Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Grîu facut scrum

• un lan de grîu si miristea din apropiere au fost cuprinse de flacari de la un rest de tigara aruncat de un cioban

Trei hectare de grîu au fost mistuite de flacari si sase hectare de miriste s-au transformat în scrum în urma unui incendiu provocat, vineri, 7 iulie, de un cioban care s-a trezit sa fumeze tocmai în lanul cu cereale uscate situat în localitatea Gosmani, comuna Români. Evenimentul a avut loc în jurul orei 16, iar pazitorul oilor nu s-a sinchisit cîtusi de putin de faptul ca ar putea provoca un dezastru de proportii. Nicolae S., oierul în cauza, vazînd ca nu poate controla focul declansat, a chemat ajutoare, iar la fata locului s-au deplasat doua autospeciale cu apa si spuma, de mare capacitate, de la Detasamentul de Pompieri Militari Roman (DPM) si alte doua autospeciale de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al orasului Buhusi si al comunei Moldoveni. Militarii s-au luptat cu focul de pe cîmp cîteva ore reusind, pîna la urma, sa limiteze si sa lichideze incendiul. ÃŽntreaga cantitate de grîu apartinînd unei societati agricole din localitatea mentionata a fost calcinata, pagubele ridicîndu-se la circa 2.000 lei. Au fost salvate bunuri în valoare de 10.000 lei, însa dezastrul ar fi putut fi evitat daca oierul ar fi cunoscut indicatiile transmise de pompieri cu putin timp în urma, sfaturi publicate tocmai pentru evitarea incendiilor izbucnite pe cîmpurile cultivate. Cadrele militare de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Petrodava“ Neamt au tinut sa reaminteasca, înca o data, ca, în aceasta perioada cu temperaturi excesiv de ridicate, cînd este în toi si campania de recoltare a cerealelor, toti cei angrenati ar trebui sa respecte masurile de prevenire si stingere a incendiilor. Nu numai fumatorii trebuie sa fie atenti, ci si conducatorii de utilaje agricole, care îsi vor dota masinile cu protectiile necesare, antiscîntei. Nu vor fi facute focuri la marginea culturilor si nici nu vor fi arse miristile, iar orice sursa de foc va fi îndepartata la mai mult de 100 metri distanta fata de suprafetele cu cereale. La recoltare, combinele vor avea stingatoare speciale, dispozitivele fiind obligatorii si la tractoare. Pe lînga acest eveniment, pompierii de la DPM Roman au mai avut de reolvat si „problema“ unui romascan, domiciliat pe strada Tudor Vladimirescu, care a uitat pe aragaz, sîmbata 7 iulie, în jurul orei 20, o oala cu mîncare. La sosirea pompierilor, tot apartamentul era plin de fum, iar vecinii s-au temut sa nu existe victime omenesti. Focul a fost stins rapid, neexistînd pagube importante si nici victime.
În zilele de sfîrsit de saptamîna, pompierii au continuat alimentarea cu apa menajera a localitatilor puternic afectate de seceta. Sîmbata, 7 iulie 2007, au fost efectuate doua transporturi de apa în localitatea Vladicele, din comuna Stanita. Locuitorii au primit, în acest fel, 18.000 de litri de apa menajera. În aceeasi zi, un alt transport de 9.000 de litri de apa au plecat catre localitatea Boghicea, care se confrunta cu aceeasi situatie. De mentionat este faptul ca Manastirea Varatec a iesit de pe lista de prioritati, deoarece au fost fost sapate doua puturi, care asigura alimentarea cu apa atît a manastirii, cît si a localnicilor.

Articol afisat de 1481 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dumitru IUSTIUC, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective