Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pensionarii si-au „plîns“ saracia

Pensionarii si-au „plîns“ saracia

• ei au cerut sa se îndrepte legile care le fac nedreptati, întrucît „nu mai au timp de asteptat“ • sefii Prefecturii le-au ascultat pasul si vor trimite catre minister plîngerile celor de vîrsta a treia din judet •

Circa 200 de pensionari nemteni au iesit ieri dimineata din casa pentru a-si cere drepturile în fata reprezentantilor Guvernului în judet. De teama caniculei care se instaleaza înca de la primele ore, pensionarele au venit toate cu capetele acoperite cu palarii albe, brodate sau crosetate. Si batrînii s-au gîndit sa se fereasca de razele dogoritoare ale soarelor si au venit purtînd sepci, ori palarii de paie. La ora 9, sub 1% din pensionarii din Neamt îsi plîngeau saracia în fata Prefecturii. „Sîntem aici pentru ca vrem o viata mai buna. Nu-i cerem Guvernului lucruri sofisticate; vrem sa ne putem obloji ranile. ÃŽn judetul Neamt, sînt 19.000 de pensionari care traiesc greu si care n-au nici o putere de decizie. Cerem ca toate legile care nu ne fac dreptate sa fie revizuite“, a declarat profesorul Gheorghe Vadana, liderul Sindicatului Pensionarilor filiala Neamt. Vîrstnicilor adunati în fata Prefecturii li s-a adresat si reprezentantul Sindicatului CNSLR Fratia, Ion Lazaroaie, care a precizat faptul ca pensionarii de azi sînt oameni care au muncit o viata, care au ridicat tara si de care acum îsi bat joc guvernantii. Au mai vorbit si liderii pensionarilor de la Bicaz si Tîrgu Neamt, care au prezentat aceleasi probleme cu care se confrunta persoanele vîrstnice. Reprezentantul tîrgnemtenilor le-a atras atentia autoritatilor ca pensionarii „nu mai au mult timp de asteptat“, încercînd în felul acesta sa le convinga ca luarea masurilor de îndulcire a traiului celor de vîrsta a treia trebuie urgentata.
Dupa luarile de cuvînt la microfon, un grup de reprezentanti ai celor care pichetau s-a întîlnit cu prefectul Toader Mocanu, subprefectul Vasile Sendrea, care este presedinte al Comisiei de Dialog Social, conducerea Casei de Pensii si a Casei de Sanatate, precum si cu cîtiva functionari din Prefectura. Au fost reluate problemele vîrstnicilor, iar autoritatile au dat asigurari ca vor trimite catre minister doleantele pensionarilor nemteni si vor urmari care va fi traseul setului de solicitari trimis de la Neamt.
Conform scrisorii care a fost înmînata prefectului, nemultumitii cer majorarea valorii punctului de pensie la prima rectificare a bugetului din 2007, astfel încît acesta sa reprezinte 40% din salariul mediu brut pe economie. Vîrstnicii mai cer ajutoare sociale lunare de la bugetul de stat, pentru cei care au venituri sub 350 de lei, acordarea de medicamente compensate, efectuarea analizelor medicale gratuite. Pensionarii nemteni mai solicita aprobarea, în regim de urgenta, a unui act normativ care sa garanteze familiilor de pensionari care locuiesc în imobilele nationalizate si se retrocedeaza, pastrarea vechiului domiciliul pîna ce statul le va oferi alte locuinte corespunzatoare, suplimentarea numarului de bilete de tratament balnear pentru pensionari si respectarea numarului de bilete de tratament si de odihna stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Pichetarea prefecturilor si discutii între pensionari si sefii acestor institutii au avut loc, ieri, în toata tara. Scrisori cu revendicarile celor de vîrsta a treia, din toate colturile tarii, vor ajunge la Bucuresti si poate ca aceia care ar putea sa le îmbunatateasca viata vor tine cont de ele, macar partial.

Articol afisat de 1748 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Maria STUPCANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective