Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sobolani cît mîta, în buricu' urbei

Sobolani cît mîta, în buricu' urbei

• 26 de mc de gunoaie au fost „recoltati“, ieri, din curtea unei batrîne din Piatra Neamt • azi urmeaza sa se adune înca pe atît • septuagenara a adunat, de-a lungul anilor, vrute si nevrute, uitînd sa mai arunce din lucrurile care nu-i trebuie • femeia a fost reclamata la Primarie, Sanepid si Mediu pentru ca proprietatea ei a devenit raiul sobolanilor • „n-am vazut asa ceva în viata mea - sobolani cît motanul siamez al batrînei“, a spus Vasile Chirila, director la Brantner •

Casa de pe bulevardul Decebal, nr. 54, candideaza cu sanse mari de reusita la titlul de bomba ecologica în buricul tîrgului Pietrei. Proprietara unei parti din imobil (foto) Elena Sandovici, a agonisit, de ani de zile, tot ce a considerat de cuviinta ca îi trebuie prin sau pe lînga casa, însa a uitat sa mai trieze din lucruri. Astfel, s-a ajuns la situatia de a avea un adevarat focar de infectie în mijlocul orasului, lucru constatat si de autoritati, dupa ani la rînd în care vecinii batrînei au facut reclamatii peste reclamatii. Ieri, s-a atins recordul absolut: 26 de metri cubi de gunoi au fost ridicati din curtea femeii, iar pentru azi au ramas înca pe atît de strîns. În conditiile în care un pietrean produce lunar doar 0,1 metri cubi, cantitatea de deseuri adunata de Elena Sandovici este impresionanta.
Dupa sesizarile ajunse la Compartimentul Disciplina în Constructii din cadrul Primariei, autoritatile au luat, alaltaieri, atitudine: s-au dus acasa la batrîna si au cercetat terenul. Debandada si sobolanii care misunau i-au convins pe vizitatori ca lucrurile nu vor fi deloc simple, mai ales ca femeia în vîrsta de 71 de ani nu s-a aratat deloc cooperanta si pe buna dreptate - este proprietatea ei. Pîna la urma, au reusit sa ajunga la o întelegere cu batrîna si sa poata intra ca sa faca ordine. Cei de la Romprest au pus capcane pentru sobolanii aciuati si au împrastiat cu solutie împotriva gîndacilor care se simteau ca la ei acasa. Ieri, municipalitatea a concentrat în zona forte impresionante: toate cele trei societati de salubrizare din oras - Brantner, Romprest si Salubritas, societatea Publiserv care sa ia cu autogrederul mormanele de gunoi, plus Politia Comunitara, asa, pentru orice eventualitate.
„N-am vazut asa ceva în viata mea - sobolanii erau cît motanul siamez al batrînei! I-am vazut cu ochii mei. Iar mirosurile... de nesuportat. Crunt! Noi am fost cei care am transportat în depozitul ecologic deseurile din curtea femeii. 26 de metri cubi, o masina întreaga! Mie mi s-a parut ca doamna are, totusi, ceva probleme. A strîns tot felul de lucruri, trebuincioase sau mai putin, si nu s-a îndurat sa mai arunce din ele din motive sentimentale sau Dumnezeu stie de ce. ÃŽnsa, curtea este foarte mica si a umplut-o cu de toate: cartoane, sticle, lemne, haine, tot soiul de lucruri“, a declarat Vasile Chirila, director la Brantner Servicii Ecologice SA.
„A fost o actiune comuna a mai multor societati, a Primariei si Politiei Comunitare. Pentru ca este vorba de o curte si o proprietate privata, a fost nevoie sa actionam sub controlul Primariei si Politiei Comunitare. Noi am intervenit cu echipele de deratizare si dezinsectie, pentru ca erau foarte multi sobolani. Publiserv a taiat gardul si a încarcat masina de gunoi a celor de la Brantner“, a spus si Iulian Hanganu, director la Romprest.
La rîndul lor, politistii comunitari au fost mobilizati pentru a pazi teatrul de operatiuni, dar si pentru a dirija autoturismele care circulau pe bulevardul Decebal si ar fi putut fi incomodate de autogrederul Publiserv. „Sesizarile în acest caz au fost adresate Primariei, iar aceasta a fost cea care a coordonat toata aceasta operatiune. Noi doar am asistat. Prezenta noastra a fost necesara pentru ca batrîna s-a opus, initial, interventiei si a fost nevoie de munca de lamurire ca trebuie sa accepte sa se ridice gunoaiele. Curtea era plina, erau si sobolani, si pisici si cîini, si tot felul de gînganii. Pîna la urma, batrîna a acceptat si a dat o declaratie în acest sens. Totodata, a fost nevoie de noi pentru ca au aparut probleme de circulatie rutiera. Cîta vreme autogrederul Publiserv a scos gardul si a încarcat deseurile, circulatia auto a fost îngreunata, iar noi ne-am aflat acolo ca sa o dirijam“, a declarat Ioan Sîrghi, directorul adjunct al Politiei Comunitare pietrene.

14 ani de judecata

Vecinii Elenei Sandovici au ramas muti de uimire cînd au vazut ca în sfîrsit se face curat în curtea femeii. La aceeasi adresa este farmacia Tomsa, imediat lînga este o terasa, peste drum e biserica Precista Veche. Violeta Tomsa spune ca de ani de zile anunta autoritatile ca situatia nu mai poate fi îndurata, dar actiunea de ieri nu i se datoreaza. „Noi am facut sesizari în repetate rînduri, iar la Primarie cred ca ultima data am facut acum un an. Tot atunci am facut si la Sanepid, si la Mediu. Sanepid-ul a venit sa verifice, dar cînd a vazut cîinii din curte a spus ca nu mai intra, de frica, iar de la Mediu ni s-a spus ca problema trebuie rezolvata de alte institutii competente. Nu stiu ce minune s-a putut întîmpla de au venit acum si i-a lasat sa intre“, zice Violeta Tomsa. Aceasta povesteste ca, în fapt, casa a apartinut socrilor sai, care în 1986 au vîndut o parte din imobil Elenei Sandovici. Contractul a fost în neregula de la bun început, dar asa a ramas. Cladirea era amenintata cu demolarea în fiecare an, inclusiv dupa revolutie. „Pe noi nu ne-a lasat sa facem nimic aici, dar nici ea n-a facut. 14 ani de zile ne-am judecat cu ea. N-a facut nici macar curatenie, este o mizerie si niste mirosuri de nedescris. Anul trecut am solicitat Primariei o autorizatie pentru a extinde farmacia, dar ni s-a pus conditia sa facem curat în curtea ei. Am vrut, dar nu ne-a lasat, n-am putut sa ne întelegem cu ea. La orice încercare a noastra de a discuta civilizat si de a gasi o cale de întelegere, ne-am trezit cu cîte un proces. Acum ma bucur ca în sfîrsit scapam de mizerie“, a mai spus farmacist Violeta Tomsa.
Astazi urmeaza runda a doua de curatenie, cu aceleasi efective mobilizate. Firmele de salubritate implicate în „procedura“ estimeaza ca se va ajunge tot pe la 20 de metri cubi de deseuri colectate si transportate. Primaria îsi va prezenta astazi punctul de vedere oficial, deoarece ieri nu avea toate datele, în ciuda faptului ca a comandat si coordonat actiunea de „anihilare“ a bombei ecologice din centrul orasului.

Articol afisat de 2074 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective