Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 29 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Seceta, vijelie, morti si raniti

Cele patru cuvinte din titlul comentariului meu de azi ar putea comprima o tragedie. Seceta, provocata de caldurile ucigase, aproape neîntîlnite în România într-un veac si jumatate, si de lipsa precipitatiilor, ameninta doua treimi din teritoriile agricole. Caldurile au omorît în doua zile treizeci de oameni. E un bilant de razboi. Vijelia, sora mai mica a tornadei americane, a pieptanat brutal sudul tarii la finalul celei mai calduroase zile a anului. A început în Mehedinti, a trecut peste Gorj, Dolj, Arges, Prahova si Bucuresti pentru a-si potoli furia uraganelor în pustietatile Baraganului. Am vazut în filmele americane cam ce produce o tornada. Un tirbuson de aer, plecat din slava cerului, se însurubeaza pe o bucatica de Terra, de unde extrage tot - case, masini, oameni, copaci. Tirbusonul acesta îndracit sta cîteva zeci de secunde sau cîteva minute într-un loc si la fel de ametitor trece în altul. Vijelia de marti seara a venit fara avertisment. În aceasta parte de lume ne-am învatat cu semne prevestitoare mai calme. Limba de foc a unui fulger se întrezareste departe, la orizont. Apoi se înnoreaza, vine vîntul, mai întîi încet, apoi furios. În final, e o descarcare de apa si eventual grindina. Cad uneori copaci. Ce s-a întîmplat acum iese din tiparele românesti. Savantul Coanda, care avea o formidabila colectie de fotografii de fulgi de zapada, remarcase amanuntul ca arhitectura fulgului de zapada nu este aceeasi în orice zona a pamîntului. Într-un fel arata un fulg de zapada din Carpati si altcum fulgul de zapada din Alaska. Tornada de marti seara a fost importata de pe alt continent. Ne-a prins nepregatiti si inspaimîntati. Am simtit cum fug de pe sosea masinile cu noi cu tot si o iau bezmetice peste cîmpie. Am vazut copaci lipiti cu fruntile de pamînt, ca niste musulmani în rugaciune. Am vazut zburînd ca niste zmee pe deasupra oraselor acoperisuri de casa. Sîrmele troleibuzelor si tramvaielor au scos scîntei, iar cartiere si localitati întregi au ramas în bezna. La cei 30 de morti, tragica recolta a doua zile de canicula, s-a mai adaugat unul si alti 12 raniti. Canicula si tornada au ucis oameni. Împreuna au dat dimensiunea unui jaf comandat din cer. În fata lui ramînem neputinciosi.
Pe fondul mĂ®niei lui Dumnezeu („nu ne mai rabda maica Cel de Sus“, se vaita o babuta din satul meu) sta altoita pecinginea politicii românesti. Te-ai astepta la o potolire a dusmaniilor, la trecerea pe turatie moale a demagogiei. As! Parlamentul rontaie motiune dupa motiune. Seceta e parola de schimb pentru partide la putere sau Ă®n opozitie. Afli ca groparul agriculturii românesti este nefericitul Decebal Traian Remes, Ă®mbrĂ®ncit Ă®n scaunul ministerial acum doua luni. Trebuie sa ai geniu distructiv pentru a Ă®ngropa Ă®ntr-un timp atĂ®t de scurt agricultura unei tari. Om fi avĂ®nd noi agricultura medievala, dependenta de plug si boi, dar tot nu poate fi omorĂ®ta Ă®n opt saptamĂ®ni. CĂ®nd Ă®n goarna critica sufla vĂ®njos cĂ®tiva fosti ministri ai agriculturii, unii plecati din scaun de curĂ®nd, te apuca greata. MĂ®nia Celui de Sus n-a potolit cĂ®tusi de putin Ă®nvrajbirile din birouri si cancelarii. Seful statului nu iarta nici el subiectul seceta. ĂŽntr-o declaratie de presa pe aeroport, Ă®nceputa cu subiectul unor exercitii militare româno-bulgare-sĂ®rbesti, domnul Basescu profita si joaca rolul care i se potriveste cel mai bine - acela de prim-ministru. Tonul abordat indica autoritatea Ă®n fata calamitatilor naturale, puterea de a le stapĂ®ni, controla, pune la punct. Doar domnia sa stie ce si cum. ĂŽn finalul discursului abordeaza, hodoronc-tronc, subiectul care pare sa-l roada cel mai tare la ficati: numirea, fara voia sa, Ă®n fruntea televiziunii, a unui politician pesedist. Domnul Basescu a numit un pesedist Ă®n fruntea SRI, dar ce importanta are? Razboiul politic merge mai departe, pe seceta, Ă®n miezul tornadelor, Ă®n toiul - Doamne fereste! - cutremurelor de pamĂ®nt.
Ma opresc aici. Singurul lucru cutremurator cu adevarat, tragic în esenta sa, este moartea, din motive de canicula si vijelie, a 31 de oameni.

Articol afisat de 1676 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tableta de Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective