Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SECETÃ, OZN-uri si MIG-uri

SECETÃ, OZN-uri si MIG-uri

• seceta care s-a abatut asupra Moldovei naste controverse ciudate • disperati, oamenii dau vina pe ce apuca • pe avioane, OZN-uri sau pe mînia divina • „nu sînt alte cauze, ci este efectul încalzirii globale“, a declarat Ioan Rancea, seful Statiei Meteo Piatra Neamt •

Seceta care s-a abatut în acest an asupra României, apreciata de specialisti ca fiind mai grava decît cea din 1946, a început sa capete interpretari nebanuite, în special în mediul rural. MIG-urile, OZN-urile si pedeapsa divina par a fi notiuni care nu au nici o legatura, însa taranul simplu le crede „vinovate“ de pîrjolirea recoltelor, secarea fîntînilor si chiar pentru decesul unor semeni. Localnicii din Racova si Buhusi, judetul Bacau, precum si cei din comuna Români, judetul Neamt, au dat vina pe avioanele MIG 21 Lancer, care prin programul de zbor din ultima vreme, impus de obligatiile NATO, ar fi gaurit si împrastiat norii aducatori de ploaie. Taranii din judetul Bacau au cerut primarilor sa intervina pe lînga autoritatile judetene pentru a schimba programul de zbor al supersonicelor. „Gospodarii sînt nemultumiti ca avioanele survoleaza localitatile noaptea, uneori pîna la ora 12, la joasa înaltime. Acestia sustin ca zgomotul insuportabil sperie batrînii si copiii. Nu s-au plîns doar de zgomot, ci si de faptul ca avioanele împrastie norii si din aceasta cauza este seceta“, a declarat Vlad Toader, primarul comunei Racova. Manole Ciobanu, primarul comunei nemtene Români, a precizat ca avioanele de la unitatea specializata din Bacau mai efectueaza raiduri si prin zona, însa a opinat ca acestea i-ar putea ajuta pe agricultori. „Pe seama MIG-urilor au fost facute numeroase glume. Iata ca, dupa ce au «Ã®ngrasat pamîntul», pe post de chimicale, acum avioanele sînt raspunzatoare de seceta, în conceptia unor sateni. Personal, cred ca acestea ar putea împrastia norii, pentru a împiedica vînturile puternice si uscate care fac prapad în culturile si asa compromise, precum si în gradinile oamenilor. La noi, în zona, nu am resimtit atît de acut ca în alte parti efectele secetei. Am fost ocrotiti de Dumnezeu, dovada ca sîntem oameni buni“, a declarat primarul din Români, Manole Ciobanu.

Discutii despre... extraterestri

„Ciudateniile“ vremii, începînd din iarna si pîna la jumatatea verii, i-au intrigat foarte serios, de altfel, pe mai toti satenii din zona municipiului Roman, care au gasit fel de fel de alte „explicatii“, pe lînga cele oficiale. Persoane cu vîrste venerabile au declarat ca nu au vazut asa o seceta de cînd se stiu, fenomen pe care îl asociaza cu alte „mistere“, cum ar fi formele geometrice aparute în culturile din preajma orasului Roman, la Trifesti si Dulcesti. Asadar, ori MIG-urile, ori... OZN-urile ar fi avut ceva de-a face cu tulburarea vremii, conform spuselor unor oameni pentru care si „teoria conspiratiei“ functioneaza din plin. „Pîna acum a fost asa o caldura încît, chiar daca va mai ploua doua saptamîni, culturile nu mai au mari sanse. Nu stiu ce anume a provocat dereglarea atmosferica, dar, dupa cîte s-au tot întîmplat, nici nu mai stii ce sa crezi. Am auzit tot felul de discutii despre extraterestri, aici în comuna, însa nimeni nu i-a vazut, dar iarba s-a uscat pe islaz în forma de cercuri. Am aproape 80 de ani si nu am mai auzit de asa ceva, poate o fi o legatura între toate lucrurile care ni se întîmpla. Mi se pare ca da de gîndit si faptul ca unde au aparut cercurile nu a mai crescut vegetatia“, a mentionat Vasile M., din comuna Trifesti.

„Ne bate Dumnezeu, din cauza rautatilor oamenilor“

Fîntînile secate, pasunile arse, lipsa hranei pentru animale, lipsa apei potabile si culturi uscate de seceta, toate au fost puse de catre locuitorii satului Vladnicele, Stanita, cea mai afectata localitate din judetul Neamt, pe seama rautatii oamenilor. „De aceea ne bate Dumnezeu, pentru ca sîntem rai, ne «mîncam» unii pe altii. Am ajuns la batrînete sa car apa cu galeata si sa merg mult pe jos, de la fîntîna din centrul satului si pîna acasa. Nimeni nu a facut nimic pentru noi, oamenii din sat“, a declarat batrîna Anica Rusu, din Vladnicele. Intreprinzatorii descurcareti cara apa cu carutele din Todireni sau mai departe si apoi o vînd gospodarilor din Vladnicele cu un leu sau chiar mai mult, galeata plina cu apa. ÃŽn biserici, preotii tin slujbe speciale pentru ca Dumnezeu sa dezlege „baierele Cerului“ si sa elibereze ploile binefacatoare. ÃŽn comunele Ruginoasa si Trifesti, preotii parohi au scos din biserici icoanele sfinte si au pornit în pelerinaje la marginele localitatilor pentru a invoca ploaia.

„Este efectul încalzirii globale“, spun specialistii

ÃŽntre oamenii de rînd parerile sînt împartite, iar cauzele identificate sînt diverse, cel mai probabil în functie de gradul de cunoastere si informare. Cu toate acestea cea mai importanta parere este cea a specialistului, care apreciaza ca tot ceea ce noi suportam este efectul încalzirii globale. Ion Rancea, seful Statiei meteo Piatra Neamt, apreciaza ca deocamdata lipsa precipitatiilor nu trebuie sa creeze panica, ceea ce îngrijoreaza cu adevarat fiind fenomenele extreme, intensificarile de vînt cu aspect de vijelie, ploile torentiale cu caderi de grindina sau frecvente descarcari electrice. „Este o perioada secetoasa asemanatoare cu cea din 2003. Am intrat în primavara cu un deficit de precipitatii din luna octombrie a anului trecut, iar pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2007 deficitul este de 100 de litri pe metrul patrat. Acesta este mai accentuat în partea de est a judetului. Temperaturile zilei ajung deosebit de ridicate, la sol înregistrîndu-se între 55 si 65 de grade, iar maxima a fost de 66 de grade si s-a înregistrat la Piatra Neamt. Pe 26 iunie a fost cea mai mare temperatura, la umbra, de cînd se fac masuratorile, respectiv de 37 de grade. Pentru exemplificare pot sa spun ca maxima absoluta, de 38,6 grade la umbra s-a înregistrat pe 17 august 1952. ÃŽn aceste conditii, plantele sufera foarte mult, lipsa precipitatiilor a dus la calamitarea unor suprafete foarte mari din culturile de primavara, iar acum sînt afectate culturile de porumb si sfecla de zahar. Directorul Administratiei Nationale de Metereologie, Ion Sandu, a apreciat ca perspectivele de îmbunatatire a acestei situatii sînt destul de slabe si undeva abia în luna octombrie. Nu sînt alte cauze, ci este efectul încalzirii globale“, a declarat Ioan Rancea.

Articol afisat de 2108 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, C. CALIMAC, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective