Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 5 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
11 rromi si-au asigurat locurile în licee sau scoli de arte

11 rromi si-au asigurat locurile în licee sau scoli de arte

• acestia au fost deja repartizati, în functie de optiuni, pe locurile rezervate special pentru ei • elevii au acest privilegiu, fara a mai trece prin emotiile provocate de admiterea computerizata •

Unsprezece elevi rromi din judetul Neamt, care au trecut cu bine de testele nationale, obtinînd note si, implicit, media de admitere peste 5, si-au asigurat locuri în clasa a IX-a, în licee sau scoli de arte si meserii, fara a mai astepta repartizarea computerizata. Conform legislatiei în vigoare si a grijii autoritatilor ca etnicii sa fie integrati în societate, pentru acesti copii se asigura cîte doua locuri în fiecare clasa de liceu sau scoala de arte si meserii. Aceste locuri se înfiinteaza în unitatile de învatamînt în care rromii îsi exprima dorinta sa studieze dupa terminarea ciclului gimnazial. „La sediul Inspectoratului Scolar Judetean Neamt a avut loc repartizarea elevilor rromi pe locurile special rezervate pentru ei. ÃŽn judetul Neamt au trecut cu bine peste testele nationale unsprezece elevi. Dintre acestia, opt au vrut sa continue studiile la liceu, iar trei la scoli de arte si meserii. Printre liceele pe care le vor frecventa acestia se numara Grup Scolar Vasile Sav, Colegiul National Roman Voda, Grup Scolar Economic Administrativ Piatra Neamt, Grup Scolar Miron Costin Roman si Colegiul Tehnic Ion Creanga Tîrgu Neamt“, a declarat profesorul Costica Alexe, inspector scolar pe probleme de rromi în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
Acestia nu sînt singurii etnici care se vor afla în rîndurile elevilor care îsi continua studiile dupa clasa a VIII-a. Altii 12 au trecut cu bine de testele nationale, dar au ales „varianta dura“ a repatitiei computerizate, preferînd ca unitatea de învatamînt în care îsi vor continua studiile sa fie aleasa de calculator, în functie de media pe care au obtinut-o la testele nationale si cea din cei patru ani de gimnaziu. ÃŽn aceste conditii, în anul scolar viitor, în judetul Neamt, 23 de elevi rromi vor fi în clasa a IX-a. Numarul lor ar putea fi si mai mare daca dintre cei care nu au luat sau nu s-au prezentat la sustinerea testelor nationale, unii vor vrea sa mearga la scoli de arte si meserii.

Inspectoratul le pregatise de cinci ori mai multe locuri

În Neamt, în clasa a VIII-a, în anul scolar care tocmai s-a încheiat pentru elevi, au urmat cursurile acestui nivel de studiu 35 de copii rromi. Doar ca nu toti au reusit sa promoveze. Daca pîna spre toamna ei vor reusi sa-si dea corigentele si sa fie declarati admisi dupa clasa a VIII-a, vor putea sa se înscrie la scoli de arte si meserii, întrucît pentru aceasta nu au nevoie sa treaca peste testele nationale.
ÃŽn lunile aprilie si mai, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Neamt s-au întîlnit de doua ori cu copiii romi, care erau elevi în clasa a VIII-a si cu care au discutat despre intentiile lor viitoare, dupa absolvirea celor opt clase. „ÃŽn principiu, Inspectoratul Scolar a rezervat 61 de locuri pentru elevii romi care vor sa învete mai departe în licee sau în scoli de arte si meserii. S-a luat o marja de siguranta, creîndu-se mai multe locuri decît numarul de solicitanti, care ajungea la 55 atunci, pentru ca nu se stia daca vor promova si vor lua testele nationale atunci cînd s-au purtat discutiile cu ei. Noi am avut în vedere la stabilirea locurilor pentru elevii romi optiunile lor. Nu am fixat locuri în unitati de învatamînt care lor nu le convin“, a mai declarat inspectorul scolar Costica Alexe. Respectînd atît legislatia în vigoare, cît si avantajele pentru etnici, inspectoratul a decis ca, acolo unde sînt cereri, sa se înfiinteze cîte doua locuri pentru romi într-o singura clasa. Norma la formarea claselor este de 28 de elevi, iar acolo unde sînt locuri rezervate pentru romi, se va ajunge la un efectiv de 30 de elevi.

Articol afisat de 1588 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective