Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bani europeni pentru Apa... Sîmbetei

Bani europeni pentru Apa... Sîmbetei

• conducta de apa din Bîra este nefolosita pentru ca nu are clienti • valoarea totala a investitiei este de circa 600.000 de euro • în Horia, peste 500 de gospodarii au apa curenta de la reteaua publica • Consiliul Judetean vrea sa ia în proprietatea sa alimentarile cu apa din Horia, Bîra, Pipirig, Raucesti si Pastraveni •

Alimentarile cu apa de la sate reprezinta o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte cresterea gradului de civilizatie presupune existenta apei curente în gospodarii, dar lipsa banilor la multi oameni de la sate face ca acestia doar sa se uite la retea, fara a avea posibilitatea financiara sa se racordeze. Un astfel de exemplu, în judetul Neamt, este al comunei Bîra. Pe banii Comunitatii Europene si ai statului, dirijati prin bugetul Consiliului Judetean si, apoi, al celui local, în 2004 au fost finalizate lucrarile la reteaua de alimentare cu apa. Dar asta nu înseamna ca localnicii au un nivel mai ridicat de confort. Fiind saraci, ei nu-si permit sa se racordeze la conducta care le-ar aduce apa în casa. „Noi nu mai avem nimic de facut la retea. Asteptam ca oamenii sa aiba bani sa se racordeze, iar apoi sa dam drumul la apa. Din pacate, aveam doar patru cereri de racordare. Bransarea aceasta, pe care trebuie sa o faca fiecare cetatean, de la retea în gospodaria proprie înseamna cheltuieli de vreo 50 de milioane de lei vechi. N-au oamenii atîtia bani. Pentru ca reteaua sa fie eficienta, ar trebui sa deserveasca cel putin o suta de abonati. Dar nu sînt atîtia oameni care sa-si permita sa dea zeci de milioane de lei, asa ca stam cu conducta închisa“, a declarat Adrian Stirbu, primarul comunei Bîra.
Irina Stirbu, inspector pe probleme de urbanism si administrarea teritoriului din cadrul Primariei Bîra, a declarat ca valoarea investitiei este de 600.000 de euro, jumatate reprezentînd contravaloarea retelei de alimentare, iar diferenta - instalatia de energie electrica aferenta retelei.
ÃŽn Bîra, conform spuselor primarului, aproape la fiecare casa exista cîte o fîntîna din care oamenii scot apa pentru consumul propriu. Lungimea conductei care traverseaza aceasta localitate este de trei kilometri si jumatate, fiind dotata cu cincisprezece pompe. Reteaua ar fi putut deservi populatia înca de acum doi ani, lucrarea fiind data „la cheie“. „Noi n-am fost consultati cînd s-a propus sa se realizeze reteaua de alimentare cu apa în comuna. Ne-am trezit pusi pe lista de catre Consiliul Judetean, în 2001. Atunci, era alt primar. Apoi, a venit altul si acum e alt ales local. Nici unul dintre ei nu a avut treaba cu alimentarea cu apa“, a declarat inspectorul Irina Stirbu.
Chiar daca este total nefolosita, reteaua a fost data în concesiune Companiei Judetene Apa Serv Piatra Neamt.

Apa Serv are clienti la Pastraveni, Horia si Raucesti

Compania Judeteana Apa Serv are clienti în mai multe zone din judet, în care s-au realizat alimentari cu apa pe bani de la Guvern sau fonduri comunitare. Printre aceste localitati se numara Horia, Pastraveni si Raucesti. „Reteaua de la noi are o lungime de treisprezece kilometri si strabate circa 90% din satul Pastraveni si 10% din Lunca Moldovei. Sînt 110 abonati din cele doua localitati. Lucrarea este gata de anul trecut si a fost realizata cu fonduri europene. Cu bani de la Consiliul Judetean am realizat instalatia electrica. Pretul de taxare al apei este de 2,4 lei pe metru cub. Cei care au vrut sa se branseze au cheltuit vreo sase milioane de lei vechi din buzunarul propriu, în functie de distanta de la retea la gospodaria proprie, pentru realizarea caminului, cumpararea apometrului etc. De asemenea, au mai platit o taxa de bransare la primarie“, a declarat Ioan Onisei, primarul de Pastraveni.
Apa care ajunge în casele oamenilor din Pastraveni este de la captarea din Timisesti si are presiunea necesara pentru a functiona în conditii normale masinile de spalat automate. Dupa ce lucrarea a fost finalizata, reteaua de apa a fost preluata de Apa Serv.
Una dintre comunele cu cei mai multi gospodari care au apa curenta de la reteaua publica este Horia. Primarul Vasile Baciu a spus ca sînt bransate circa 500 de gospodarii. Lungimea conductei este de sase kilometri si este în exploatarea Companiei Judetene Apa Serv, de circa doi ani. „Noi avem depus la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor publice si Locuintei un studiu de fezabilitate pentru extinderea retelei în toata localitatea Horia si în Cotu Vames“, a spus primarul Vasile Baciu. Oamenii din Raucesti sînt tot mai interesati sa se racordeze la reteaua din propria comuna. Deocamdata, sînt peste 300 de abonati, dar numarul acestora este în crestere. „Toate institutiile publice din comuna sînt racordate, peste 300 de gospodarii au apa curenta si tot timpul primit solicitari pentru noi bransari. Reteaua de la noi trece prin satele Raucesti de Sus, Raucesti de Jos, Ungheni si Sîrbi. A fost realizata cu fonduri europene“, a declarat primarul Ilie Apostoaie.
Pentru respectarea legislatiei, retelele de apa din comunele Pipirig, Pastraveni, Raucesti, Bîra si Horia vor trece în proprietatea Consiliului Judetean care, la rîndul lui, le va da Companiei Judetene Apa Serv. „Apa Serv este unicul operator de apa din judet si pentru ca aceste retele sa poata fi exploatate rational si întretinute asa cum trebuie, vor ajunge la aceasta companie. Sper sa gasim întelegere la cele cinci consilii locale si sa accepte sa treaca retelele în patrimoniul Consiliului Judetean, pentru a putea fi întretinute de Apa Serv, pentru ca altfel aceste aductiuni se vor distruge si consiliile locale nu au posibilitatea de a le întretine si de a asigura calitatea apei. Va fi pacat de investitii, daca primarii nu vor întelege sa accepte aceasta trecere. Tocmai de aceea, o echipa formata din reprezentanti de la Directia Tehnica din Consiliul Judetean, de la Apa Serv si consilieri locali din cele cinci comune poarta discutii pe aceasta tema“, a declarat Dumitru Badea, vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt.

Articol afisat de 2080 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective