Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Asociatia deputatului Pruteanu, datoare la apa

• 19 asociatii de proprietari din municipiul Piatra Neamt au ramas fara apa rece • cea mai mare restanta, de un miliard de lei vechi, este a asociatiei în care stau numeroase VIP-uri nemtene, printre care si deputatul Vasile Pruteanu • saptamîna viitoare, va continua sirul debransarilor • cartierul Speranta a ramas, de asemenea, fara apa •

Dupa cîteva veri în care în municipiul Piatra Neamt a fost evitata sistarea apei reci furnizate populatiei pe motiv de neplata a întretinerii, în acest an lucrurile s-au schimbat. Din aceasta saptamîna, Compania Judeteana Apa Serv a trecut la oprirea distribuirii apei reci catre asociatiile cu cele mai mari datorii din oras. Inginer Ioan Pacala, director general al companiei, a declarat ca, pîna cînd s-a ajuns la aplicarea acestei masuri drastice, asociatiile în cauza au fost înstiintate, pe diverse cai, despre riscurile la care se expun daca nu-si onoreaza facturile restante. „Am anuntat beneficiarii respectivi ca vom trece, în ultima faza, la sistare, prin afisarea somatiilor la intrarea în scarile de bloc, prin corespondenta cu conducerile asociatiilor, am informat si Primaria Piatra Neamt si Autoritatea pentru Sanatate Publica. Din punctul nostru de vedere, am actionat pe toate caile si ne-am facut datoria înainte de a lasa populatia fara apa rece. Riscurile si le-au asumat cetatenii. Avem restante mai vechi de un an sau asociatii cu datorii care depasesc 100.000 de lei, adica un miliard de lei vechi. Le-am pasuit suficient. Noi am facut un împrumut cu care modernizam sistemul de furnizare a apei si canalizarea în municipiul Piatra Neamt si zonele apropiate, iar acum trebuie sa returnam, luna de luna, creditul. Avem nevoie de bani“, a declarat Ioan Pacala, director general al Companiei Judetene Apa Serv.

Si „VIP-urile“ din municipiu sufera de sete

Pe lista neagra întocmita de reprezentantii Companiei Judetene Apa Serv sînt nouasprezece asociatii. Unele, dupa ce au stat doua zile pe uscat, au gasit bani sa-si achite parte din facturi si s-a reluat furnizarea apei reci. Au ramas în continuare fara apa trei asociatii dintr-o „zona fierbinte“ de orasului - Aleea Tiparului. Nu beneficiaza de aceasta utilitate locatarii din Asociatia de Proprietari nr. 16, Asociatia de proprietari nr. 38 si Asociatia bloc B2. „Prima dintre aceste asociatii a facut ultima plata acum 15 luni, iar urmatoarea, acum 21 de luni. Restantele lor sînt de 100.000, respectiv 110.000 de lei. B2 are datorii de aproape o suta de milioane de lei vechi, în conditiile în care asociatia este formata dintr-o singura scara de bloc, cu patru etaje si 18 apartamente. Restantele acestor locatari sînt vechi de 15 luni“, a mai spus directorul Ioan Pacala.
Datornicii care înca nu au ajuns sa stea fara apa în casa vor încerca aceasta experienta saptamîna viitoare, luni sau marti. Apa Serv intentioneaza sa opreasca apa la Asociatia nr. 29 Darmanesti, care este formata din trei blocuri si are datorii de 28.000 de lei, Asociatia 23 D Darmanesti, formata dintr-un singur bloc, care are o datorie de 94 milioane de lei, Asociatia 34C si Asociatia 37D, de pe Aleea Ulmilor. Tot saptamîna viitoare se va opri apa si la Asociatia 134 din cartierul Maratei, care nu si-a onorat restantele în valoare de 14.300 de lei. Una dintre cele mai mari si care se afla în topul datornicilor este Asociatia de proprietari nr. 71, din Precista. Printre personalitatile locale care fac parte din ea se numara deputatul Vasile Pruteanu si directorul medical al Spitalului Judetean, doctor Constantin Nanu. „Din pacate, în aceasta asociatie stau oameni cu bani, cu posibilitati financiare. Dupa ce s-a oprit apa, conducerea a venit sa faca o plata de 10.000 de lei, dintr-un total de 100.000 de lei. Ceea ce am încasat este prea putin, asa ca nu putem relua furnizarea apei“, a spus directorul Ioan Pacala. Asa cum era de asteptat, unii dintre cei care ocupa diverse functii la nivel de judet si care locuiesc în Asociatia 71 au încercat sa intervina la Compania Apa Serv, dar fara succes. Apa Serv nu întelege de ce conducerea asociatiei refuza sa faca publice numele scarilor sau a blocurilor unde se înregistreaza cele mai mari datorii, care ar putea fi debransate de la apa separat. Pentru solutionarea, macar partiala, a problemei, Apa Serv a propus spargerea asociatiei în cîteva mai mici, constituite la nivel de bloc, cu care s-ar putea colabora mai usor. „Este groaznic sa stai pe o vreme ca asta fara apa rece. Pentru consumul propriu folosesti apa din comert, ambalata la PET-uri, dar este vorba de igienizare, de apa la baie, de nevoia de a te spala. Nu stiu cît va tine aceasta situatie, dar eu, care nu am nici o datorie la întretinere, ma simt profund jignita ca nu am apa în casa pentru consumul propriu“, a declarat Mihaela A., proprietar în Asociatia nr. 71.
Reprezentanti ai Asociatiei nr. 89B Petru Rares au venit la discutii cu Apa Serv si au pus la punct un grafic de esalonare, evitîndu-se, astfel, seceta din apartamente. Asociatia 114 Maratei a venit cu bani prea putini în comparatie cu restanta totala - 900 de lei din 12,7 mii de lei - si i se mai daduse un ragaz pentru a mai face o plata, în caz contrar fiind amenintata cu debransarea. Asociatia 104 de pe Calea Romanului este formata din sapte blocuri. Restanta totala este de 60.000 de lei si a dat doar 1.900 de lei, dupa ce a fost debransata, prea putin din cît e de plata. Din aceasta cauza, blocurile ramîn taiate de la retea. Proprietarilor din asociatia 112 li s-a dat dreptate pe jumatate, în sensul ca o scara primeste din nou apa rece, iar una e în continuare pe uscat. Asociatia nr. 75 de pe Fermelor are datorii de 14.000 de lei, din care a achitat doar 4.300, iar diferenta s-a angajat sa o stinga esalonat, asa ca s-a dat drumul la apa.

Cartierul Speranta, lasat pe uscat

Alta problema spinoasa declansata odata cu sistarea apei o reprezinta lasarea fara aceasta utilitate a locatarilor din cartierul Spranta. Se pare ca în cîteva blocuri locuiesc si cetateni bun-platnici, dar deocamdata sînt pusi la gramada si lasati toti însetati. Aici, daca sistarea va fi de durata, va aparea o problema sociala grava, dat fiind faptul ca majoritatea populatiei este de etnie roma, care si asa avea probleme cu igiena. Ioan Pacala a spus ca a fost luata în calcul varianta esalonarii datoriilor, dar nu s-a dat nici o decizie.

Articol afisat de 1728 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective