Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Revolta colorata, la Primarie

Revolta colorata, la Primarie

• locatarii blocului 40 de pe Aleea Ulmilor din Piatra Neamt, s-au prezentat în curtea institutiei revoltati ca trebuie sa paraseasca imobilul pîna la sfîrsitul saptamînii • desi aproape toti au primit locuinte de necesitate pe strada Muncii, ei sînt nemultumiti de conditiile de acolo • „le dau foc si ma duc la puscarie, ca acolo am masa si cazare asigurata“, vocifera Ghiocel Ungureanu • „sa vina televiziunea sa ne televizioneze pe noi, sa vada lumea cum domnu' primar ne arunca în strada, ca fotbalistii si stadionul sînt mai importanti pentru el“, se jeluia Maria Bozu • autoritatile pietrene au ramas neînduplecate: blocul va fi evacuat complet •

Tiganii din blocurile problema ale orasului au facut o noua revolutie de catifea în curtea Primariei Piatra Neamt. Vreo treizeci din ei s-au adunat ieri în curtea institutiei, cu copii cu tot, ca sa impresioneze oficialii, toti nemultumiti de faptul ca au fost somati sa paraseasca locuintele în care stau la blocul 40 de pe Aleea Ulmilor, pîna la sfîrsitul saptamînii. ÃŽn ajutorul lor au sarit si etnicii de la blocul D2 de pe Aleea Tiparului, desi n-aveau nici o treaba, precum si cei de pe strada Nicu Albu. Harmalaia a fost maxima, tiganii fiind nemultumiti nu atît de faptul ca trebuie sa plece, ci de noile locuinte pe care aproape toti din ei le-au primit în strada Muncii. Parca nu se îndura sa paraseasca „vilele luxoase“ de la blocul 40, unde este curatenie luna, pentru niste locuinte noi.

„Sîntem tigani, dar sîntem în rînd cu lumea“

Cu copiii lipiti de fuste si tigarile în mîna, tigancile erau puse pe scandal si l-au luat la tocat pe primarul Stefan. „Sîntem zece persoane - opt copii si noi doi. Stam la D2, dar ne-a dat pe strada Muncii. Unde sa ma duc eu cu zece persoane sa stau în 12 mp. Acolo e si cale ferata, e si canalul la doi pasi, se duc copiii si se îneaca. E un pericol acolo! E un singur WC la zece persoane! E statia de epurare si miroase îngrozitor. Dar primarul vrea sa ne scoata din oras. Noi am crescut aici, am buletin de oras. Avem copii bolnavi de SIDA, de leucemie, unde sa mergem cu ei? Sîntem tigani, dar sîntem în rînd cu lumea. Domnu' primar vrea sa ne arunce pe cîmp, sa nu mai vorbim cu nimeni, sa fim numai noi între noi sa ne omorîm?! Sa vina televiziunea sa ne televizioneze pe noi, ca sa vada lumea cum domnu' primar pe care l-am votat ne arunca în strada! Domnu' primar nu e, e plecat la mare în strainatate, cu fotbalistii, ca stadionul si fotbalistii sînt mai importanti ca noi“, vocifera Maria Bozu. Cel mai preocupat de aspectul grupurilor sanitare separate de camerele de locuit s-a aratat Ghiocel Ungureanu: daca are treaba la baie si da peste vreo femeie? Sau intra vreun copil peste el? „Unde mergem cu copiii, în strada? Le dau foc. Stiu una ca ma duc la puscarie, dar acolo am masa si cazare asigurata. ÃŽmi zice sa ma duc sa muncesc, dar nu-mi da de munca. Unde sa ma duc, ca toti cînd aud ca sînt tigan nici nu se uita la mine! Sa-mi dea de munca, ca muncesc. Sa-mi dea casa, sa am unde sta cu copiii“, spunea revoltat barbatul.
Neculai Borcoi sta pe strada Nicu Albu împreuna cu familia. „Stam de 40 de ani acolo si acum ne scoate. Dracu' stie un' ne muta. Domnu' primar vrea sa vînda pamîntul ca altfel nu pricep de ce nu ne lasa sa locuim în casa în care stam de 40 de ani. Avem copii la scoala acolo, aproape, avem lucruri“, spune barbatul în vîrsta de vreo 40 - 50 de ani. Nu pare atît de stresat sau cel putin nu se manifesta cu atîta efervescenta ca amicii lui. Tot calme sînt si Monica Capra si Miruna Matei. Nu par a avea mai mult de 22 de ani, au copii si spun ca au stat toata viata în centrele de plasament. ÃŽn mod normal ar fi trebuit sa fie cazate în blocul I2 de pe Gavril Galinescu, unde FIL Petrodava a amenajat un centru rezidential pentru copiii parasiti care trec de majorat. Monica spune însa ca nu s-a dus acolo pentru ca are barbatul tigan si a avut probleme din cauza asta. „Data trecuta cînd ne-a scos în strada de la blocul 40 am stat doua nopti cu copilul afara, în ploaie, si dup-aia doua luni cu el în spital. Miruna a stat cu copilul mai mult prin spitale, ca era frig si a facut semipareza la fata“, povesteste Monica. Omul care teoretic asigura legatura Primariei cu comunitatile de rromi din Piatra Neamt, consilierul pe problemele etnice Maria Bengoi, spune însa ca dracu' nu e chiar atît de negru pe cît spun conationalii. Locatarii de la blocurile 40 - blocul D2 nu a fost luat în discutie - au fost chemati la întîlnirea cu oficialii pietreni pentru a pune la punct mutarea lor pe baza de repartitie în locuintele de necesitate din strada Muncii. „Le-am explicat ca aceste locuinte sînt temporare, vor sta aici maxim un an de zile, pîna cînd administratia locala va reusi sa construiasca locuinte sociale“, a declarat Maria Bengoi. Plîngerile tiganilor au fost în principal legate de încalzire, pentru ca locuintele din strada Muncii sînt dotate cu sobe, dar viceprimarul Vasile Ouatu le-a promis ca va fi amenajat un depozit de lemne, cu paznic, de unde îsi vor lua cota de lemne. Apoi, este problema apei. Grupurile sanitare sînt la comun, iar apa pentru gatit trebuie luata tot de aici. „Am convenit ca fiecare familie sa primeasca o toaleta, cu cheie, si un dus. Chiuvetele vor fi folosite la comun“, spune Maria Bengoi. Tiganii au mai vrut si lumini pe timp de noapte, si autobuze care sa îi lege de oras. Cît despre discriminare si izolare „pe cîmp“, Maria Bengoi neaga categoric: „Strada Muncii este la cîtiva kilometri de centrul orasului, e zona periferica într-adevar, dar nu putem spune ca este izolata“.

„S-a terminat cu era Rotaru!“

„Li s-au oferit si construit locuintele tranzitorii. ÃŽn acestea se pot muta doar cei care au avut contract ferm de ocrotire sociala de la blocul 40. Acest imobil se repara cu fonduri ANL si va fi destinat locuintelor ANL, pe care noi le repartizam conform legii, or legea nu tine cont de etnie. S-a terminat cu era Rotaru! Administratia Stefan nu va ceda acestor presiuni pentru ca sînt convinsa ca în spatele lor se afla un interes politic“, a declarat Irina Hirte, consilierul primarului Stefan si ales local totodata. Catalin Curalariu, seful Serviciului Gospodarie Comunala, spune ca vineri dimineata imobilul din Darmanesti va fi evacuat pentru ca ANL trebuie sa termine reabilitarea blocului. A ramas etajul IV, tocmai pentru ca anul trecut tiganii s-au împotrivit evacuarii. De data asta autoritatile nu vor mai ceda în fata presiunii pentru ca le ofera etnicilor o alternativa provizorie pîna la locuintele sociale. De altfel, înstiintarea a fost trimisa înca de acum doua saptamîni si foarte multi din rromi au luat legatura deja cu Locato ca sa se poata muta. Pe strada Muncii, Primaria a construit 52 de unitati locative, în 13 module, fiecare locuinta avînd doua camere si o suprafata de 21 mp. Care a fost cu familia mai numeroasa, a primit doua locuinte. Chiria lunara este de aproximativ 30 de lei.

Articol afisat de 2141 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective