Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Omagiu dascalilor de ieri si azi

• Ziua ÃŽnvatatorului a prilejuit ample manifestari la Piatra Neamt

Peste o suta de dascali nemteni, pensionari si activi, s-au întîlnit în ultima zi a lunii trecute, în curtea Caminului Cadrelor Didactice de pe strada Mihail Sadoveanu din Piatra Neamt, ca sa participe la o serie de manifestari organizate cu prilejul Zilei ÃŽnvatatorului. Prezenti în mijlocul lor au fost subprefectul Vasile Sendrea, viceprimarul Vasile Ouatu, vicepresedintele Consiliului Judetean, Dumitru Badea, care au transmis sentimente de respect si de pretuire pentru intelectualii de ieri si de azi, precum si mesajele prefectului Toader Mocanu, sefului Consiliului Judetean, Vlad Marcoci, si primarului Gheorghe Stefan. Din alt capat de tara, a raspuns invitatiei profesorul Viorel Dolha, presedintele Asociatiei ÃŽnvatatorilor din Arad, care a venit aici pentru ca are ce învata, dupa cum singur a marturisit. Profesorul Gheorghe Amaicei, presedintele Asociatiei ÃŽnvatatorilor din Neamt, si-a exprimat bucuria pe care o traiesc dascalii nemteni în ultimul timp, datorita faptului ca au intrat în posesia imobilului pe care l-au revendicat. „Aceasta zi prezinta o dubla semnificatie pentru noi, Ziua ÃŽnvatatorului si împlinirea a 95 de ani de la înfiintarea primei asociatii de învatatori din Neamt, care s-a înfaptuit în 1912, primul presedinte fiind înaintasul nostru Leon Mrejeru. ÃŽnsa, bucuria cea mai mare este ca ne aflam aici, în curtea acestei cladiri construite de înaintasii nostri, pe un teren achizitionat de la Primaria Piatra Neamt, din contributia cadrelor didactice, din salariul propriu, pentru a adaposti învatatorii din mediul rural cînd ne vizitau, precum si pentru copiii acestora, care studiau la scolile din Piatra Neamt. Fara a fi nationalizata sau expropriata, cladirea a intrat în posesia statului în perioada comunista, iar acum, dupa noua ani de actiuni în instante, am revendicat-o si dorim sa ramîna a noastra pentru totdeauna si multumim forurilor superioare care ne-au sprijinit“, a subliniat profesorul Gheorghe Amaicei.
Un Te Deum a fost oficiat de preotii Dumitru Chitimus, paroh al Bisericii Sfîntul Ioan Domnesc, si Vasile Pavaleanu, paroh al Bisericii Sfîntul Ioan Maratei, care au binecuvîntat pe cei prezenti si s-au rugat pentru sufletul colegilor lor trecuti la viata vesnica. „Ne rugam la Bunul Dumnezeu ca între biserica si scoala sa fie mereu o solidaritate crestina“, a subliniat preotul Chitimus.
Dupa ce au vizitat interiorul institutiei, oaspetii intelectuali au fost condusi în sala „Theodor Macarie“ a Liceului de Arta, de pe strada Penes Curcanul.

Repere ale trecutului învatamîntului nemtean

ÃŽntr-un cadru solemn, au fost înmînate diplome de excelenta, aniversare, de onoare si de recunostinta tuturor celor care au adus o parte din prinosul lor învatamîntului nemtean, printre care venerabilii dascali Floarea Ecaterina (Borca), Maria Romanescu (102 ani, Dreptu - Poiana Teiului), Vrînceanu Ecaterina (Tîrgu Neamt), Teoctist Galinescu (Hangu), Grigore Ungureanu (Ceahlau), Paul Popescu (Roman), Mihai Timofte (Podoleni), Stefan Ursu, Traian Cicoare, Veronica Mihailescu (Piatra Neamt) si multi, multi altii. Manifestarea de sîmbata s-a încheiat cu un program artistic sustinut de formatii de elevi ale Liceului de Arta „Victor Brauner“ si Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu“ din Piatra Neamt.
Colocviul „Dascali nemteni de altadata“ a continuat suita manifestarilor organizate de Asociatia ÃŽnvatatorilor, în colaborare cu Complexul Muzeal Neamt si s-a desfasurat duminica, 1 iulie, începînd cu ora 11. Prin comunicarile lor, profesorii Gheorghe Amaicei, Elena Cojocariu, Paul Vasiliu, dr.ing. Victor Chiribau, Gheorghe Grigorica, Ludovica si Victor Tanasescu - Bucuresti, Veronica Mihailescu si Sofia Burculet au adus în atentia celor prezenti pe o parte din intelectualii de elita pe care i-a avut judetul Neamt, repere de conduita precum profesorii Gheorghe Capsa, Ion Tazlauanu, Marcel Dragotescu, Sidonia Hogas, învatatorii Iosefina si Constantin Rascanescu, plastician Elena Urdareanu-Herta si altii. A fost evocat si Corul ÃŽnvatatorilor din Piatra Neamt, de la a carui înfiintare au trecut 105 ani. Programul a continuat cu lansarea celei de-a doua editii a volumului „Tataia“, scris de Sidonia Hogas si prezentata de criticul Cristian Livescu si cu vizitarea expozitiei de baza a Muzeului de Arta Piatra Neamt. „Sînt convins ca, peste tot în tara, Asociatia ÃŽnvatatorilor din Neamt va fi data de exemplu pentru realizarile sale fructuoase. M-a impresionat si faptul ca simpozionul «Dascali nemteni de altadata» a ajuns la a XVII-a editie. Doresc ca împreuna cu colegii din Neamt, în toamna, sa realizam un vis si anume înfiintarea Asociatiei Generale a ÃŽnvatatorilor din România“, a subliniat profesorul Dolha Vasile, presedintele Asociatiei ÃŽnvatatorilor din Arad.

Articol afisat de 2886 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective