Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Masuri dure la Agapia

Masuri dure la Agapia

• Manastirea Agapia va cere în instanta demolarea constructiilor fara autorizatie din satul Agapia Veche • satenii au fost catalogati de buna si rea credinta • cei de buna credinta, spune parintele jurist al Mitropoliei, Constantin Grigore, au construit legal, ceilalti, ilegal • primii vor fi invitati sa achite o chirie catre manastire pe terenul intrat în proprietatea lacasului de cult, ceilalti vor ramîne fara case • primarul Vasile Cucos afirma ca imobilele nu au fost construite pe vremea comunistilor •

Situatia de la Agapia, unde 38 de familii au mari probleme cu terenurile de sub case, este departe de a fi rezolvata. Dupa ce satenii au iesit acum doua zile în fata manastirii, unde au organizat un miting de protest cerînd demisia staretei si anularea hotarîrii judecatoresti favorabile manastirii, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au alta opinie. Iar masurile pe care vor sa le ia reprezentantii bisericii vor agrava si mai tare situatia dintre sateni si maicute. „Monitorul“ a reusit sa obtina o declaratie în exclusivitate de la Constantin Grigore, parintele jurist al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, o persoana care a jucat un rol deosebit de important în procesele de fond funciar. Astfel, am aflat ca, astazi, Olimpiada Chiriac, stareta Manastirii Agapia, va face publice masurile care vor fi luate în urma mitingului de acum doua zile. Hotarîrea poate fi mai veche, însa ea a fost facuta publica abia ieri. Lasînd la o parte faptul ca Biserica este de parere în continuare ca terenurile cîstigate de catre Manastirea Agapia i-au apartinut si ca i-au fost confiscate de catre comunisti, autoritatile locale sînt de alta parere, primarul Vasile Cucos respingînd cu tarie afirmatiile facute de catre stareta Olimpiada.
Din cîte se pare, lucrurile nu se vor termina aici, întrucît manastirea va lua masuri drastice împotriva celor care, spun monahii, au construit ilegal pe terenul lor. Mult mai îngaduitoare va fi Biserica cu cei care au autorizatie, însa numai în schimbul unei chirii negociate. „Este un neadevar si o diversiune creata de persoane certate cu biserica. Ceea ce se spune si anume ca Manastirea Agapia ar intentiona sa demoleze casele oamenilor, este fals. Nici vorba de asa ceva. Manastirea s-a judecat la Tribunalul Brasov cu o serie de cetateni pentru a i se recunoaste un drept de proprietate. Acest drept real de proprietate nu a fost pus în aplicare. Este recunoscut, dar nepus în practica. Noi ne exprimam dezamagirea fata de modul în care este reflectata situatia de acolo. Acest drept de proprietate reprezinta o reparatie morala pe care dreptul românesc, în contextul justitiei europene, i l-a oferit. ÃŽn vatra Manastirii Agapia sînt persoane care au construit în timpul regimului comunist si chiar dupa evenimentele din 1989. Unele au autorizatie de construire si le numim de buna credinta, altele nu au si au construit abuziv, fara a detine autorizatiile necesare. Persoanele de buna credinta vor beneficia de un regim de toleranta din partea manastirii. Cei care au construit fara autorizatie nu. Noi vom semna autorizatiile legale prin care vom cere demolarea imobilelor construite fara autorizatie pe terenul manastirii si fara aprobarea noastra. ÃŽn aceasta situatie, din cîte am înteles, sînt 2,3 sau patru persoane. Cetatenii sînt instigati si li se spune ca vor fi demolati. Nu este adevarat, iar cei de buna credinta, care au autorizatii pe case, vor fi chemati de manastire pentru a plati o chirie prin negociere pentru terenurile aflate în proprietatea lacasului de cult. Manastirea nu va initia actiuni de demolare decît împotriva celor care au fost somati sa nu construiasca, dar au facut-o fara acceptul ei. ÃŽntr-un stat european, orice cetatean trebuie sa respecte dreptul de proprietate al celorlalti“, a declarat parintele jurist Constantin Grigore.

„La 1800 erau comunisti?“

Primarul comunei Agapia, Vasile Cucos, care cunoaste foarte bine situatia, este de parere ca satenii au dreptate, iar declaratia staretei Olimpiada, conform careia terenul ar fi fost confiscat de catre comunisti, este o aberatie. Mai mult decît atît, primarul este decis sa faca tot ce este posibil pentru remedierea acestei situatii, aducatoare de tensiune în sînul comunitatii. „Maica stareta nu are dreptate cînd spune ca vinovati sînt comunistii care i-ar fi împroprietarit ilegal pe acesti oameni. La 1800 erau comunisti? Oamenii aia stau în casele lor de ani de zile. Nu neg, poate la 1600 terenul o fi fost al manastirii, dar legile fondului funciar nu au nici o treaba cu acea perioada. Perioada luata în calcul se refera la anii '59-'60 cînd statul a luat terenurile oamenilor si l-au bagat în CAP-uri. Oamenii care au case acolo platesc impozite de cînd se stiu. Mai mult, acolo s-a construit din anii 1800 si ceva. Sînt documente care atesta acest lucru. Speram ca în cele din urma sa gasim întelegere, iar situatia sa se îndrepte. Am cerut deja Comisiei Judetene de Fond Funciar sa ia în calcul varianta depagubirii pentru acele terenuri. Vom vedea ce se întîmpla si ne vom adresa instantei de judecata pentru a cere anularea partiala a hotarîrii judecatoresti prin care manastirea a fost reîmproprietarita cu suprafata de 49 de hectare de teren. Omeneste vorbind, nu este normal ce se întîmpla“, a declarat primarul Vasile Cucos. Vasile Sendrea, subprefect al judetului Neamt, a precizat ca se va încerca sa se ajunga la o întelegere cu manastirea, convingînd-o sa accepte despagubirile, astfel încît populatia sa nu aiba de suferit. „Am dispus constituirea unei comisii care sa verifice situatia în cazul tuturor lacasurilor de cult din judet. La Agapia, vom propune sa dam diferenta pe care o solicita manastirea pe un alt amplasament, dat de Comisia locala de aplicare a legilor de fond funciar. Daca nu va fi acceptata aceasta varianta, atunci vor propune acordarea de despagubiri. Dupa parerea mea, meciul se joaca acum si sper ca vom ajunge la o solutie amiabila“.
Conflictul dintre mai multi cetateni din satul Agapia Veche si manastire a izbucnit în momentul în care oamenii s-au trezit ca au ramas fara pamîntul de sub case. Manastirea, în urma unei hotarîri din 2002, a fost reîmproprietarita cu suprafata de 49 de hectare de teren, iar 10 dintre acestea se afla pe locul unde 38 de familii au case. Oamenii spun ca locuiesc acolo de foarte mult timp si ca detin acte de proprietate valabile. Mai mult, spun tot ei, terenurile au fost mostenite de la strabunii lor care au fost împroprietariti în secolul al XIX-lea.

Articol afisat de 2227 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU, S.TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective