Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 7 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Guvernul Tariceanu creste cu înca 43% pensia medie din sistemul public

Asa cum au promis liberalii si premierul Tariceanu, de la 1 septembrie 2007, guvernul va majora pensiile în agricultura cu 50%, realizîndu-se o noua crestere importanta a veniturilor celor care au trudit în mediul rural. Masura luata de Guvernul liberal tine cont de nivelul foarte coborît al veniturilor celor din agricultura si reprezinta o noua etapa în îndeplinirea promisiunilor facute de PNL în campania electorala din 2004.
De asemenea, în spiritul respectarii cu strictete a programului de guvernare si a celor promise românilor, Cabinetul Tariceanu a decis si majorarea substantiala, cu 43%, a pensiilor din sistemul public. În momentul de fata, pensia medie este 3.996.000 de lei vechi. Majorarea pe care a decis-o premierul Tariceanu va duce pensia medie la 5.680.000 de lei vechi. Aceasta majorare va intra în vigoare începînd de la 1 ianuarie 2008 si va fi cea mai importanta majorare a pensiilor din ultimii ani.
Nu trebuie uitat ca, la 1 septembrie 2007, va intra în vigoare a doua treapta de majorare a pensiilor pe anul acesta, în valoare de 5%. Prima treapta de marire a fost de 17% si se aplica de la 1 ianuarie a.c. Este vorba de o noua crestere a pensiilor, cu 22%, în conditiile unei inflatii de 4% pentru anul acesta.
Asa cum s-a angajat de la început, Guvernul Tariceanu a crescut constant pensiile si în 2005, si 2006, atît prin recalcularea pensiilor, cît si prin majorari si indexari. Spre deosebire de celelalte guvernari, în fiecare an rata de crestere a pensiilor aplicata de Cabinetul Tariceanu a fost mai mare decît rata inflatiei.
Credem ca, în acest fel, liberalii raspund cel putin partial asteptarilor milioanelor de pensionari, mai ales a celor care au pensii mici si care îsi vor vedea veniturile crescute într-o maniera substantiala. În ciuda speculatiilor unor adversari politici, putem spune, fara sa gresim, ca aceste mariri constante si substantiale ale pensiilor se bazeaza pe dezvoltarea sustinuta a economiei românesti, determinata de masurile economice si fiscale adoptate de Guvernul Tariceanu.
De asemenea, în zilele urmatoare, din dorinta liberalilor de a-i sprijini pe cei aflati în suferinta, Ministerul Sanatatii cauta cele mai bune solutii pentru introducerea unui nivel de compensare a medicamentelor si mai ridicat, în special pentru cei cu venituri reduse. Astfel, un prim plafon de compensare se va referi la venitul mai mic de 3.500.000 lei vechi, iar cel de-al doilea plafon va fi de 5.000.000 lei vechi/ venit de persoana.
În aceste zile, Guvernul a majorat si sumele alocate deja pentru investitiile în infrastructura, agricultura si sanatate, prin rectificarea bugetului pe acest an, reducînd în acelasi timp si deficitul bugetar.
Trebuie spus ca în ceea ce priveste politica de investitii, este al treilea an consecutiv în care Guvernul Tariceanu pune accent masiv pe investitii. Asa cum a declarat la începutul mandatului sau, cele patru directii prioritare pentru investitii majore sînt: educatia, infrastructura, agricultura si sanatatea. Acestea sînt si domeniile în care se va investi masiv în continuare, pentru ca ele vor asigura obiectivul de convergenta, adica diminuarea decalajelor dintre România si celelalte tari din Uniunea Europeana.

„6.000 miliarde de lei vechi pentru construirea a 5.000 de kilometri de drumuri judetene“

De aceea, în ultima sa sedinta, Guvernul Tariceanu a adoptat un pachet de masuri prin care se aloca agriculturii o suma record de 19.360 de miliarde lei vechi. Aceasta înseamna aproape 700 de milioane de euro, care va acoperi subventiile pentru irigatii, despagubirile pentru zonele calamitate în urma secetei, masurile pentru continuarea programului SAPARD românesc etc.
În plus, în domeniul sanatatii s-a alocat o prima transa de 3.550 miliarde de lei vechi pentru refacerea si modernizarea spitalelor judetene. Vor intra în acest program cîte un spital din fiecare judet.
Nu va fi vorba doar de o cosmetizare a spitalelor, pentru ca trei sferturi din aceste sume vor merge pe echipamente care sa permita oricarui spital sa poata face ecografie, analize de laborator, sa permita dotarea cu sali de operatie moderne, cu aparatura medicala de ultima generatie etc. Este vorba de toate elementele necesare unor servicii medicale de calitate, astfel încît bolnavii sa nu mai fie plimbati de la un spital la altul.
Un sfert din sumele alocate pentru refacerea spitalelor judetene va fi alocat pentru operatiunile de refacere a structurii spitalelor, pentru mobilier de spital, pentru respectarea conditiilor de igiena etc. În domeniul infrastructurii, s-a hotarît alocarea a 6.000 miliarde de lei vechi pentru construirea a 5.000 de kilometri de drumuri judetene, asa cum au decis liberalii în cadrul programului lor de dezvoltare durabila a României.
De asemenea, au fost acordate suplimentar înca 2.000 de miliarde lei vechi pentru punerea în aplicare a Ordonantei nr. 7 care se refera la modernizarea si construirea infrastructurii rurale (drumuri, poduri, sosele, pietruire, alimentari cu apa etc).
Alta alocatie foarte importanta pentru populatie o reprezinta suplimentarea cu 1.000 de miliarde de lei vechi a bugetului Ministerului Internelor si Reformei Administrative pentru plata diferentelor de pret la carbunele furnizat la CET-uri. Sînt anumite orase care au avut probleme cu aprovizioanarea CET-urilor. Anul trecut, de exemplu, datorita inundatiilor, unele CET-uri nu au putut sa fie alimentate cu carbune, au avut costuri mai mari si de aceea sînt ajutate administratiile locale pe acest palier.

Articol afisat de 1808 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective