Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 7 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pe unde mai mor românii

Acum cîteva zile, pe o autostrada din Italia în apropiere de Roma s-a petrecut un grav accident de circulatie. Soferul, opineaza seful zonal al carabinierilor, a adormit la volan, rezultatul - sase morti. Zilnic, veti spune, au loc accidente de circulatie în toata lumea, de ce ne intereseaza în mod special acest accident. Toti cei sase morti sînt români. „Ce cauta maica prin lume“, îi caineaza o baba din satul meu care a iesit din Sîngeru o singura data în viata ei cînd si-a facut buletinul. „Sa fi stat si ei linistiti la casele lor“, filosofeaza mai departe femeia.
Românii calatoresc! S-au împrastiat în patru zari! Doua milioane, conform unora, trei milioane conform altora lucreaza în strainatate sau sînt în cautare de lucru. Marian Dicu, pe care eu l-am poreclit Rigips, fiindca se da expert în acest material, este constructor. Un constructor bun. Fireste, avînd ca atîtia altii cusurul neseriozitatii. Ei bine, Rigips a plecat sa-si încerce si el norocul în Spania. A nimerit în Ibiza, o insula mica, lînga Palma de Mallorca, o insula spaniola din Mediterana. Aici a avut surpriza sa gaseasca aproape douazeci de mii de cetateni români înregistrati la intrarile în insula, pentru ca nu poti patrunde acolo nici cu vaporul, nici cu avionul fara sa-ti înscrii numele. Ce Dumnezeu fac acolo?, m-am întrebat eu. Sapte mii lucreaza cu acte în regula, majoritatea în constructii, zice Rigips. Înca vreo zece mii lucreaza la negru, ceilalti sînt în asteptare. Asteapta sa se elibereze un loc de munca. Din ce traiesc?, întreb eu. Pescuiesc pentru a-si tine zilele, unii fura, unii intra în diverse combinatii. Rigips s-a întors acasa. Nu mai vrea sa plece. I-a ajuns. L-a impresionat, printre altele, moartea unei fete de saptesprezece ani. Românca. S-a aruncat, în apropierea marii, de pe stînci. N-a mai putut îndura. În cimitirul din Ibiza sînt înmormîntati cîtiva români.
Cititorul îsi aminteste desigur atentatele teroriste de la Madrid de acum cîtiva ani. Pe locul doi ca numar al victimelor dupa spanioli erau românii.
Ca niste salbaticiuni tinute multa vreme în tarc, românii, cînd oprelistile au disparut, s-au împrastiat în toata lumea. Lucreaza, cîstiga, unii se însoara sau se marita pe acolo, altii mor chiar. În Afganistan au murit doi sau trei militari români. Seful statului a trimis condoleante familiilor, iar armata i-a înaltat post-mortem în grad. Nici Irak-ul nu absenteaza din acest inventar sinistru. S-a prabusit un avion lînga Jakarta. Ambasada noastra cauta pe lista pasagerilor disparuti nume de români. Din satul meu forta de munca valida s-a scurs afara. Nu gasesti pe nimeni sa-ti bata o stinghie la gard. Nea Gogu are 78 de ani. Face carausie cu calul. Mi-a adus o caruta cu scînduri. Le descarca încet, meticulos. N-ai copii sa te ajute?, îl întreb. Uite mogîldetele astea îmi sînt nepoti. Fiul meu m-a sunat ieri. E într-o tara, dar nu i-am înteles numele. S-a întrerupt telefonul. Am priceput doar ca trebuie sa-i trimit bani sa se întoarca acasa. De unde pacatele mele sa-i trimit eu bani? Baiatul lui nea Gogu s-a dus si el sa cîstige undeva în lume, dar n-a avut noroc. Nimeni sau aproape nimeni nu scrie despre acesti oameni risipiti în patru zari. Doar stirile tragice ajung uneori acasa. Doar ele intereseaza.
Un accident cu sase români morti s-a petrecut pe o autostrada din Italia în apropierea capitalei. Stirea a încaput în toate ziarele.

Articol afisat de 1683 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tableta de Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective