Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 19 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Guvernul Tariceanu trece, în prezent, printr-o criza de oameni bine pregatiti“

„Guvernul Tariceanu trece, în prezent, printr-o criza de oameni bine pregatiti“

• interviu realizat cu deputatul PSD de Neamt Razvan Bobeanu

Reporter: Ce s-a întîmplat la motiunea de cenzura? A parut ca a fost mai multa zarva decît ceva serios...
Razvan Bobeanu:
Partidul Democrat a avut probleme înca de la început în ceea ce priveste strîngerea de semnaturi pentru depunerea motiunii. Stiti foarte bine scandalul care a fost. Problema este ca motiunea a limpezit apele, însa nu în sensul pe care a încercat sa-l acrediteze Emil Boc. Le-a limpezit, în opinia mea, în sensul ca a fost foarte clar ca în momentul de fata Alianta D.A., care si-a asumat guvernarea în 2004, formata din PNL si PD, nu mai exista. Am asistat la cele mai dure replici din razboiul PNL-PD. Vorbitorii celor doua partide si-au aruncat de la tribuna Parlamentului cuvinte foarte grele.
Rep.: Poate asa se obisnuieste în Parlament, poate termenul de tîmpit e unul uzual...
R.B.:
Nu e deloc uzual. E drept ca în Parlament sînt tot oameni si poate, uneori, îti cedeaza nervii, dar cred ca totusi ar trebui sa existe un control mai puternic, tocmai pentru ca vorbim despre persoane publice. Limbajul dur folosit ne-a dovedit o data în plus ca, în acest moment, PSD a ales calea cea buna, si anume s-a detasat total si de PNL si de PD, pentru ca nu e treaba noastra acest razboi.
Rep.: E o opinie, însa democratii au o alta. Cum ca votul de la motiune a dovedit colaborarea dintre PNL si PSD...
R.B.:
În primul rînd, noi nu am votat. Am fost prezenti în sala, dar nu am votat tocmai pentru ca aceasta motiune reprezinta o rafuiala între PD si PNL, o problema exclusiv a lor, pe care trebuie sa si-o rezolve singuri. PSD nu este nici anexa democratilor, nici anexa liberalilor, sîntem un partid de opozitie dupa ce, în 2004, Traian Basescu ne-a trimis în opozitie, si nu poporul român. Dar ne asumam acest rol si dorim sa încheiem acest ciclu electoral în opozitie, pentru ca nu e normal ca Partidul Democrat si Traian Basescu sa încerce sa-si rezolve problemele folosind PSD. Pe de o parte sîntem hoti, sîntem teroristi, pe de alta e nevoie de voturile noastre.
Rep.: Care mai sînt relatiile între Parlament si Presedintie?
R.B.:
Eu am spus chiar de a doua zi dupa referendum ca Traian Basescu este într-un corset constitutional si se pare ca am avut dreptate. Pe de o parte, nu poate dizolva Parlamentul pentru ca nu sîntem o republica prezidentiala, iar pe de alta parte, nu îl poate revoca pe primul ministru, acest atribut fiind al Parlamentului. De aici rezulta un singur lucru: presedintele trebuie sa treaca peste disputele personale cu Calin Popescu Tariceanu si cu alti oameni politici, pe care le-a transformat si în conflicte institutionale, si ar trebui sa înteleaga faptul ca numai colaborînd cu Parlamentul, Guvernul si celelalte institutii poate asigura prosperitatea României. Altfel, nu facem altceva decît sa ne certam, iar clasa politica are foarte mult de pierdut la capitolul imagine, în vreme ce agenda politicienilor este alta decît cea a cetatenilor. Din pacate, acest lucru nu l-au înteles Traian Basescu si Partidul Democrat de doi ani jumatate, dar nici PNL: agenda cetatenilor a fost, în acest interval de timp, cu totul alta decît cea pe care au stabilit-o dînsii.

„Nici pe departe nu avem un guvern performant“

Rep.: Pai daca vorbim de agenda noastra, a oamenilor simpli, ne-ar interesa cum o sa fie raportul europenilor...
R.B.:
În momentul de fata, este clar ca avem o serie de restante si la agricultura si la justitie. Nici pe departe nu avem un guvern performant. Guvernul Tariceanu trece, în prezent, printr-o criza de oameni bine pregatiti. Poate o sa ma întrebati de ce nu initiem o motiune de cenzura. Va raspund ca am stabilit trei obiective foarte importante pe care le vom prezenta Guvernului Tariceanu sa le puna în practica. Dar, înainte sa vi le enumar, va spun ca avem în vedere si faptul ca o eventuala noua cadere a Guvernului, eventuale alegeri anticipate înseamna o adîncire a crizei politice.
Revenind la cele trei obiective, am cerut în primul rînd marirea punctului de pensie, de la 31% la 45% din salariul mediu pe economie. Stim bine ca în zona pensiilor exista foarte, foarte multe probleme si exista o puternica nemultumire, îndreptatita.
O a doua masura se refera la agricultura, respectiv acordarea în acest an, din bugetul central al statului, a cîte patru milioane pe hectar pentru acei agricultori care trebuiau sa primeasca de fapt acesti bani de la Uniunea Europeana. Avem, în acest moment, 1.200.000 de beneficiari. De asemenea, acordarea din acelasi buget a cîte 3,5 milioane pîna la 5 milioane pentru cei 1.800.000 de proprietari care au suprafete mai mici de un hectar si care, potrivit normelor UE, nu pot primi acest ajutor.
A treia masura se refera tot la domeniul agricol, respectiv statul sa cumpere de la producatori, în acest an, un milion de tone de grîu. Productia estimata la grîu va fi de cel mult doua milioane de tone, fata de un normal de cinci-sase milioane de tone. În aceste conditii, statul va trebui sa intervina pe piata, sa cumpere cantitatea mentionata la pretul de sase-sapte mii pe kilogram, pe de o parte pentru a ajuta producatorii, pe de alta pentru a stabiliza pretul, ca sa contracareze samsarii, profitorii.
Sînt trei masuri extrem de importante, care vin în sprijinul a milioane de români.
Rep.: Care este perioada de gratie pe care o acordati Guvernului sa puna aceste masuri în practica?
R.B.:
Cred ca pîna în toamna vom putea vedea în ce masura Guvernul Tariceanu se va achita de aceste sarcini, daca va întelege ca sînt absolut necesare pentru rezolvarea problemelor a milioane de români. Daca nu, fiti sigur ca va fi introdusa o motiune de cenzura si va avea si sanse reale.

„Avem nevoie de fiecare dintre liderii partidului nostru“

Rep.: Am o întrebare din curtea PSD. Se vorbeste de revenirea în structurile de conducere a lui Adrian Nastase. Cum comentati?
R.B.:
Eu, personal, am auzit aceasta informatie mai mult din presa. Adrian Nastase a avut patru ani în mîna guvernarea tarii si eu zic ca a facut treaba buna. Mai cred ca e binevenit în echipa de conducere, însa acest lucru îl pot stabili doar forurile de conducere ale partidului. Important este sa întelegem ca sîntem o echipa si avem nevoie de fiecare dintre liderii partidului nostru, pentru ca pot aduce acel plus care sa se concretizeze în victoria noastra la viitoarele alegeri.
Rep.: Vorbind de reveniri, fostul deputat Iulian Tocu si-a exprimat intentia de a candida la sefia PSD Piatra Neamt...
R.B.:
Am aflat de acest lucru. Îi urez succes, este dreptul domniei sale sa candideze. Important este ca aceasta conferinta municipala, care se anunta interesanta si prin numarul mare de candidati la functia de presedinte, sa ne dea noua solutia cea mai buna pentru revigorarea si mentinerea ei pe o orbita normala care sa ne aduca acele procente de care avem nevoie în municipiul Piatra Neamt. Sînt multe de facut, iar timpul ramas pîna la alegeri este foarte scurt. Le urez succes tuturor celor care se vor înscrie în cursa pentru presedintia PSD Piatra Neamt.

Articol afisat de 1508 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective