 700 s-au aratat nepasatori în fata testelor nationale si au renuntat la a le mai sustine. Acesti copii nu trec prin emotiile testarii, fie pentru ca nu au reusit sa promoveze - au cel putin patru obiecte la care nu au luat nota de trecere si atunci au fost declarati repetenti, au ramas corigenti - sau pur si simplu nu-i intereseaza sa-si dovedeasca si cu acte faptul ca au terminat studiile obligatorii în România - opt clase. Este foarte adevarat ca unii dintre cei care, desi au frecventat cursurile clasei a VIII-a, au renuntat sa mai treaca prin testarea nationala pentru ca au plecat de cîteva zile, de cînd au intrat în vacanta, în strainatate, la parinti. În aceste conditii, continuarea studiilor este o idee care nu îi intereseaza.

Articol afisat de 1662 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective