Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iulie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Omagiu pentru un secol de viata

Omagiu pentru un secol de viata

• viceprimarul Vasile Ouatu a sarbatorit, ieri, Ă®nca un centenar al judetului, continuĂ®nd astfel campania de ajutorare a celor mai longevivi nemteni • Vasile Bobric a Ă®mplinit 106 ani, Ă®n prezenta celor 10 copii, 20 de nepoti, 41 de stranepoti si 5 stra-stranepoti • Vasile Ouatu i-a daruit batrĂ®nului un tort, sampanie, flori, dar si o suma de bani care sa-l ajute sa treaca peste greutatile vĂ®rstei • „ĂŽn acest moment al vietii lor nu-i mai Ă®ncĂ®nta nici banii, nici cadourile, nici mĂ®ncarea, ci doar vorba buna si sanatatea. Ma bucur ca am putut sa-i ofer aceasta bucurie“, a declarat viceprimarul Ouatu •

Vasile Ouatu continua campania sa de ajutorare si sprijinire a celor mai longevivi locuitori ai judetului, Viceprimarul democrat al municipiului Piatra Neamt a fost ieri alaturi de familia Bobric din Vaduri, care l-a sarbatorit pe tatal, bunicul si strabunicul Vasile Bobric, la împlinirea a 106 ani de viata. Cunoscut pentru preocuparea sa constanta de a ajuta batrînii si de a aduce macar un strop de bucurie în viata nemtenilor care s-au nascut la începutul anilor 1900 pe aceste meleaguri, viceprimarul Ouatu a tinut sa fie alaturi de centenarul Vasile Bobric si de familia acestuia, mai ales în asemenea momente fericite. Cu un impresionant cos de o suta sase garoafe, cu un tort mare si cîteva sticle de sampanie, precum si cu un mic ajutor financiar care sa-l ajute pe batrîn sa treaca mai usor peste greutatile vîrstei, Vasile Ouatu a sarbatorit cel mai în vîrsta nemtean.

Badia Vasile, o viata binecuvîntata

Vasile Bobric a venit pe propriile picioare la biserica din Vaduri, sprijinit de una din fiice si de un baston. S-a simtit excelent pe tot parcursul slujbei oficiate în biserica de unul din nepotii sai, parintele Constantin Bobric. N-a gustat din cele doua torturi, în schimb a ciocnit un pahar de vin si unul de sampanie cu viceprimarul Vasile Ouatu si cu toti cei care l-au felicitat. S-a rugat, s-a închinat, i-au dat lacrimile la slujba. A venit pe lume în 1901. Astazi e greu de imaginat cum va arata lumea în 2100, dar cînd ajungi sa traiesti mai bine de o suta de ani, cînd sari dintr-un secol în altul cu zîmbetul pe buze, esti cu adevarat un om.
Vasile Bobric a prins multe vremuri tulburi, dar i-au ramas Ă®n minte doar lucrurile frumoase. Era copil cĂ®nd a izbucnit rascoala din 1907, iar primul razboi mondial l-a prins tot necopt. Al doilea razboi Ă®nsa a fost cel mai greu moment din viata lui. A lasat acasa zece copii si s-a dus pe front. A fost comandant de pluton, fiind sergent major. A trecut, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu bine prin flagel. A urmat foametea, dar parca n-a fost atĂ®t de crunta ca razboiul. Iar el a razbit asa cum a stiut mai bine: si-a trait viata si i-a crescut pe copii. ĂŽn 106 ani a fost operat o singura data, la ochi. N-a stiut ce e boala si nici acum nu stie. Este sanatos si duce aceeasi viata ordonata dintotdeauna. Sarbatoarea de ieri i-a umplut sufletul de bucurie. „Se poate sa nu ma bucur? Ce sa-mi mai trebuiasca? SĂ®nt sanatos ca o cobza si Ă®mi doresc doar ce-o vrea bunul Dumnezeu“, spune Vasile Bobric.
„I-a placut viata, a mĂ®ncat mereu ce a vrut, a mai baut si cĂ®te-un sprit. Pe noi ne-a crescut cu o disciplina de fier. Si ne-a prins tare bine. N-a luat pastile Ă®n viata lui. ManĂ®nca morcovi, bea numai ceaiuri naturale, face bai cu buruieni si nu cred ca l-am vazut vreodata luĂ®nd vreo tableta“, povestesc copiii. Are zece. Care i-au daruit 20 de nepoti, care la rĂ®ndul lor i-au oferit 41 de stranepoti si cinci stra-stranepoti. Cu totii sĂ®nt adunati Ă®n jurul lui. Unul din fii, Gheorghe, a fost primar Ă®n sat. Ceilalti au urmat Ă®ndeaproape traditia familiei si s-au facut preoti. Parintele Constantin Bobric a fost paroh pĂ®na acum cĂ®tiva ani, cĂ®nd i-a predat Ă®ndatoririle ginerelui, Mircea. „Azi poate este de neĂ®nchipuit sa cresti o casa de zece copii, dar badia Vasile, unchesul, cum Ă®i spunem noi, a reusit. Adevarata cinstire pe care o pot avea parintii este educatia pe care o dau copiilor. Copiii lui au acum 70 - 80 de ani. Privind la viata lui, nu putem sa ne dorim decĂ®t sa Ă®i urmam exemplul si credinta. Credinta izvoraste din cunoastere si rodeste din fapte. Ne mĂ®ngĂ®ie faptul ca a crescut o casa de copii, toti gospodari, toti cuminti. A avut o viata frumoasa, de patriarh, o viata binecuvĂ®ntata. Ne-a Ă®nvatat pe toti si ne-a pus un nimb de omenie. Tot satul Ă®i Ă®nchina astfel un gĂ®nd de sanatate si Ă®i doreste ca Ă®n anii ce vin sa nu aiba suferinta sau durere“, a spus parintele Constantin Bobric.

„Sa ne vedem Ă®n fiecare an!“

Viceprimarul Vasile Ouatu a fost impresionat de batrĂ®n, chiar daca deja a adunat experienta Ă®n astfel de Ă®ntĂ®lniri. Prin simpla lui prezenta, Vasile Bobric te copleseste prin voiosie si Ă®ntelepciunea pe care i-o da vĂ®rsta. ĂŽnca o data, viceprimarul democrat s-a convins de bucuria pe care o aduce initiativa sa de a ajunge acasa la toti nemtenii care aniverseaza peste un secol de existenta si de a le oferi acestora atentia si respectul pe care Ă®l merita. „Pentru ca sĂ®nt modele demne de urmat“, spune Vasile Ouatu cu hotarĂ®re. „Ce poate fi mai frumos, acum, decĂ®t aceasta Ă®ntrunire, aceasta aniversare, la care domnul Bobric se bucura de prezenta noastra si noi ne bucuram de el! Prezenta dumnealui aici ne demonstreaza ca viata este facuta de Dumnezeu pentru 140 - 150 de ani, nu pentru 70-80... SĂ®nt foarte multi cetateni din Piatra Neamt care se apropie sau depasesc suta de ani. Ma uit la domnul Bobric si ma Ă®ntreb, fireste, ce l-a ajutat sa ajunga la aceasta vĂ®rsta. Sau ce i-a ajutat si pe ceilalti din zona care au atins vĂ®rste Ă®naintate. RamĂ®n la convingerea mea ca ne ajuta mult Dumnezeu, care ne-a dat aici tot ce ne putea dori - apa, aerul, muntele, padurea. Totul este frumos aici. Nu este primul eveniment de acest gen la care particip, am fost Ă®n judet la mai multe aniversari ale unor oameni care au depasit suta de ani. Personal, cred ca pentru batrĂ®ni nu este lucru mai frumos si fericire mai mare decĂ®t aceea de a sta de vorba cu ei. ĂŽn acest moment al vietii lor, nu-i mai Ă®ncĂ®nta nici banii, nici cadourile, nici mĂ®ncarea, ci doar vorba buna si sanatatea. Faptul ca sĂ®ntem atĂ®t de multi aici, alaturi de aceasta familie, Ă®n biserica, este o bucurie pentru el. Eu ma bucur ca am putut fi alaturi de el, de copii, de nepoti si stranepoti si Ă®mi doresc sa va bucurati de el si sa ne vedem Ă®n fiecare an“, a spus Vasile Ouatu.

Articol afisat de 1723 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective