Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 5 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Laboratoarele, gata pentru sanatatea nemtenilor

• cele 7 laboratoare de analize din Neamt au contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate • acestea vor face analizele în cadrul programului national • nemtenii trebuie sa astepte acasa talonul cu care vor merge la medicul de familie • analizele obligatorii sînt diferentiate în functie de vîrsta •

Toate cele 7 laboratoare de analize din Neamt sînt implicate în programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei. „Toate cele 7 laboratoare de analize din judetul Neamt au contracte încheiate cu Casa de Asigurari de Sanatate si sînt implicate în programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei. De luni, 2 iulie 2007, a început distribuirea prin posta a taloanelor pentru toate persoanele nascute în luna iulie, de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar cu acesta nemtenii trebuie sa se prezinte la medicul de familie care, în functie de categoria de vîrsta, îi va programa la analizele pe care trebuie sa le faca“, a declarat referent Carmen Curalariu, purtator de cuvînt al Casei de Asigurari de Sanatate Neamt. De mentionat este faptul ca, în acest program, intra toate persoanele, asiguate sau nu, care au peste trei ani. Primii beneficiari sînt cei nascuti de la 1 iulie la 30 septembrie pentru cei asigurati si nascuti în acest interval, etapa a doua se defasoara în perioada 1 octombrie-31 decembrie si include persoanele neasigurate înscrise pe lista medicului sau care au optat sa fie evaluate de catre acesta, dar si asiguratii nascuti în acest interval. A treia etapa se deruleaza de la 1 ianurie pîna la 31 martie 2008, în aceleasi conditii, iar în urmatoarele trei luni, 1 aprilie - 30 iunie 2008, vor intra la rînd cei nascuti în acest interval. Ultima etapa va avea loc de la 1 iulie, pîna la 30 septembrie anul viitor. Atunci vor fi trimisi la analize neasiguratii care, din motive întemeiate, nu au fost programati si evaluati anterior, la fel si pentru asigurati. Sînt exclusi din program minorii de pîna la trei ani, cei care si-au facut analizele în ultima luna, cei care au fost internati cu trei luni înainte de data controlului, precum si bolnavii cronici care îsi fac analizele în mod regulat. Contra a 5-10 mililitri de sînge vor fi investigate componentele sîngelui, prezenta fierului în organism, functia rinichilor, zaharul, grasimile din sînge si urina.

Analize diferentiate pe vîrste

„Analizele sînt diferentiate în functie de vîrsta pacientului, pîna la 18 ani este un set, iar peste acest prag, sînt alte analize“, a mai precizat Carmen Curalariu. Asiguratilor si neasiguratilor cu vîrsta între 3 si 18 ani li se vor face hemoleucograma completa (analiza care evidentiaza toate componentele sîngelui), fierul din organism, glicemia, examenul de urina, exudatul faringian si creatinina serica (arata daca rinichii functioneaza, si cît de bine). Majorii afla în plus cum stau cu trigliceridele (grasimi), colesterolul si transaminazele (enzime specifice). Analizele sînt recomandate de medicul de familie, în urma unui consult prealabil. Cu rezultatele, nemtenii vor veni tot la medicul de familie, care le va interpreta, iar ulterior le va stoca în format electronic, pentru viitoare eventuale internari. „Toti medicii de familie din judet participa la program, iar laboratoarele pot merge în mediul rural pentru a face recoltari. Sînt anumite laboratoare care au transport autorizat si spatii de depozitare adecvate, si pot face acest lucru“, a mai adaugat purtatorul de cuvînt al CAS Neamt.
Desi la nivelul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Neamt nu am aflat eventuale sanctiuni pe care cei programati la analize le risca în cazul în care nu le fac, totusi ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca cine nu va face analizele, le va plati din buzunarul propriu în situatia în care ulterior se îmbolnaveste. Programul va dura timp de 15 luni, iar finalitatea acestuia ar trebui sa fie depistarea problemelor de sanatate a populatiei. Totodata este vorba de o actiune de preventie la nivel national.

Articol afisat de 1909 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective