Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Razboi cu italienii, pentru padure

Razboi cu italienii, pentru padure

• o femeie din Hociungi se judeca cu proprietarii italieni ai unei balastiere • aceasta sustine ca i-a fost violata proprietatea prin construirea unui drum forestier •

Mariana Buga, din satul Hociungi, comuna Moldoveni, se judeca cu o firma din Italia, acuzîndu-i pe reprezentantii societatii de violare de proprietate, deoarece îsi desfasoara activitatea pe doua hectare de padure pe care are titlu de proprietate. S-a ajuns si la judecata, procesul fiind început pe 12 decembrie 2006, dar, dupa îndelungi audieri de martori, pîna în prezent, judecatorii nu au dat nici o solutionare cazului. „Suprafata de doua hectare de padure a fost a bunicului meu. Dupa moartea acestuia, i-a revenit tatalui meu. Cum în 1991 nu aveai voie sa detii decît un hectar de padure, tata a fost nevoit sa treaca un hectar pe numele unchiului meu, Bontas Gheorghe. La un moment dat, am solicitat titlurile de proprietate de la Primaria Filipesti, însa primarul comunei nu a vrut sa le elibereze. Atunci am apelat la ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, si acesta mi-a dat dreptate, solicitîndu-i primarului sa-mi elibereze titlurile de proprietate. Dupa vizita mea la ministru, am fost pusa în posesia celor doua hectare de padure si atunci am aflat ca pe proprietatea mea lucreaza firma italiana SC Edil Center SRL, directorul acesteia fiind Pietro Salvo Morandini. Am fost la acesta de vreo 12 ori pentru a concesiona suprafata de padure si nu am avut nici un rezultat. Apoi am fost la primarul comunei care mi-a stabilit o întîlnire cu proprietarul italian pentru a negocia vînzarea terenului. Acestia mi-au oferit 20 de milioane de lei vechi si bineînteles ca nu am acceptat, ba chiar am insistat sa paraseasca proprietatea. Atunci, administratorul fantoma al societatii, Ciprian Popa, spun fantoma deoarece nu apare în organigrama societatii, mi-a zis ca terenul este al primariei si ca nu este proprietatea mea“, a precizat Mariana Buga. Pentru a-si obtine drepturile, aceasta a ajuns la primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, care i-a solicitat prefectului de Bacau sa solutioneze problema. „Vazînd ca nu rezolv nimic cu italianul si ca nu vrea sa paraseasca proprietatea, am apelat din nou la ministrul Flutur, care mi-a programat o întîlnire cu premierul Tariceanu. Acesta a apelat la prefectul Bacaului si doar asa mi-am obtinut tilurile de proprietate“, a mai precizat Mariana Buga.

Drum public sau proprietate?

Dupa ce a primit titlurile si le-a prezentat societatii italiene, firma si-a mutat utilajele pentru balastiera pe proprietatea Primariei Filipesti, însa a continuat sa-si desfasoare activitatea pe proprietatea reclamantei. „Am fost la firma italianului unde am lasat copii xerox dupa titlurile de proprietate, însa administratorul, Ciprian Popa, nu m-a luat în considerare. Dupa trei luni, societatea si-a mutat depozitele de balast pe terenul primariei, însa firma a continuat sa-si desfasoare activitatea pe terenul meu, sustinînd ca este drum public. Acest drum a fost facut pe proprietatea mea, pentru a transporta balast, conform unor adrese facute la initiativa primarului Ioan Apostol si administratorului firmei catre Inspectoratul Silvic Bacau si Suceava. ÃŽn plus, pentru crearea suprafetei de depozitare si construirea drumului mi-a fost defrisata o suprafata de 70 de ari de padure, apoi, excavînd pe malul drept al Siretului, mi-au fost inundati alti 70 de ari de padure si, daca lucrarile vor continua si asupra malului stîng, risc sa ramîn fara proprietate“, a mai mentionat Mariana Buga. Femeia a împrejmuit proprietatea cu sîrma ghimpata, însa aceasta a disparut, în scurt timp. Dupa acest ultim pas, femeia a apelat la Judecatoria Buhusi, unde a chemat în instanta societatea italiana si Primaria Filipesti. „Ca sa nu mai întîmpin si alte neajunsuri, i-am dat în judecata. Am apelat si la Parchetul Buhusi, dar procurorul Constantin Bostan a cercetat cazul doar cu proprietarul italian, fara mine“, a mai precizat femeia. Aceasta a solicitat expertiza silvica, a facut demersuri si la Garda Nationala de Mediu, Agentia de Protectie a Mediului, la Directia Apelor Bacau, dar societatea italiana are eliberata o autorizatie de la Directia Apelor si în prezent îsi desfasoara activitatea pe suprafata de padure a reclamantei. „Toate forurile superioare la care am apelat mi-au spus ca ma lupt cu morile de vînt, pentru ca primarul Ioan Apostol a eliberat societatii italiene documentatia necesara pentru eliberarea autorizatiei. ÃŽn plus, am intervenit la Brigada de Interventii de la Bucuresti, pentru a face un reportaj, dar auzind numele primarului, m-au refuzat, deoarece au sutinut ca Ioan Apostol este protejatul domnului Stolojan. ÃŽn prezent, sînt în curs de judecata, am adus toata documentatia care mi-a fost ceruta si astept ca, pe 10 iulie, cînd va fi urmatorul termen de judecata, sa obtin o hotarîre favorabila“, a încheiat Mariana Buga.

Fotografii din satelit

De cealalta parte, reprezentatul firmei „Edil Center“ a sustinut ca societatea nu-si desfasoara activitatea pe proprietatea femeii, balastiera fiind concesionata de la Apele Române si ca foloseste doar o sosea de acces care traverseaza padurea pentru a ajunge la balastiera. Acest drum exista cu multi ani înainte de reîmproprietarire, lucru dovedit de firma italiana cu fotografii realizate prin satelit. „Exista într-adevar un proces pe rol. Aceasta persoana, Buga Mariana, a fost pusa în posesia unei paduri de mlastina, undeva la Filipesti, unde noi am început sa ne desfasuram activitatea cu multi ani în urma si au mai fost si alte societati care au lucrat pe acel teren. Calea de acces pe care sustine ea ca am facut-o noi exista de mult timp, chiar batrînii locului au confirmat acest lucru. Deci noi nu am facut nici un drum, acesta exista. Din acel moment, doamna a început cu reclamatii, cu santaje, a ajuns la procuratura, prefectura, chiar si presedinte. Noi sîntem în litigiu, iar, daca instanta va spune sa nu mai trecem pe proprietatea respectivei persoane, asa vom face. Noi am venit cu argumente, cu martori, printre care Primaria Filipesti, Consiliul Judetean Bacau si chiar fotografii din satelit ca sa demonstram ca acea cale de acces a existat. Deci am cazut în «oala» fara vina. Noi exploatam acolo balast si tot ceea ce înseamna balastiera si apa apartine statului român, cu alte cuvinte ne desfasuram activitatea pe proprietatea statului. Avem contract cu Apele Române care administreaza proprietatea statului, implicit balastierele. Folosim doar acel drum care traverseaza si proprietatea ei, însa balastiera este la circa un kilometru de proprietatea doamnei“, a declarat Cristi Popa, reprezentant al societatii italiene Edil Center.

Articol afisat de 2176 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Diana HÃŽRTAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective